Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна

Повече глоби и пробации, вместо затвор, сочат още промените
214
Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна
Снимка: БГНЕС

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание, предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения, съобщава "24 часа".

Още по темата
Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор". Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения при второто, когато се допуска срочност. Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Сред другите основни идеи в проекта е престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора.

Адекватно изпълняваната пробация
включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, като ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода, пише в проекта за нова концепция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора."Впечатляващ аргумент. Животът в затвора е за предпочитане пред живота на свобода?! Егати живота! Егати държавата!
18
0
 
31
 
! Отговори
така е преди 4 години
До Анонимен 14Турците не успяха,герб обаче ще успеят!
17
1
 
31
 
! Отговори
БХК-ГЕРБ преди 4 години
Чудесно, нашите възпитаници ще са доволни!
16
0
 
36
 
! Отговори
няма друг начин преди 4 години
Чета и си мисля!На България и трябва един фараон като Рамзес 3!Цял Египет ревял от лакомията на съдиите!Накрая му писнало и разкарал всички съдии,като им накълцал ушите и носовете от далеч да си личат,че са бивши съдии!И на тяхно място сложил случайни момчета от улицата!След това 30 години в Египет било мир и спокойствие!
15
1
 
20
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Кръгли маси, Законодателни комисии, Проверки от Главния прокурор, промени в НПК... Всичко е прах в очите на слепите, а в България те са безкрайно много. Пак гласувайте за ГЕРБ или по-добре не гласувайте и чакайте Второто пришествие.
14
0
 
34
 
! Отговори
бах таа ДЕМОКРАЦИЯ!! преди 4 години
А няма ли да има проект, затвора да се преобразува във пионерски лагер?!
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова обичам Герб. Те ще затрият това племе.
12
0
 
43
 
! Отговори
май ги е страх преди 4 години
И защо не пишете имената на авторите този проект? Защо искам лице в лице да ги питам как ще се чувстват ако някой отреже главата на детето на тоя депутат и му блудства с гърлото. Лежи си присъдата и пак го направи същото на второто им дете? Айде да не са деца... ама имате майки, жени, дъщери, синове, бащи... Може някой безработен да си го върне "тъпкано" за чудесната държавна политика. Храним си го, лежи си, чете си. И после излиза на свобода и познайте какво ще направи? А, политици?
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
електората на ГЕРБ де не плаща глоби, съвсем ще придобие чувство на безнаказаност и ще вилнее на воля.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
електората на ГЕРБ де не плаща глоби, съвсем ще придобие чувство на безнаказаност и ще вилнее на воля.
9
5
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Доживотния затвор без право на замяна да отпадне и да остане само доживотен затвор.Така съм съгласен .
8
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо направо не махнете затвора и да плащат само глоби , по измислена държава от нашата няма и то заради управниците
7
2
 
54
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Възхищавам се от гениалната мисъл на гербаджийската Калинка, предложила това. Сега, като го приемат ефекта за държавата ще е значителен-няма да се харчат пари за храна, охрана, поддръжка на затворите. Ще се харчат само за тетрадки и химикалки, за подписване на пробацията.Народът ще се е свил в черупката си и в тъмната част на денонощието ще си стои в къщи от страх, няма да мисли за протести и други глупости.Да се готвят пенсионерите-следва евтаназия, само разход са за държавата на Бойко!
6
1
 
52
 
! Отговори
.. преди 4 години
В България не липсват ***. Има такива невероятни "грешки на природата", за които доживотен без замяна е награда. Рецидивистите с не едно убийство, да ги награждаваме с медал ли?Ако върнат смъртното наказание вместо доживотен без замяна съм съгласен, но няма да стане.
5
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя НПО е замесена?
4
2
 
52
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Поредната идиотщина на Ба ни !
3
1
 
46
 
! Отговори
Исти преди 4 години
Лош проект съвършено необмислен, лишен от участието на истински родолюбци!
2
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРЕШЕН ХОД ! ОСТАВАТЕ В ИСТОРИЯТА КАТО КОСТОВ - ЧОВЕКА КОЙТО РАЗРУШИ СТРАНАТА !
1
2
 
61
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Tъкмо четях за един "абисинец",който е блудствал с 44 годишна майка българка с две деца миналата година в Свиленград.И като се е чувало,че я търссят се е опитвал да и заравя главата в пръста жива...Таа на фона на тая новина,чета и онази...