На прага на пенсията – българите все по-често си купуват стаж

Расте и броят на тези, които искат да се пенсионират предсрочно
10 фев 2020 17:00, Анисия Иванова
56
На прага на пенсията – българите все по-често си купуват стаж
Архив: Булфото

За много българи пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат да изпълнят законовите условия. Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

Съгласно пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода много сънародници имат и липсващи години от нужния стаж. Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена доживот пенсия.

По данни на НСИ, през 2017 година, 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен "доктор". Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

Главният експерт в дирекция "Пенсии" на института Мария Братоева представи и предварителните данни за 2019 г.

"Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година. Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година“, обясни тя пред БНР

Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя. Съгласно Кодекса за социално осигуряване, цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,08%, или колко е осигурителната вноска за фонд "пенсии", върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317. Размерът намалява с 0,4% за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
28
 
! Отговори
Чакалнята на Борко преди 4 години
Купуваме си стаж, за да придобием колосалната сума от 150 ЕУРО под формата на пенсия!
24
23
 
16
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Липса на избор има само при робите. Взимали ли са заплати в плик? Взимали са. Осигурявали ли са се на ниски суми? Да. Следователно единствените виновници за ниските пенсии са си те самите. Да са били борбени, да са се развили, да са се квалифицирали. Стига вече лигавщини как леля ти Пенка нямала избор, ама по цял ден се налива с червеното вино и се тъпче със сланините. На всеки празник- партита до небесата. Нямали били избор. Айде много моля... Мързеливци, бездушници и страхливи комунисти.
23
14
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
11 месеца не стигнали за пенсия, а ти лаеш из форумите, вместо да й купиш 1 година стаж?! Типичен ***-смехурковец. А още по-смехотворни са ти твърденията как взимала минимална пенсия, защото 11 месеца не й достигнали, а цял живот взимала над средната заплата. Драги ми смехурко, грешни са ти сметките. Баща ми цял живот майка ми го хока, че имаше едни 10 години, в които не се осигуряваше и пак взима 900лв. пенсия, пенсионира се по години не по стаж. Така че- грешни сметки и празни лъжи.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dragi beseka, ban i krib, kolko i koi profesii v rbg poddarjate Vie s bg praktikanti uchenici i studenti s oficialen trudov bg staj, zdravni osigurovki, pensionni osigurovki po bg zakoni za polojitelnoto razvitie na bg narod i bg ikonomika dnes, utre, sled 10, 20, 30, 40, 50....100, 200 godini?!
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бе внасям за пенсия. Защо да ги внасям? С моето пиене, трябва д а съм благодарен за всеки ден над 30 годишна възраст! И кво - внасял 100 000 лева, накрая умрял .. зофффххахаххах! Не мисля така :)
20
11
 
3
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
Оказва се,че руска фирма близка до Путин държи авторските права на Българският Химн.Всеки път,когато някой пуска или пее химна пълни гушата на Масква.У бре!НАТО,ЕС,долу Радев!Само капитализъм!Аман от ***!!!
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14,,млад пенсионер&quoБаба ми се разболя, 4 години преди пенсия, ТЕЛК-а и така се извъртя, че не и стигнаха 11 месеца, следователно и дават минималната пенсия, нищо, че осигуровките и бяха над средната заплата, която тогава беше двойна на минималната. Айде - не са 200 лева - 212са от един месец насам ... ***!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16А защо в Дания, държава управлявана от партия с думата демократична в нея, максималната пенсия може да удари 18500 лева? Ако кажеш, че са и социална партия и нас ни управляваше една социална партия, ама и тя не помогна.Отговор - шот избираме само ***!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нормални - аз си смятам пенсийката сега - ше им вкарам 120 бина, дорде дойде се пенсионирам, ще изкарам година две, те ше ми дават по 1100 лева на месец и gg! Ниистналаите пари? Ааа! Аз трупам оше от сега за рода си! Ама идеята е, да не остават пари в хората!
16
4
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 4 години
Пенсия от 1200 лева също е малко , за хората които са се осигурявали цял живот .Трябва да падне тавана - моята пенсия е изчислена от НОИ в размер на 1800 лева .
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е данък за Демокрацията. Скачахме, искахме и получихме.
14
20
 
8
 
! Отговори
,,млад пенсионер&quo преди 4 години
Тук не виждам нито един ,,колега" а само млади юнаци ,естественно не запознати с пенсионирането.,освен тези с днес пенсиониращи се мама и тате....Днешните пенсии на човек работил и осигурявал се нормално,са достойни и нямат нищо общо с тези преди 15-20 години.При една заплата от 900-1000 лева ,плюс процента за прослужени години и ДМС, взимаш пенсия минимум 600ле.Атези с 1,500 взимат максимална.....Тези пубертетни измислици за 200лв пенсия,може да ги говорите само на 3 годишно дете.
13
4
 
16
 
! Отговори
факт преди 4 години
Батака е пълен в НАП-НОИ , при внесяни през годините вноски , има липса на данни и хората са принудени да си ги плащат отново на по-високи цени. Говоря за самоосигуряващите се , където номера с работодателя не е внасял не върви .
12
3
 
11
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До ДармаТочно така, в кризата когато безработицата беше голяма хората общо взето бяха пред избора или да продължат да са без работа или да приемат заплата в плик. Ако сега сега взимаш заплата в пликче или си *** или си измислил гениален начин да инвестираш парите и да имаш по-голяма пенсия в бъдеще.
11
12
 
38
 
! Отговори
Дарма преди 4 години
До Анонимен 8Не сте напълно прав/а, тъй като в малките градове нещата стоят много по-различно. Не мога да се съглася, че хората са живели без мисъл за бъдещето и затова са се съгласявали на "заплатката в плик". Тази тенденция е породена заради липсата на избор. Отчаянието и страха от безработица, принуждават хората да приемат да работят под какви ли не условия. Най-ощетени са хората, които са били в разцвета на работоспособните си години през смутните времена на 90-те години.
10
20
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Да са мислили. Минимална пенсия към днешен момент взима човек, който е работил цял живот на минимална заплата. А щом ти си им добавил стаж, за да се пенсионират и пак са на минимална пенсия, смятай колко са работили. Николко. Или поне не честно и почтено. Заплатата под масата (особено важни са последните 15 години от стажа) и после минимална пенсия. Леля ми цял живот учителка на село (от центъра на София е, но преподава в Бистрица почти цял живот). Дори тя взима 700лв. пенсия...
9
19
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Родителите ми нямат възможност да си купят стаж и аз им помогнах, но като се пенсионираха, взимат максимална пенсия ...
8
25
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родителите ми се пенсионираха наскоро- и двамата си купиха висшето образование като стаж. По-точно аз им помогнах, защото нямат особени възможности. И Двамата взимат тавана на пенсиите, както и всички около тях. Забелязвам следната тенденция- хора, които цял живот са се осигурявали честно и са декларирали всеки хонорар и доход, взимат добри пенсии. Хора, които са живели без мисъл за бъдещето (последните 15 години заплатката в плик), сега реват, че взимали 350лв. пенсия. Е колко да взимате?!
7
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми със средна продължителност на живота 67,2 години за мъжете и пенсиониране на 65 не знам какво очаквате... Хората си плащат, че да поживеят ммалко на старини.
6
1
 
43
 
! Отговори
пери преди 4 години
До МенИли пък хората имаха работа, но работодателите им се скатаваха и не ги осигуряваха. После като взеха да си оправят документите, някои се оказаха доста неприятно изненадани.

Спонсорирани публикации