Заловиха Божков в ОАЕ, а ще бъде ли екстрадиран той у нас?

Адв. Марковски: Няма валиден договор за правна помощ и сътрудничество
42

Бизнесменът Васил Божков бе арестуван в ОАЕ, но на този етап не е ясно дали и кога той ще бъде върнат у нас.

Какъв е пътят за екстрадиция на задържания бизнесмен? Bulgaria ON AIR потърси отговора от един от водещите ни юристи - адвокат Димитър Марковски.

"Няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Има проектодоговор, който все още не е факт. Екстрадирането на г-н Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и ОАЕ", заяви Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ако договорът бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. Това означава, че от ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор. Не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото ще има нарушаване на човешките права, подчерта адв. Марковски.

Още по темата
Юристът коментира и обвиненията, които прокуратурата повдигна срещу бизнесмена. Божков е обвинен за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група. По думите на Марковски общият проблем е свързан с правилата за организирането и провеждането на Националната лотария.

"Националната лотария сама си е избрала да не плаща върху общата сума на постъпленията от продажбата на лотарийни билети, за разлика от Държавната лотария. Формира се огромна щета за републиканския бюджет, тези пари не се вливат в държавата", каза адвокатът.

Колекцията на Божков от антични артефакти

Продължава акцията по изземване на колекцията от антични артефакти на Васил Божков. Оказва се, че само 212 от близо 3000 предмета са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Колекцията вече е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите.

"Законът е въвел строги правила за съхранение на културни ценности. Не може просто човек да започне да събира такива ценности, това става под строг регламент. В момента се изготвят специализирани експертизи, които да отговорят за автентичността на всеки един предмет. Може да се стигне до повдигане на допълнително обвинение", коментира темата Димитър Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина всичко дотук е прекрасно. Но човек се пита, къде беше прокуратурата когато избягаха другите милиардери. Найденови платилили са си данъците, след като са ортаци във фирмата. А къде е бил финансовият министър, който, горкият, живее в дворец, под наем. И не на последно място, защо 9 месеца след като са записани СРС-тата чак сега излизат наяве. Защо се арестуват алигарси приближени на противниковата партия. Поредната порция прах в очите на хората. Явно се върши нещо друго в момента.
34
2
 
9
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Никой не иска да го връщат. Защото Божков е умен и държи печелившият талон с печалба " компромати"..като почне да вади козовете от ръкава..Нашите ще се чудят как по грешно да напишат искането за да не бъде одобреноПодсказвам им... Да го напишат на иврит..
33
5
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Надявам се Черепа да не бъде екстрадиран и да организира екзекуцията на Тиквата и Гештапо!Тези хора унищожават Бизнеса на Българина .Дават го в ръцете на Американски и Европейски компании .Целта е Българина да бъде един слуга !!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Каскетвирусо е по-страшен от коронавирусо...
31
0
 
1
 
! Отговори
череп? Куха кратуна! преди 4 години
Черепът отдавна си е с някоя яхта в международни води. За едно нещо не може да се спори. Тоя не беше никак глупав. И сега чакайте по някое време новина "арестуваха го, на борда на яхтата с две въдици и тенджера рибена чорба". "...само 212 от близо 3000 предмета са регистрирани по Закона за културното наследство.." - ще поясня ако на някого не му е ясно. Издава се сертификат от трима експерти. Някой на иманяр си е играл май? Това се регистрира, описва и реставрира. На собственика се изплаща сума.
30
0
 
4
 
! Отговори
Skunka преди 4 години
Прочетете коментар#30. Няма друг отговор. Точка.
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев не се занимавай с глупости и остави Черепчето намира! Заеми се с важните неща! Изгони цялото руско посолство за всеобща радост на американските ни приятели! И ако може вкарай радев на топло за безкрайна радост на премиерчето!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато го ексрадират Божков и осъдят ела ми кажете .Ще стана Дядо Коледа посред лятоНе Снежанка ще стана и ще пусна на всички желаещи
27
0
 
10
 
! Отговори
ЧЕРНИТЕ ТЕФТЕРИ преди 4 години
е време БОЖКОВ да извади и да каже на КОЙ КОЛКО е платил. Че има МНОООГО работа за ГЕШЕФТУРАТА. Но точно това искат да избегнат в ГЕРБ. И в ДПС, и в БСП и мнооого други
26
0
 
13
 
! Отговори
МАФИЯТА ГЕРБ преди 4 години
ако искаше да го арестува щеше да го направи без първо да вдига шум и да му даде време да избяга. Иска само парите и ЛОТАРИИТЕ МУ
25
0
 
16
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
Твърдо НЕ!!! ОАЕ няма да екстрадираВасил Божков, тъй като си е платил собственост за 1 милион в местна валута и ще получирезидентска виза :)Това е около $275К.Така че забравете някой от баровците да го отнесе в БГто!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха! Гешев ко стана бе? Май по лесно е да набедиш трима руски дипломати за шпиони отколкото да хванеш един Череп?
23
7
 
15
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
нито един от артефактите не е купен!! ако изключим картините, всичко останало е изкопано от иманяри у нас!!тоя б'оклук трябва да го съдят и за трафик на културни ценности
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как Васил Божков се оказа в ОАЕ? Или преди ареста решението на прокуратурата беше публикувано във Фейс бук? Аз не виждам друга причина.
21
1
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Колкото до колекцията на Божков, какво каза Божо Лебарката, тогава директор на НИМ и министър от правителството на "Борисов 1": "Колекцията на Божков е напълно законна"
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди време ние им екстрадирахме един чаршаф, ако им се напомни не би трябвало да има проблем
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Съгласен съм, че една от целите може да е колекцията му. Но откъде по законен път можеш да се сдобиеш с археологически артефакти на възраст 6000 години? Така, че както дошло, така си е отишло.
18
2
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Гешефтура;)))
17
2
 
7
 
! Отговори
15 преди 4 години
От постовете ви се вижда колко хипер-*** е бългapaka.
16
1
 
25
 
! Отговори
БХК преди 4 години
Гледам и не вярвам на ушите си. Пишете интересни неща, обаче защо никой никъде не пише, че по една случайост майката на един ЕДЪР в бъквален смисъл, депутат е бивша шефка на Тотото. Случайно -не мисля...Или, както един от коментаторите е споменал - защо пък все още и по телевизията върви предаването, по лафките се продават талоните, всичко си е по старому.Случайност - не мисля!Не че Божков е цвете и не е отдавна за затвора, ама тези са яко нагли, а народа ***.Не е луд този дето яде баницата...