Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват

Хората в ЕС с негативно отношение към САЩ, Русия и Китай
12 фев 2020 21:34, Красимир Ангелов
187
Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от българите са убедени, че политиката на ЕС стабилизира света, а тази на САЩ го дестабилизира, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави и приблизително две трети от световното население.

Като цяло страната ни е сред водещите страни в света по-одобрение на ЕС и водената от него външна политика. 69% от нашите сънародници вярват, че политиката на Съюза стабилизира света и едва 14% са категорични, че го дестабилизира. В това отношение пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания.

Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години, отчитат от "Галъп".

Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Повечето от българите  продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща  - 54% са на това мнение, срещу 28%, които я определят за стабилизираща.

На обратния полюс са мненията за политиката на Русия, която намира положителна оценка сред 54% от българите, а неодобрение – сред 24%.

Повишение на одобрението у нас има към Китай (33% към 22% в положителна посока), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ, Русия и Китай. Положителна обаче е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно.

По отношение на външната политика на САЩ рекордьор по одобрение е Косово, следвано от Албания.

"По целия свят хората споделят обща надежда, че Европейският съюз ще се включи по-активно в международните отношения, тъй като виждат нарастващата конфронтация и разделение на глобалната сцена. Европейската мека сила е по-привлекателна за мнозинствата в демократичния свят. В същото време обаче, хората се опасяват, че тази сила може да е и твърде мека за грубата международна реалност, в която живеем", коментира данните Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

„В момента Европа се намира на може би най-решаващия кръстопът между САЩ, Русия и Китай, в който трябва да определи съдбата си на независим глобален играч. До голяма степен това ще зависи от способността на елитите от Стария континент да реформират и да обединяват гражданите. Европа е културната родина за САЩ и Русия, а за да се балансира между тях, е необходимо висококвалифицирано маневриране. А ако възходът на Китай продължи, заедно с конфронтацията между САЩ и Русия, тогава стабилизиращата роля на ЕС ще стане още по-важна за света“, смята още Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обмириса ли русофили не съгласни
14
0
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Пълни глупости !
13
3
 
24
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
Мен някой да ме е питал, какво мисля за ЕС. ??????
12
6
 
9
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Тук живота е ед ,дори когато сме в ЕС., а представете си ,ако не сме !! Тогава стелинисткият режим ще ни се стори най-великата демокрация !
11
4
 
13
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тази новина може и да е вярна.Все пак ние сме народ,чакайки някой друг да ни оправи....
10
6
 
8
 
! Отговори
8929 преди 4 години
Аз мисля, че е редно да подтвърдим вярата си с един задължителен за изпълнение от политиците референдум с простичкия въпрос: Да остане ли Бг в ЕС? Да Не
9
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ НЕГРАМОТНИ РУСОФИЛИ
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите не го харесват просто защото ЕС не ги харесва. А ние сме там защото няма къде другаде да идем, независимо дали ни харесва или не. Какво ще става занапред никой не може да каже със сигурност. Но едно е ясно - ако България иска да остане, тя просто трябва да е част от нещо по- голямо, което се оказва че е този съюз. Не е перфектен, далеч съм от тази мисъл. Но има ли алтернатива? Някой да каже коя е и тогава пак ще говорим.
7
11
 
11
 
! Отговори
Русия преди 4 години
СМРАДлива пропаганда. Сякаш няква рилигия.Папата Юнкер и патриарха Боби *** Суджука.
6
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите обичат ЕС защото искат да живеят на запад.
5
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са репресирани от правителството сиДА +НЕ -
4
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАТ В ЕС И САЩ ЗА ДА МОГАТ ДА ИЗБЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ.
3
14
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Първо, вярваме в Русия и Путин повече, отколкото в ЕС.Второ, както вярваме в ЕС, така ще повярваме и в напускането му, чакайте само да оберат народа като въведат еврото и ще видите колко го обичаме тоя Евр(оп)ейски съюз!
2
11
 
5
 
! Отговори
глупаци преди 4 години
е няма такъв народ 75 одобряват путин и също ЕС голямо раздвоене на личността имаме ама спомнете си поговорката като колелото на каруцата се счупи ни ес ни путин ще го оправят
1
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите обичат да бъдат насилвани от руската мечка Миша.