Обещания 2020: По-често "обичам те", повече време за близките

68% ще засадят дърво, а 73% смятат да изпълнят поне една мечта
Обновена: 14 фев 2020 16:15 | 14 фев 2020 15:50, Веселина Йорданова
5
Обещания 2020: По-често "обичам те", повече време за близките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

74% от българите заявяват, че ще казват по-често "обичам те" през 2020-а година. 12 на сто не смятат, че ще го правят, а 14% се колебаят в отговора си. По-младите са и по-склонни да си го обещават, а може би имат и повече поводи. Оказва се, че жените ще казват "обичам те" повече, отколкото мъжете.

Данните са от проучване на Галъп интернешънъл през януари за това какво си обещават българите на прага на 2020 г.
 
69% пък заявяват, че ще ограничат вредните си навици, 17% признават, че нямат такова намерение, а 14 на сто се колебаят. Хората с по-висок образователен статус са и по-склонни да коригират поведението си.
 
Дали хората нареждат виното сред вредните навици, не е ясно, но в деня на виното и романтиката българите са по-склонни да си обещават и любов, и самодисциплина, но все пак любовта побеждава с малко, посочват социолозите.

Оказва се, че едно от най-сериозните обещания у нас е свързано с отделянето на повече време за близките хора – 91% го споделят. Осъществяването на поне една своя мечта пък си обещават 73 на сто от българите, а 84% вярват, че ще се усмихват повече. Прави впечатление, че на практика няма големи възрастови различия в отговорите, макар да се откроява ентусиазмът, който е характерен по-скоро за младостта. 
 
68% твърдят, че ще засядат дърво, 63 на сто смятат, че ще вземат участие в поне една благотворителна инициатива.
 
33% приемат да осиновят бездомно животно – тук, очаквано ентусиазмът не е огромен. Няма обаче и кой знае колко ентусиазъм в четенето - 48% са хората, които заявяват, че всеки месец ще прочитат по една книга. Това са двете обещания, които събират най-малко популярност, макар чувствителни дялове респонденти все пак да ги споделят.
 
Сравнително непопулярно е и обещанието пред себе си да харчиш по-малко пари – 53 на сто се заричат да пестят. Оказва се, че по-младите у нас, например, биха чели повече книги, но биха харчили и повече пари, за разлика от хората в по-зряла възраст.

Интервюирани са 835 души „лице в лице“, с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
капи зеле преди 3 месеца
нов ден нова стъкмистика
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статията е отвратителна.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напи Валантайнс Дей.