Германия, Италия, Хаити...увеличават се отнетите българчета в чужбина

В България нямало трайно извеждане на деца от семействата
27 яну 2020 07:00, Анисия Иванова
78
Германия, Италия, Хаити...увеличават се отнетите българчета в чужбина
Снимка: Булфото

Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават.

"През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, обясни социалният министър Деница Сачева пред БНР.

Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството.

"Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

По отношение на притесненията на противниците на новия Закон за социалните услуги в частта му за децата Сачева подчерта, че в българския модел на социална политика изобщо не може да се говори за трайно извеждане на малчуганите.

1800 от децата в риск са върнати в биологичните им семейства или в разширена семейна среда от най-близки роднини. Под 1000 са изведените хлапета, но по техните случаи се работи. Министърът коментира и факта, че се иска ненамеса на държавата в семейните дела, но когато има случаи като тези в Кардам или Сотиря пък, хората питат къде е държавата.

Според нея мерките за връщането на българите от чужбина, макар и с малки стъпки, ще имат резултат. Платформата по тази програма ще стартира на 1 април. „Всяка година и досега имаме кариерни форуми в държавите, в които има най-голяма концентрация на българи и на млади хора, които учат там като студенти. Интересът към форумите е много голям“, уточни Сачева.

Първият от тазгодишните форуми бил във Виена, след това ще има още един пак там и още два в Германия. Тя подчерта, че в качеството си на зам.-министър на образованието, преди да стане социален министър, е проследила броя на отпусканите документи от училищата за деца, които се местят да живеят в чужбина. „За миналата година те са 3500, а за предходната 2018 г. бяха 5000 и това е тенденция“, посочи Деница Сачева.

Сачева очаква правителството да приеме обещаната Национална програма за личните асистенти също идната седмица. За нея са осигурени 16 млн. лева, с които около 4800 души ще получат до 4 часа асистирана помощ.

Министърът коментира и въпроса за контрола на болничните. По думите й не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, но ще се засили контролът. Тя каза, че сама е проверила броя на болничните в нейното ведомство. Оказало се, че само четирима от нейното ведомство били в отпуск по болест.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
Божана преди 4 месеца
До de bre

Ми ти като си си идвала за 20 години само веднъж, кво правиш в бг сайтове ма! Явно и език не владееш за да висиш по местните сайтове.Марш обратно да чистиш, стига си висяла в нета лол
64
2
 
1
 
! Отговори
de bre преди 4 месеца
ще дойдат, ще се похвалят, ще си оправят зъбите и пак ще заминат а ти пак ще си останеш в кочинката колкото и да им се зъбиш и да злобееш. А и май не си идват много. Ние например за 20г веднъж сме си идвали с мъж ми, а децата никога. По-добре помисли за тия дето са вече на Терминал 2 и другите след тях и неспирен поток от следващите бягащи.Ама герберастите го раздавате с голямо самочувствие в БГ и се опитвате да се подигравате на хората. Затова и цената която ще платите ще е безумно висока, защото причината хората да бягат сте вие, но сметката скоро ще дойде.
63
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
А и като дойдете на Почивка да не забравите да си оправите зъбите.Защото разбираш ли било по евтино...
62
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Знаем ги тия дето са уж устроили в чужбина.Само бачкане никви почивки и при възможност ви сменят с някои чернокож защото имат повече право от теб.Забили 30 годишен кредит в някое английско село и чистат на бабичките посудата,но като дойдат тука вижте ме колко сме велики.Седете си там и треперете някои педофил да ни ви вземе децата или да ви наръгат на някои площат.Безродници За някое евро повече ще продаде и майките си
61
0
 
2
 
! Отговори
wfffff преди 4 месеца
нека да е ясно че за чужбина става въпрос за "отнети" деца най-вече когато тръгнат да се развеждат и да "делят" децата и тогава всеки гледа да прави мръсно на другия и да не пусне детето в другата държава.Помня случай как БГ държавата отне децата от бг баща и ги даде на полската им майка, без да си мръдне пръста да защити бг дете.
60
1
 
5
 
! Отговори
xmmm преди 4 месеца
вечната тема за бг "родолюбци"останали на трудното, разбирай да крепят мутренско управление и геноцид, и "предатели" дето не искат да хрантутят такива мизерници. Така че вие "родолюбци" сте еднакво виновни с управниците си и ще си платите сметката, няма да останете ненаказани, а плюенето ви по "предателите" също ще ви се върне, защото вие ги гоните с бандитското управление, което е на власт благодарение на вас, а не те да "бягат", хората се спасяват от целия този геноцид в държавата.
59
0
 
4
 
! Отговори
xmmm преди 4 месеца
какво се впечатлявате за бг децата чужбина, я вижте че 1800 деца за били изведени, за какъв период не казват и върнати ама на роднини, а други 1000 остават отнети, вие давате ли си сметка какво означава това - 60000 се раждат на година, под половината са българчета, една част заминават в чужбина и от тази останала мижава бройка ви взимат децата, значи че в БГ вече няма семейство да не е пострадало, а вие гледате в чужбина.Проблем е в чужбина защото бг консули и социалните навеждат глава за да си пазята службата и не искат да се борят за детето и да си вършат работата.
58
0
 
4
 
! Отговори
Божана преди 4 месеца
В Кипър-астан само бг простакеси и сиганк.и работят по хотели и портакалови плантации лол
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 42
Предателите защитават новата си родина и гузната си съвест..............Ама е истинска родина с истинско здравеопазване, правна, образователна и екологична система! А вие "родолюбците" се самообгазявате, тровите / кендззате българската природа и злобеете заради факта че сте прости зелки и плитки селияндуристанци! Нямате шансове дарги ми ***-субекти!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
българчета? no way
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе седете си тука. Вода няма, образованието не струва, здравеопазването е каца без дъно за пари, съдебна система липсва, работодателите се мръщят на 400-500 евро заплата, синдикати няма, нищо няма, ама пък там може да ти вземат детето... Страхувай се, народе, търкай билетчета и си седи в стабилността, да бъхташ за Боко, Домуса и останалите.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КЪДЕ Е БХК?
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ве се смеят и плюят зад гърба западните гниди.

Ами изборът е простичък - да превиваш гръб там и поне да вземеш някакви пари, или да превиваш тук и даже вода да не знаеш дали ще имаш, за болници и т.н. даже не говорим. Хубави лозунги си наредил, само дето вече никой не им обръща внимание.
52
1
 
17
 
! Отговори
до Българин преди 4 месеца
Закакви немили недраги говориш, човеко? Това беше преди 15-20 години. Хората се установиха, имат си свестни работи, не мият тоалетни, научиха езици, имат гражданство даже. Децата имат среда и приятели. Спокойно им е. Заплатата нормална. В България ли да се връщат, дето шуробаджанащината става все по върла, защото държавата е все по-опоскана. На режим на водата ли? На навъсени физиономии. Липсваща среда. С качество на живот като в Северна Африка.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво се оказа,поредната конспирация се оказа факт.Децата биват крадени,норшежкият торбалан е факт.И сега?

Ами, нищо. Хората пак си бягат, а нашите тука ще се чудят как да изтупат докрай чувала от работещите българи, щото Асан не се слави със склонност към плащане на данъци. След 20 години няма да има кой да ни плаща пенсиите, но ще говорим за Норвегия и те така.
50
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Как не ви омръзна да се скитате немили-недраги по света.Да ве се смеят и плюят зад гърба западните гниди.За някое евро в повече където ако не мизерстваш никога няма да зеделиш повече.Как отивате да се скитате по мухлясалата англия и по первезните дойчовци и да си даде НАЙ МИЛОТО ВАШЕТО ДЕТЕ-плът и кръв.Педофилите и *** само вас ви чакат
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно нашият ген много се харесва на чужденците,затова отнемат деца от родителите им.Аз на това му казвам узаконена кражба.
48
3
 
14
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Отнемат децата, за да ги изпратят на цветнокожи гей двойки от Норвегия.:D
Отивайки да живеете в друга държава, вие негласно се задължавате да изповядвате местните ценности, традиции, нрави и обичаи.
Пример:
Всяко лято под балкона ми деца на видима възраст 12-14г играят футбол в часовете между 23:00 и 5:00 сутринта. Възникват въпросите: Родителите на тези деца знаят ли къде са наследниците им по това време? Защо не са в леглата, въпреки, че след 22:00 по закон само дете до 16г. няма работа навън?
47
4
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 месеца
В закона за домашното насилие спрямо жените именно точно в това се насочват - да не се сключват бракове а да са си независими.Джендър програмите са също част с/у брака,морала - идеология за унищожаване на семейств.Днес виждаме и учението на Дънов замислено в сащ някога - не е успяло защото силата са биле семействата.В учението и там четем ,че жената трябва да бъде необвързана личност за да може да се изявява -демек да не създава семейство.Никъде не се споменава да е имал деца - обратен ли е ?.
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първата работа, дори и в смесена връзка е да си вземеш български паспорт и гражданство за детето и по-възможност да ги пазиш в себе си документите. Никога не се знае , какво ще ти дойде до главата. А в скандинавските страни са пословични с отнемане на деца на бели чужденци със силно съмнителни причини.