Утре местят колекцията на Васил Божков

Само 213 от 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство
2 фев 2020 21:45, Нели Христова
98
Утре местят колекцията на Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Васил Божков притежава една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще започне утре, съобщават от БНТ.

Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Какво прави тази колекция толкова ценна и каква ще бъде съдбата й, коментира Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция.

"Той успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света", казва проф. Иван Маразов.

Няколко изложби представиха великолепието на колекцията през годините. Днес, според наши източници, тя е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила.

"Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път той каза: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа. По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск", обяснява таркологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
не са регистрирани, но процедура има - с други думи държавата се мота от близо 10 г. на каква основа са иззети? те са собствност на друго дружество
50
5
 
1
 
! Отговори
Топки преди 4 години
Местя и аз Ту у лево , ту у десно
49
2
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Те и биткойните от е-btc потънаха. Явно се граби сега яко :)
48
1
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Да но в сащ а и цяла европа освен бг може да колекционираш антики.... сега можеш да си обясниш защо и бг е на такова дередже ....
47
3
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
от където дошло там отишло
46
2
 
8
 
! Отговори
Баси честния преди 4 години
Бил ЧерепоКонкурира се с Бритиш и ЕрмитажаТц тц тц
45
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя мухъл ако беше в САЩ нямаше да излезе от затвора 300 години.
44
7
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Кой ли полу-бивш,полу-настоящ чле.н на ЦК на БКП стои над поредното момченце,получило партийна благословия,за да граби както му падне?
43
9
 
18
 
! Отговори
кл преди 4 години
какво се кахърите толкова, каквото и да се каже тези предмети не са купени с честно изкарани пари, как се изкарват милиони и се наддава с Ермитажа, не му създавайте ореол на Божков, моля моля
42
5
 
34
 
! Отговори
??? преди 4 години
Колекцията наистина е уникална,ама има ли условия прокуратурата да я съхранява и колко от тях разбират от антики? Защо не запечатаха сградата,по лесно щеше да е,или някой си хареса нещо от нея? Никой не казва къде отидоха картините от КТБ след като ги изнесоха от там.
41
5
 
23
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ако всичко тава спре тъпите реклами на лотарията по телевизията няма лошо.
40
7
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
То тва му е богатството на тоя, антики и имоти са оценени. Ако някои си мислят, че тоя има милиарди, значи са наивници.Щото с 3-4 милиарда, Гешев и Пешев и Македония не може го вземат.
39
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм му привърженик,но цялата тази гротеска се набива в очите на мислещите аборигени,като акция на кукловодите,които приключват с един от агентите си и пренареждат нещата към солташака на Доган,Делян Пеевски.Просто се набива в очи и уши,особено с гръмогласната медийнополитическа тишина натресла се в Аборигения!А Стадото и след този цирк,ще продължи да го духа-а-а-а!!!Стадоооооо!
38
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е най големия удар срещу иманярската мафия.
37
6
 
9
 
! Отговори
комисар Фалко преди 4 години
До къде довежда алчността,до затвор
36
9
 
11
 
! Отговори
Раду Тудоран преди 4 години
конфи.на всичко до стотинка,всичко движимо недвижимо,гол кат пищов,даже и банцките му всичко само по чехли,и от там в Софицкият затвор
35
9
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До замисленКво е плащал тоя бacтун бе Джеки? Всичко това е изкопано от земята, нашата. Обикновени хора са го изкопали, по времето на модерния соц преди 10-15 години.
34
5
 
4
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
У Боксови ще го местят , Оти Божкови е панделата им сменят адресната регистрация.
33
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България се развива в добра посока. Браво на Гешев.
32
15
 
23
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Ако намеря злато от траките в земите си - заклевам се че ще го претопя и продам на кюлчета!!! Наистина се заклевам! За да не ме ударят държавни мутри!