Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората

Три четвърти от бъдещите лекари искат да заминат
27 яну 2020 18:30, Елка Василева
368
Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората
Снимка: архив, БГНЕС

Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната. На много места, особено в провинцията, вече няма кой да лекува хората, се казва в репортаж на Euronews.

Пред Центъра за спешна медицинска помощ в София са строени чисто нови линейки. Европейският съюз е вложил много средства в българската медицинска инфраструктура. Но проблемът не е в машините – се казва в сайта на Еuronews – онова, което не достига, са хората.

Три четвърти от бъдещите лекари в България искат да заминат, сочи анкета сред студенти-медици. Най-предпочитаните от тях места за работа и живот са Германия, Австрия и скандинавските страни, пише Дойче веле.

Лекарката от Центъра за спешна помощ Кристина Манчева още като дете искала да стане лекарка. Тя е една от онези, които са решили да останат в страната. "Основният проблем е в недостига на квалифицирани медицински кадри във всички области, и най-вече в спешната помощ. Има огромна нужда от повече хора. Разполагаме с по-малко от половината от нужния персонал", казва тя.

България застарява, населението се топи

България бързо застарява и страната има нужда от медици, но младежта напуска. По прогноза на ООН до 2050-та година България може да загуби още 23 процента от населението си.

Само Германия е "внесла" близо 50 000 лекари от чужбина - от които някъде другаде има остра нужда. Към тях се прибавят и между 100 000 и 300 000 медицински сестри и санитари, предимно от Източна Европа. По данни на Българския лекарски съюз, цитирани от "Ди Цайт", само през 2018 година 348 лекари са напуснали страната, общо в периода между 2015-та и 2018-та те са били 1 692.

Репортерът на Еuronews посещава Видин, където средната възраст на населението е най-високата в България. В града е пълно с аптеки. След успешното лечение на раковото ѝ заболяване Цветелина Милославова има нужда от ежедневни медицински масажи. Но във Видин почти няма физиотерапевти – повечето са заминали.

В градската болница пък вече няма урология, а съвсем наскоро е затворена и неврологията. Както посочва главният лекар на частната клиника "Омега" във Видин Данчо Кирашки (бивш дългогодишен служител на градската болница) - в града липсват цели отделения. "Който има нужда от лекар-специалист, трябва да пътува 60 или 100 километра до следващата болница. Преди колегите ми да си стегнат куфарите, имахме във Видин 300 лекари, днес са само 120."

Болно здравеопазване

Софиянката Румяна Тодорова е патоложка, от пет години живее в Бавария. Те е една от двете хиляди български лекари, които работят в Германия. Защо? "Ние, лекарите, не получаваме достатъчно признание в България.

Запитах се дали искам да приема това обществено отношение. За да станеш лекар, трябва да работиш много, да полагаш усилия. За това има нужда от любов към професията и от мотивация. Страхувам се да не изгубя и двете в тази болна система на здравеопазване в България. И заплащането е ниско, и обществено признание липсва."

Именно в това отношение са препоръките, които дава невроложката д-р Велина Гергелчева. Нейната рецепта за България: по-високи заплати, модерна медицинска техника и шансове за кариерно развитие на младите лекари. "Аз смятам, че младите лекари трябва да имат избор. По време на специализацията е важно да се съберат знания и опит и в чужбина, защо не? Самата аз съм работила две години в Германия, в Мюнхен, преди да се върна обратно в България", казва Гергелчева.

Младият невролог Александър Фарфаров е сред тези, които искат да останат в България. Той обаче смята, че трябва да се промени цялата система на здравеопазване, включително и да се въведат частни здравни осигуровки. Държавните разходи за здравеопазване, възлизащи на пет процента от брутния вътрешен продукт, са твърде ниски в сравнение с тези в другите държави от ЕС, смята Фарфаров. "Най-големият проблем на българското здравеопазване е отливът на  медици, поради което най-вече селските райони остават без обслужване. Провинцията трябва да стане по-атрактивна за младите хора - така че те да могат да изградят живота си там. Не става дума само за здравеопазването, а и за цялата социална среда."

Проблемът с доходите

Еuronews привежда и данни за чистия доход на лекарите от спешната помощ в България - доскоро средно около 900 лева, а от началото на годината - между 1 200 и 1300 лева. В Германия началната заплата на асистент-лекарите в клиниките е 4 402 евро бруто. Според синдикални данни през последните десет години България е била напусната от близо 30 000 медицински сестри. В Западна Европа доходите им са до 10 пъти по-високи от тези в родината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина винаги е обичал да робува на някой друг. То почти не остана някой на който да не сме робували. Обикновено за пари и закрила. Приличаме на стадо или племе. Никаква доза себеуважение или стоицизъм, какъвто е наличен у унгарците, чехите, евреите и други не особено големи народи.
224
1
 
8
 
! Отговори
Do 254 /Mimi преди 4 години
Kogato zaminax beshe s cel da rabotq nqkolko godini za da pomogna na nashte,i da se pribera!!No,Kato vijdash sh v stranata ti stava oshte po zle za kakvo da se vrashtash?!Mladosta,krasota godini vs.e otminavashto Ne sajalqvam gram za nishto Edinstveno za gorkite mi roditeli koito trqbvashe da se nauchat da jiveqt s bolkata bes men.Mimi
223
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом 3/4 от бъдещите лекари искат да заминат, тогава нека 3/4 от приема да не е на държавна издръжка, а частно. Ай сиктир, тия данъци да не са тука, за да храним нихилисти, които чакат първа възможност да хукнат по Запада.
222
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пък мед. Персонала е виновен и Бойко разбира се.Преди 30години в зората на демокрацията входа на блока, в който живеех беше заприличал на бойно поле. Всеки копал, прекарвал кабели различни и кърпил с гипс отгоре. Направих една шпакловка и боядисах със собствени средства.Минаващите съкооператори ми се подиграваха. Само един предложи да помогне с нещо. След това направиха събрание, на което се разбра, че никой не ги е питал може ли и аз съм боядисал общите части на своя глава. Има още много
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се изучава медицина от трети клас нагоре.Така всеки ще си е лекар. В едно семейство бабата акушер и детски лекар,дядото анестезиолог , синковеца и снахата зъболекар фармацевт.Грижи няматПриходите в здравната яма.
220
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Това са бели кахъри! Важното е Гешев да може да осъди Радев в за национално предателство, преди народа да се е усетил кои са националните предатели, довели ни до горе описаното положение...
219
4
 
2
 
! Отговори
До Мими преди 4 години
съжаляваш, но се опитваш да се залъжеш, че Германия е твоето място, тъй като не можеш да върнеш годините и младостта, които пропиля там.
218
0
 
6
 
! Отговори
Nqkoq преди 4 години
A,znaete li kakvo kazaxa na maika mi Kogato vednaj beshe otishla na pregled? Sveta Elena PazardjikV koqto xodish ot godiniDnes e posledniqt vi pregled tuk zashtoto ste nad 80
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
247 Ако искаш за върнем разпределението. С тоягата не става и с мерки от преди 50 г. Мотивация да останат в България и да се развиват, условия, заплащане, апаратура.
216
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има достатъчно лекари и мед. сестри, но болниците са прекалено много и неефективни. Системата е абсурдна. Малко, но качествени болници. Какво като има порутена болница, където липсват елементарни неща, легла на по 50 г. и мед. персонал, който нощно време спи.
215
1
 
14
 
! Отговори
Mimi преди 4 години
Ot 1993 godina jiveq v GermaniqNe sajalqvam zashtoto za tezi pochti 30god.v Bg. Nishto ne se promeni+ decata nikoga nqma da jiveqt v BG
214
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки лекар, който е ползвал безплатното образование в България и замине да работи в чужбина, следва да заплати направените от държавата разходи - за образование, курсове, специализации, стипендии. Не е нормално ние да плащаме с данъците си всичко това, а специалиста да се ползва от Германия. Или образованието да стане 100% платено от студентите.
213
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как бе всичко е точно стабилни сме,стабилни в мизерията тия от ГЕРБ поставиха рекорд само за 10г. Успяха да ни унищожат.
212
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведите ги бият, пенционерите само ги ругаят и всичко това за 1000 лева. Чудя се как е останал и един доктор.
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До красив и уменАко искате, мога да Ви светна как да пестите по 5 лева?
210
7
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Само за 1200 лева "чисти" е лъжа. Както и това за "10 пъти повече". Повечето е 3 пъти. А цените са двойни. Да не говорим, че отговорността им в Бг е 0.
209
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"пред нас са цъфнали житата" И ний,върви, вървим, вървим, вървимИ НЯМА КРАЙ И НЯМА ДЪНО! ЕХО! ЕХО!
208
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня селската здравна служба на село -тя затова е селска -ама там се бяха родили много деца-сега такава няма -то няма и до има токова село -защото от кмет минаха на наместник защото няма хора -избягаха в градовете защото затриха всичко -от фурната от която купувахме топъл хляб и му ядяхме коричките докато се приберем -сега има само кучета които ядат други кучета и това е реалност-църквата е с разнебитени огради -няма самосъзнание за Българнищината
207
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 235... Кой ще ми даде Служебен паспорт като бях 19 годишен. За такива Другари като теб може и да е имало служебни паспорти ама за такъв Безпартиен и Безработен като мен кой ще ми издаде. Напълно нелегален бях. Нямах право на работа. Криех се от полицията че ако ме хванеха Цюрук към МУТРИТЕ. Само като си представех че ще ме върнат обратно при Мутрите лошо ми ставаше. Тая територия и на снимка не искам да я виждам. Там сте останали само Наркомани и пияници. Нормалните отдавна се изнесохме.
206
0
 
37
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ех Другарю Борисов,защо Вие говорите само за просперитет,а аз виждам апокалипсис?!Един от двама ни не е наред Другарю