Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

Нов договор предвижда България да въведе еврото
11 фев 2020 12:10, Ния Христова
51
Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

България е сключила споразумение за присъединяване с Европейския съюз и Народното събрание е ратифицирало договора, който предвижда България да въведе еврото. Старната ни няма опция да не въведе еврото. Тези, които поставят под въпрос членството на България в еврозоната с референдум, поставят под въпрос и членството на страната ни в ЕС. "Тези хора не го искат, смятам, че всички знаем ползите от това страната да е член на съюза. Най- вече достъпът до кохезионните фондове и до стабилизационните механизми, действащи в блока", коментира Борис Петров, финансист, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, това което се случва след промяната на Закона за Българската народна банка за влизането на страната в т. нар. чакалня на еврозоната е "естествена враждебност на хората към несигурност и промяна във валутния курс и като цяло в паричния режим по време на нашето преминаване към Валутно- обменния механизъм ERM II".

"Това накара хората да потърсят естествено спасение в еврото, което заедно с американския долар се ползва като убежище при несигурност", допълни Петров.

Той отбеляза, че това е процес, който се отклонява от нормалното поведение, защото "хората реагират емоционално, тъй като те не могат да преценят в рамките на каква степен е застрашен курсът".

курсът изобщо не е застрашен. България вече 23 години поддържа един изключително успешен паричен режим с фиксиран курс и с едно пълно покритие на емитираните пари с евро валутни резерви. И то в момент, в който валутните резерви на БНБ са на историческия си пик", отбеляза още Петров.

Финансистът припомни още веднъж, че валутният борд е преминал през няколко кризисни обстоятелства и през поредица от стрес тестове, за да покаже гъвкавостта си.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Този финансист да си обърне левовете в рубли
41
0
 
2
 
! Отговори
стар пожарникар преди 4 години
Курсът наистина не е застрашен! Само ще бъде променен!
40
3
 
11
 
! Отговори
народняк преди 4 години
искаме референдум за еврото както направиха всички държави в ЕС
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен 90 преди 4 години
Лъжа лъжа не искаме еврото референдум. Омръзна ни да четем и слушаме само поддръжници на еврото на които е платено да говорят глупости. Защо не поканите хора които са против еврото. Омръзна ни референдум.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен"Само където по ченч бюрата никъде няма евро. Иначе сме стабилни
37
1
 
1
 
! Отговори
stranger преди 4 години
0,79 лева за 400 гр. хляб. и цената е от много време, поне две години. нищо изненадващо.това в българия, голяма хранителна международна верига в голям град с конкуренция на всички нива.
36
0
 
4
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До Анонимен 41Тонката и сие са се събудили и взеха да тролят.Не забравяй, че те взимат по 20 000 лева и са мнооооого големи ИТ специалисти....хахахаха
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До strangerХахахахах"да ви питам българите - цените отдавна са приравнени към евро. на всичко. за какво се тревожите за лева ? да се тревожат се спекулантите и играчите."Колко плащаш за хляб 1,60 лева - 0,80 цента или 1,60 евро. Опитай пак! хахахахахах
34
6
 
1
 
! Отговори
stranger преди 4 години
да ви питам българите - цените отдавна са приравнени към евро. на всичко. за какво се тревожите за лева ? да се тревожат се спекулантите и играчите.
33
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До +- *** ние пак искаме такива,но в ***,няма да са такива,а ще се дели на 1.95855,това е фиксирания курс на лева към еврото,тоест 1лев,ще се равнява на о.51лева
32
2
 
17
 
! Отговори
Като въведат преди 4 години
еврото в БГ ще изглеждаме още по-бедни и жалки. Какво да кажем за пенсия 100 евро, заплата 300 евро и т.н. Като в другите държави става дума за 1000 - 2000 и нагоре евро. Даже и милионерите в лева ще посърнат - сметките им в най- добрия случай ще са 500 000 евро - къде е милион къде 500 000 - на една силиконка не можеш да се изфукаш.
31
13
 
2
 
! Отговори
+- преди 4 години
Ей хора,нали искахте заплати и пенсии като в Гърция ,та сега рИвете и ви е страх от еврото ,искате все да сте в калта и да ревете ,че малко получавате ,а цените са вискои по магазините ...Знаете ли какво искате ,въОбще... ? А да .зная,заплати и пенсии като в Гърция ,а цените да са ниски като в България преди 2-3 години-няма таквоз животно .
30
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-14 абе умен ми ***,като се обезцени лева,нали ще купуваш спомагателните материали на тройна цена за да произведеш стока,за да направиш този голям износ,и ти ли си завършил пожарникарското училище,където икономика и ценообразуване не се учат.
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е добре де ,ние нали си обръщаме левовете в евро,какъв е проблема,тъкмо по-лесно ще минем в евро,що не искат да ги обръщаме и масово защитават лева,нали ще го махаме,аз не виждам необходимост да защитават лева,за какво непрекъснато ни успокояват,не искат да си обръщаме парите в евро ли.Аз лично предпочитам да сме в евро,защото така нашите политици не могатда влияят върху стойността му,а левовете във всеки един момент могат да ги обезценят
28
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
да финансисте,еврото не е застрашено,щом ще се обменя 1 евро за 1.95855лева,я тогава като "голем "финансист,колко ще станат минималната пенсия и заплата,че аз не мога да смятам,колкото теб,когато всички хранителни и нехранителни продукти,ще запазят сегашните си цени,пример един хляб едно евро,1 кг. свинско 10 евро, един килограм кашкавал" маджаров" 22 евро за кг.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече няма кой да вярва на лъжците. За всичко се лъже.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да разрешат,но няма да го направят защото не това им е целта.А че това е правилен начин хората да не загубят спестяванията си по отношение на вътрешно разплащателната валута(евро) независимо от това дали страната е в ЕС или не.И единствената възможност да поемат риск,спрямо световната валута(долар) от свое име а не някой друг да го прави вместо тях.
25
0
 
22
 
! Отговори
Mmm преди 4 години
Колкото повече пишат ,че няма проблем- толкова проблемът е по- голям.После ще мълчат като наакано дете и пак всичко е за сметка на хорицата.
24
0
 
20
 
! Отговори
брех преди 4 години
и Ковачки внася боклyк с изрядни документи.и язовир Студена беше пълен.и КТБ беше стабилна...
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако еврото недостига, ще се появи черен пазар на евро. Еврото се поддържа от предлагането на евро от държавата. Спекулантите няма да пропуснат да започнат предлагане на евро по по-висок курс, ако държавата не се намесва и липсва предлагане на евро. Така е в пазарната икономика. Курсът на еврото не се поддържа чрез закон, а чрез предлагане.