Сметката за 3-те дни болнични 200 млн., държавата не иска да ги плаща

Сачева: Изборът е далиискаме да ги инвестираме в конкретни политики!
72
Сметката за 3-те дни болнични 200 млн., държавата не иска да ги плаща
Снимка: БГНЕС

Държавата на този етап не подкрепя предложението да изплаща първите три дни болнични, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Темата се обсъжда на тристранни срещи, като част от пакета от около 40 мерки за реформи. Следващата седмица предстои заседание на НСТС по нея.

Още по темата
Сачева посочи, че ако това се случи, би струвало около 200 милиона лева годишно, а се работи в условията на ограничен бюджет при зададени приоритети.

Изборът е дали искаме да инвестираме тези 200 милиона в конкретни политики, или да ги инвестираме в болнични, заяви министърът.

Сачева коментира темата преди поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия "Г. С. Раковски", организирана от КНСБ.

По думите й увеличаването на разходите на бюджета за такъв тип плащания би трябвало да постави и въпрос откъде ще дойдат приходите, дали сме съгласни да увеличаваме разходите на бюджета, като същевременно увеличаваме данъците.

"Ако ние се борим с това, че има фалшиви болнични, че хората вземат болнични, без да имат нужда от тях, че лекарите ги изписват без нужда, или пък работодателите по някакъв начин злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на плащането от работодателите към държавата ще реши проблемите със злоупотребите", каза Сачева, цитирана от БТА.

Попитана дали има напредък по разследването кои са фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични, министърът посочи, че са дадени различни сигнали в прокуратурата, но се чакат окончателните резултати от проверките.

Сачева смята, че е необходимо да има по-добра информационна свързаност между здравната система и работодателите, така че фирмите да получават бързо информация за това, когато техен служител е в болнични.

Необходима е по-голяма активност и комплексни мерки на институциите, включително и на службите по трудова медицина, защото най-ефективният контрол е този, правен на място, заяви Сачева.

Според министъра по темата за болничните трябва основно да се работи върху контрола и превенцията, така че повечето мерки, които се очаква да бъдат обсъдени и одобрени от НСТС, са свързани с повишаване на контрола и взаимодействието между МЗ, НОИ и службите по трудова медицина.

Едно от исканията е да има представители на национално представените организации на работодатели и синдикати в комисиите, когато трябва да се извършат по-сериозни проверки, каза Сачева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че не трябва да има фиксация по темата за болничните. В проектоспоразумението между синдикати и работодатели има 40 мерки, предложени на държавата, като темата за болничните е само една от тях и тя е обвързана с всички останали, допълни Димитров. Има баланс в исканията, но накрая някой трябва да го плати и този някой е финансовият министър, отбеляза синдикалистът.

Попитан дали има риск работодателите да не се върнат в НСТС, ако държавата не подкрепя идеята да поеме първите три дни болнични, Димитров каза, че ултиматуми, когато се водят преговори, не трябва да се поставят.

В споразумението има доста сериозни въпроси, касаещи минималната заплата, договарянето на извънредния труд, за сумираното изчисляване на работното време, за нощния труд, припомни Димитров и заяви, че споразумението "не е едни болнични и около тях да се върти светът".

Според него най-важна на този етап е "зелената сделка". Утре ще бъде получен окончателният доклад по темата за болничните от комисиите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
7
 
! Отговори
Бойко Първи Бански преди 4 години
Гърч до последно по овцете докато шават може да се стриже
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не виждам защо да плащам осигуровки на държавата , но тя не се съобразява с това .
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете работната седмица 28 часа - 4 дни по 7 часа и вдигнете заплатите на квалифицираните работници тройно и всичко ще си дойде на мястото. Болничните рязко ще намалеят и ще се увеличат приходите от ДДС.
41
4
 
5
 
! Отговори
иван преди 4 години
Така и така тази тетка е заделила 300 милиона да краде деца от родителите им, да ги дадат за болнични и ше се решат едновременно 2 проблема, даже повече - парите ще влязат в икономиката, а няма да ги пприлашат разни гнрантаджии
40
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да дават бонус 5 дни допълнителни, ако не ползвяш болничен и нещата ще се оправят
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата - това не са хората. Държавата е раково образование, което се храни от хората, докато ги мори. Държавни плажове, означава че хората там не могат да си опъват палатки. Държавни пари, не означава парите на народа. Всичко, що е държавно е само и единствено на държавните служители - т.е. на политици и техните близки и далечни роднини. Който си мисли друго, явно все още вярва в дядо коледа и че шоколада Милка го завива един мармот в станьол...
38
3
 
20
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Така наречената Социална министърка - явно никога не е работила та да знае че работник/служител е задължен да уведоми работодателя си до 2 дни ако е в болнични - иначе болничния може просто да не се признае!Явно и тя е намерена на някое кръстовище (а труженичките там не ползват болнични...)
37
1
 
12
 
! Отговори
TG преди 4 години
Държавата бяга от всичките си задължения ! Кое е общото между лекари, работници и работодатели? Не е ли държавата, която регулира всичко. Защо за държавата трябва да остане само правото да събира пари и след това да ги харчи за неясни неща?
36
2
 
23
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Ама хората са си платили осигуровките ве! Тва не са пари на Министерски Съвет, които вие да не искате да платите. Това са пари, които са събрани от хората с конкретна цел - да им бъдат върнати, при нужда (когато са болни). Аре вземете се в ръце, държавата не ви е бащения. Парите в държавата не са ваши, осъзнайте го това. Вие сте просто някакви изпълнители (изпълнителна власт) - изпълнявайте или ще намерим други изпълнители!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради такива министърки няма никаква разлика в заплатите на главен архитект и на чистачка.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АмериканА ПРОБЛЕМА С ФАЛШИВИТЕ ПОЛИТИЦИ?
33
2
 
14
 
! Отговори
некой преди 4 години
От къде ги намира Герб тези Калинки бе? Калинката казва: "Сачева смята, че е необходимо да има по-добра информационна свързаност между здравната система и работодателите, така че фирмите да получават бързо информация за това, когато техен служител е в болнични."А по закон: "Осигурените лица са длъжни да представят болничния лист на работодателя си или да го уведомят за него до два дни от издаването му."Сега нов 'Борд' Калинки ще вземат да направят - да "синхронизира" информацията...
32
2
 
8
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Значи държава признава за проблема с фалшивите болничи, но вместо да го реши решава да накара работодателите да плащат измамата? От друга страна оня от КНСБ очевадно мисли по същия начин, като за него разхищението наречено "зелена сделка" е по-важно!?Ми браво! После що "Фоксваген" отива в Турция и защо Китай не инвестита в Бг, въпреки че интестира много навсякъде другаде.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОНКРЕТНИ ПОЛИТИКИ = ПОЛИТИЧЕСКИ ФАНТАЗИИ
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, тази МИНИСТЪРКА не иска да плаща, а ние можем да плащаме раздутите заплати на държаните служители, включително и нейната.
29
0
 
18
 
! Отговори
ала–бала преди 4 години
Какво стана ?Тази мисирка ,оная пекинска виетнамска патица и "отпреде и отзаде" в Герб само пернати ,защо не не им пляснем и да изхвърчат?
28
1
 
21
 
! Отговори
ЖОРО преди 4 години
ТОЛКОВА ЛИ БОЙКО БОРИСОВ НЯМА ХОРА, ТА Е НАЗНАЧИЛ ТАЗИ "ГНИДА" ЗА МИНИСТЪР.ТАЗИ КОКОНА ВМЕСТО ДА ДАВА АКЪЛИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ И ДА НАМЕРИ ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ.
27
0
 
26
 
! Отговори
ТОВА Е ВЪПРОСА преди 4 години
ИСКАТ ЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ИМАТ 200 МИЛИОНА ЗА БОЛНИЧНИИЛИ ИСКАТ ДА ГИ ДАДАТ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЗА "КОНКРЕТНИ ПОЛИТИКИ".
26
3
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
99% от Три Дни Болнични в НОИ са Анализирани - Загубата идва от Държвната Администрация , Фирмите на Ковачки и Божков .
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щели да струват болничните 200 милиона? ЧЕ НАЛИ НИЕ ГИ ИЗКАРВАМЕ ТЕЗИ 200 МИЛИОНА! ДА НЕ ГИ ИЗКАРВА БОЙКО БОРИСОВ? ВЪПРОСЪТ Е, ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ ЛИ КОГАТО СМЕ БОЛНИ ЗА СЕБЕ СИ ИЛИ ЩЕ ГИ ДАДЕМ НА БОРИСОВ ЗА "КОНКРЕТНИ ПОЛИТИКИ.

Спонсорирани публикации