Гешев обеща: Българите ще живеят по-сигурно и по-добре

Главният прокурор влиза в битка с битовата престъпност
2 фев 2020 15:30, Нели Христова
263
Гешев обеща: Българите ще живеят по-сигурно и по-добре
Снимка: БГНЕС

"Тази година българистите граждани ще живеят по-сигурно и по-добре", това заяви на брифинг във Варна главният прокурор Иван Гешев, предават огт агенция "Фокус".

"Обещах, че много нещата с битовата престъпност в страната ще се променят до края на годината. И това е началото", закани се Гешев.Той посочи, че започва цялостна, организирана дейност за борба с битовата престъпност, в която се координират прокуратура, МВР и въобще всички служби, ангажирани със сигурността на българските граждани.

Главният прокурор подчерта, че до края на годината статистическите резултати касаещи битовата престъпност ще са коренно различни.

"Миналата година, по това време казах същото и по отношение на телефонните измамници. Това се случи в рамките на 10-11 месеца. Знаете, че спрямо телефонните измами нещата са различни. Там имаме намаляване на престъпленията с близо 60% на годишна база. Затова съм и сигурен, че в края на тази година българистите граждани ще живеят по-сигурно и по-добре", подчерта Гешев

Той посочи, че това не изключва извършването на други престъпления, защото този проблем не е решен никъде напълно. Въпреки това основният приоритет на службите е по-голяма сигурност и спокойствие за българите. На въпрос дали и олигарсите ще бъдат в полезрението на службите, Иван Гешев заяви: "На българските олигарси, които са нарушили закона, няма как да бъде осигурена сигурност“.

Успоредно с това стана ясно, че 11 лица с повече от две висящи производства са установени по разпоредена от главния прокурор Иван Гешев специализирана операция във Варненска област.

Осъществяването на добро сътрудничество между органите на местната власт и полицията, а оттам и с прокуратурата, може да реши проблемите с битовата престъпност по места.

В рамките на тридневната специализирана полицейска операция, която се провежда по разпореждане на главния прокурор от петък, са установени и издирени лица, срещу които се водят по повече от две досъдебни производства. Тя е по направление противодействие на битовата престъпност и престъпленията по транспорта и ще продължи до тази вечер.

Операциите срещу битовата престъпност стават регулярни, обяви още във Варна главният прокурор Иван Гешев и ще бъдат провеждани в цялата страна. В средата на януари на обвинител №1 разпореди на административните ръководители на прокуратурите извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства с цел контрол и срочното им приключване.

По време на масираната полицейска операция в Белослав и Синдел са проверени над 380 лица и 240 автомобила. Изградени са били шест контролно-пропускателни пункта на територията на двете населени места. Установени и задържани са осем лица от активния криминален контингент, които са отведени в полицейските управления.
Срещу две лица, едното от които е непълнолетно, ще бъдат образувани досъдебни производства за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба. Единият от задържаните е с 9 висящи дела, а в "актива" на непълнолетния са четири.

Иван Гешев също така коментира и задържаният италиански боклук на пристанище "Варна – Запад":

"България не заслужава да се превърне в бунището на Европа. По думите му прокуратурата работи отлично с изпълнителната власт по отношение вноса на незаконен боклук и всичко, което произтича от този проблем.

Главният прокурор подчерта, че се прави всичко необходимо, за да се демонстрира присъствието на държавата и да се преустанови този процес. "Всеки който се занимава с тази престъпна дейност – трябва да спре с това или ще се случи, това което стана с телефонните измамници, а именно, че един ден държавата в лицето на прокуратурата ще отидат да видят как са, какво правят и добре ли се чувстват", разясни Иван Гешев.

По отношение италианския боклук главният прокурор подчерта, че боклукът ще бъде върнат в Италия и някой ще бъде много недоволен, но това не е негов проблем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
Гешев-това главният прокурор ли е или главният готвач та се е загрижил как ще живеят българите?При толкова главти готвачи до сега не виждам българите да са цъфнали толкова още по-малко да са станали и щастливи.
195
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Г-н Гешев, за сега повече говори и медиите го следват.Дано да има присъди от съда и да влязат в сила!Дано покаже безпристрастност и повдига обвинения и на олигарси във властта и около нея!Да подгони и социално слаби с незаконни имоти и пари, за да покаже, че е повече от БХК и законите ни са за всички!Да разследва апартаментгейт и законите около тези сделки!Да разследва, защо инвестициите в София са около интересите на дадени хора?Давайте г-н Гешев
194
0
 
0
 
! Отговори
А сега преди 4 години
А Цв.Василев кога ?
193
1
 
1
 
! Отговори
комисар Фал-ко преди 4 години
Гешефта,какво и кого да мач-ка,то няма кого,вси са комбина играят
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По телевизията разправяха как щели да хванат останалите 4-*** от кражбите от бензиностанции за 24 часа....хванали били единия, другитв щели за 1 ден да ги задържат.....минаха 3 дни, още не са ги хванали
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев обеща: - КЪЪЪВ СИ ТИ БЕ ДРУГАРЮ
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От справката съдържаща 19 (деветнадесет) внесени от прокурор Гешев прокурорски актове в българския съд разбираме, че по време на седемгодишния си престой в СГПГЕШЕВ НЯМА НИТО ЕДИН ВНЕСЕН ОБВИНИТЕЛЕН АКТ! ВСИЧКИ АКТОВЕ, КОИТО Е ВНЕСЪЛ ГЕШЕВ, КАТО ПРОКУРОР В СЪДА СА СПОРАЗУМЕНИЯ С ОБВИНЯЕМИ ЛИЦА! 100% СПОРАЗУМЕНИЯ НИТО ЕДИН ОБВИНИТЕЛЕН АКТ!
189
0
 
7
 
! Отговори
не особено умен преди 4 години
Не е уточнил за кои българи говори.
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До съветИ това ше стане ... ама тогава ще ревеш.
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев не разговарял с олигарси Окей а БОРИСОВ.
186
3
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До ГешеФт 196 Гешев не съди. Само ги лови и ги праща на съд.Съдиите ги пускат срещу хубава сума пари.Гешев да погне съдиите.
185
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До ? 198 Преди 30 години Гешев е бил ученик.
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е а дано, ама на дали!
183
2
 
8
 
! Отговори
тъжно,но факт преди 4 години
Бибитко ни направи за смях.Всички вече му се подиграват.Не се наяде,не се накраде.Да е жив и здрав,но да се маха нанякъде,вреден е за България!
182
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешеф обещава, само и само ББ да остане на власт...
181
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всеки телефон - микрофон, във всеки биберон - микрофон... Чудесно ще си живеем! Тези, всеизвестните, могат да бъдат спокойни. Цецко Невинния, Софиянчето усмихнато, Меди Енергетика, за Манда даже не се споменава и т.н. Раята от какво да се бои - по битовата престъпност ще бием с гранатомети, ще пращаме "пустинни котки", ята дронове!Хиляди камери ще следят престъпни и по-малко престъпни типове! Блазе ни!
180
10
 
7
 
! Отговори
Nikk преди 4 години
Добре тръгна този, стискам палци да продължи така
179
1
 
17
 
! Отговори
? преди 4 години
Абе тоя Гешев откога е в България?Досега къде е живял и работил,че ми е чудно защо досега нищо не е направил ?Божков 30 години е в публичното пространство,те преди седмица разбраха,че не си плащал.Баневи,Арабаджиеви,Стайков,ами ако прочетете новини от преди година-две,навсякъде присъстват.Тоя Гешев къде е бил тогава?
178
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
И Гешов започна с вицове...
177
2
 
17
 
! Отговори
мак преди 4 години
Имало е едно време един, който обеща, че ще оправи България за 800 дни и виждаме, как я оправи. Та така. И главния обещава, но как ще стане? Ще върне ли полицаи по селата и малки градчета, за да има и там истинска сигурност и спокойствие? Едва ли.