НАП и теча на данни: ВАС разреши да се завеждат граждански искове

Защо обаче делата се спират?
20 фев 2020 12:47, Боряна Павлова
9

1751 гледания   |  Още видео
Депутатите трябва да направят равносметка какво се случи с мащабния теч на лични данни от НАП. Върховният административен съд даде зелена светлина пред исковете на гражданите срещу приходната агенция, с които се търсят обезщетения за вреди, причинени от безпрецедентния теч на лични данни.

Междувременно те бяха спрени от Административния съд в София. Защо обаче институцията спира дела на граждани срещу агенцията?

"Съдът призна, че може да водите дела. Това отнема около 6 месеца и около 5-6 хил. страници от наша страна, но стигнахме до този извод, че няма норма, която да дава право на Административния съд да прекрати тези дела", каза адвокат Ивайло Юруков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че съдиите, постановили се на прекратителни определения, се позовали на неуредици в българското законодателство.

Още по темата
"Ние сме в ЕС и трябва да се спазва общностното право на ЕС, което е с преимущество над нашето. А то е категорично - хората, които са пострадали от администратор на лични данни, имат право да искат обезщетение. Това призна и Върховният административен съд", допълни той.

Адвокат Юруков каза още, че от НАП са обжалвали наказателното постановление, с което им е наложена глоба и делото все още е висящо.

"Няколко съдии са направили отвод, тъй като и те също са пострадали. Административният съд реши, че всеки трябва да води индивидуално дело, но всеки в рамките на 5 години от изтичане на личните данните има право да заведе такова дело срещу НАП", коментира още той.

Колегата му Георги Гочев е засегнат от изтичането на личните данни и посочи, че това определение е изключително важно, защото то запазва сигурността и дава увереност на обикновения български гражданин, че ще получи правосъдие.

"Аргументите, с които Административният съд отказа да разгледа исковите молби и ги върна на голяма част на потърпевшите, се оказват несъстоятелни. В този смисъл определението на ВАС е правораздавателен акт, който служи за възвръщането на доверието на българите в съдебната система", каза адвокат Гочев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че битката няма да става по-лесна.

"Получихме трудности и с указанията от Административния съд, които ни бяха давани - за това да уточним исковата си претенция, да посочим по кой процесуален ред търсим обезщетение и да посочим вида на претърпените вреди, които сме претърпяли", коментира още Георги Гочев.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
А фирми преди 1 месец
Вчера се оказа са и при юридическите лица в НАП има липса на данни. Или то идва от срива на Регистъра?
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде ги взеха тез 5,2 млн.лични данни/4+1,2/живи+умрели/ от НАП след като те не са ГРАО за граждански номера-от акт на новородени до жители живущи до смъртен акт при представянето на които се вписват или отписват и се описват общо жителите граждани на републиката за определен период,може по години/по адрес и се представят данните с индентификационен номер за лични документи пред МВР за срок,без граждани непредобили тези права,а НАП работи как оценител събираемост по лични карти на БГ граждани
5
4
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
ВАС - абсолютно ненужна институция, в която потъват милиони на данъкоплатеца.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще спечелим, освен пълна данъчна инспекция? Знаем ги ние в България институциите как действат спрямо гражданите.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама наистина нека някоя адвокатска кантрора да почне да си набира клиенти - масово на хората данните им изтекоха ей така, а НАП си раздадоха бонуси. Щом ти има данните в публично пространство, значи си засегнат.
2
1
 
12
 
! Отговори
До Гражданин преди 1 месец
Прокуратурата е рекламна каскетна агенция.
1
0
 
17
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 1 месец
А ПРОКУРАТУРАТА за какво е.