ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков

"Тракия" нямало да позволи изнасянето на нито една антика в чувал или кашон
60
ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия", която се грижи за колекцията на арестувания бизнесмен Васил Божков, поиска оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити  за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и "Тракия”, съобщиха от фондацията.

Още по темата

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.
 
"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", е заявил в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, уточнява съобщението на фондацията.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация "Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация "Тракия”.

" До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията", оплакват се от фондацията.

Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му,  изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Тракия казаха че били бивши ченгета разследваши Бошков. Сага на хранилка при него. Да ги питат защо вместо да го разследват са почнали работа при него. Мафия.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заловиха иманяр в Търговище със 143 монети и 5 пръстена - Ало Тракия сезирайте се, викнете и Юнеско, ще ви нарушат доставките от други частни колекционери с нерегистрирани колекции.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнеско-Мюнеско така са го погнали Черепа, че най-добре да забрави за колекцията си, ами да се скрие някъде като Галеви и Мустака и да си харчи парите, дето е откраднал. Ако си мисли, че ще се прибере спокойно в България и всичко ще си е по старому, жестоко се лъже, колкото и пари да има. А колекцията вече през крив макарон, на който и колкото пари да даде
50
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"А именно изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му, изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка"Забравили са само да поискат и до всеки сандък да има и по една плеймейтка по изрязан бански, да позира усмихната за снимка, като на автоизложение :)
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези,които наричат днес "тракийски" племена са всъщност славянски племена,всички византийски автори също потвържват това,хуните също са славянски племена,Рим идва на изток и взема част от териториите им,след което те си го връщат чрез хуните и разбиват Римската империя,най-често хуните са наричани СКИТИ,а не хуни в изворите и българите са наричали "скити",така византийците наричат славянските племена - "скити",вижте и Именника на българските владетели,който е със славянски имена- Безмер,Гостун,Т
48
2
 
6
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Тия от юнеско хем ще ни одрусат хем ще краднат яко а бе мутри бокови вие сте били с напълно прани кратуни ...
47
1
 
4
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен За долните англосакси България не съществува и риба се лови в мътна вода е сега ако се надупите на краварите колекцията най много да я видите при краварските крадци на пол гети а бе вие с всичкия ли сте дано ви приседне от алчност
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не давайте съкровището на тези измамници и лъжци от запада и ЮНЕСКО,не им се доверявайте,съхранете го в български музей,а и освен това тази колекция е напълно законна,какво ще идват да се мешат в нашите работи,разкарайте ги!
45
1
 
7
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анти-Сорос Алоо, СТАВА ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРСКО СЪКРОВИЩЕ още ли не можеш да вденеш
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им вярваме на лъжливите и крадливи западняци,защото откраднаха едно съкровище на скитите,което беше изложено в Европа!Не им вярваме на западняците и защото манипулират историята навсякъде,пуснали са *** в нета само с това да се занимават - да фалшифицират миналото на народите и да фалшифицират историята,а в Уикипедия също е пълно с техни лъжи и манипулации,да се разкарат и да не идват в България,имаме музеи ,където да се съхранят вещите!ЮНЕСКО не ви искаме,махайте се!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не докосвайте колекцията на човека,тя е законна и е платил със собствени средства за нея,никакво Юнеско не искаме,а трябва да се съхрани в държавен български музей!Не им вярваме на лужливите и крадливи западняци,защото откраднаха едно съкровище на скитите,което беше изложено в Европа!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Древните автори,като описват заселването на прабългарите на Балканския полуостров, византийските хронисти съобщават, че те уредили отношенията си с околните славянски племена. Теофан Изповедник споменава седем славянски племена и северите, а Никифор Григора говори общо за славянските племена, без да определя техния брой.Така че не е имало никакви траки,а само славянски племена на Балканите!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не им вярвам,не ги щем тук да се бъркат в нашите ценни вещи,а да се предадт на музея!А тракийци няма,това е измишльотина от 19 век,Аспарух заварва само славяни на Балканския полуостров.Славяните са били разположени от източна чак до западна Европа още от Бронзовата епоха в Европа!А елините са измишльотина от 17 век,родена по време на фанариотството.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджиите сега ще ги продадат в чужбина...
39
1
 
5
 
! Отговори
до родолюбец преди 4 години
... само забрави да кажеш, че всичко се прави по план ран-ът... селянино с колело...
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви сте вие бе шматки от Тракия/Юнеско?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО първо бие, после пита.Много е строго с нарушителите на човешки права.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не се обадят на НАТО да дойдат да защитят правата на олигарха.Репресиран олигарх търси помощ от НАТО за справедливост.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МРЪСНАТА БОКОВИЦА ПАК ПЛЮЕ БЪЛГАРИЯ
34
4
 
15
 
! Отговори
Анатема Айдуци,родни преди 4 години
Докато от Юнеско се наканят,тримата Шишковци ще ошлевят колекцията,както ошлевиха банката