Из България пътуват младите, в чужбина ходят по-възрастните

172 лева струва средно за екскурзия у нас, пътуване навън излиза 546 лева
22 фев 2020 09:28, Елка Василева
23
Из България пътуват младите, в чужбина ходят по-възрастните
Снимка: архив, БГНЕС

Младите българи ходят на туризъм и почивка главно в България, докато по-възрастните се насочват по-скоро към дестинации зад граница. Тази тенденция се очертава от данните на Националния статистически институт. Те описват туристическите пътувания на българите и разходите за тях през последното тримесечие на миналата година, пише „24 часа“.

Общо 1,302 млн. българи са предприели пътуване в този период. Като цяло по-голямата част от населението обикаля из страната - 81,1% са пътували само у нас, а 1,8% както в България, така и извън нея.

Но най-голямата група, предпочели родината, са тази на възраст между 25 и 44 години - 86,7%.

Екскурзии в чужбина пък са си организирали основно хората между 45- и 64-годишна възраст - 24,3%.

 Общо 17,1 на сто от населението са пътували само извън страната.

Най-младите - тези между 15 и 24 години, също основно са се разхождали из България (около 78%), докато почти 20 на сто от тях са избрали друга дестинация.

От групата на най-възрастните - над 65 години, около 18% са ходили на туризъм в чужбина. Тук всички са избрали само единия тип пътуване и няма такива, които да са били и в страната, и извън нея.

25-44-годишните са били най-активни в края на миналата година, като те съставляват 48% от всички пътували в този период, или 625,5 хил. души. Но като цяло се наблюдава по-голяма туристическа активност, тъй като общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 18,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г.

И макар по-голямата част от туризма да е съсредоточен в България, основната цел на хората не е да опознаят родината. 47% са ходили на посещение на някой близък или роднина.

Все пак пътуванията на екскурзия и почивка остават на второ място (39,7%), а командировките и други бизнес пътувания са едва 3,4 на сто. Следователно малко хора са избрали да използват услугите на туроператор или туристическа агенция и над 90% са се организирали самостоятелно.

Общият брой самостоятелни пътувания са били 1,486 млн., което е 88,4% от всички. От тези в чужбина 67,4% са били без резервация. По-ниският брой в тази група си има обяснение. Очаквано българите са заминали в чужбина главно на екскурзия и почивка - 54,9% от пътуванията са с тази цел. 23,1% от тях са били на гости на някой познат, а 11,3 на сто - по професионални задачи.

За бизнес пътувания в страната разходите за едно лице са средно 167,84 лв., докато в чужбина са доста повече - 1063,79 лв. За личен туризъм, което включва почивка, посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други, българинът отделя малко повече, когато се разхожда из България - 172,07 лв., а извън нея харчи средно 545,65 лв.

Що се отнася до структурата на тези разходи, отново има значение дестинацията.

В България основната част от харченията отиват за храна - 40%, докато в чужбина за ядене сънародниците ни са дали 23 на сто от парите си. Извън страната основните разходи са за транспорт - 34%, и обратно - у нас отделяме едва 23 на сто за превоз.

Интересно е, че в България се отделят повече средства за настаняване - 20% от разходите на пътуващите, докато в чужбина те са 16 на сто. Но пък там сънародниците ни се отпускат повече да харчат за други странични неща - 26% от парите им отиват за тях, докато в България този дял е 17 на сто.

 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 1 месец
Видях как пътуват младите днес .На Задушница викат не на расизма.Акато минаха през женския пазар,че имаше прегръдка с римляни...На Задушница
20
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Анонимен 19

Да кажеш че сме 100 милиона население, да имат избор работодателите.Обаче то няма и работа вече в БГ.Влизам в джобса и едни и същи фирми постояно си търсят рибки, то вече не останаха хора ама тез са упорити.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Младите се концентрират в София заради ВУЗ и това го отчитат като вътрешна екскурзия и туризъм :–. Старите не могат да намерят работа даже в София и се принуждават да слугуват в чужбина.
18
2
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
И ние така. Докато нямахме пари пътувахме из България, но после само зад граница. Няма смисъл да даваш пари за да те лъжат и да слушаш и гледаш измислени легенди. Обслужването в Гърция, Сърбия, Чехия, Австрия, Унгария е в пъти по-добро. Само в Индия е гняв.
17
0
 
7
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
До Жо, хвалиш ли се или

Не се хваля.
Днес не е толкова скъпо да пътуваш, ако си осигуриш 6 месеца предварително пътуване с нискотарифна авиокомпания и квартира с AiRBnB.
Самолетни билети и тридневен престой в Малта, НАПРИМЕР, ни излезе по 250 лв на човек. Там си наехме Рент-а кар, което за трима души излиза по-евтино, отколкото да пътуваме с градския транспорт. Даже качихме колата на ферибот и отидохме и до съседния остров Гозо.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някои пътуват за да хапват суджуци в Барселона.
15
0
 
7
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 месец
Поредната фалшива новина. Заглавието и твърденията в новината противоречат на числата в нея. Второ, няма как статистиката да знае кой и защо отива някъде си и колко харчи. За България не знае и броят на хората пътували някъде си в България.
14
1
 
5
 
! Отговори
Жо, хвалиш ли се или преди 1 месец
Пътуват тези, които имат свободни пари и време. Гадното е, че на много им се пътува ама на нямат я пари, я време, може и двете, но и желание се иска.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТРЯБВА ВИ ГОЛЯМО ПАРЧЕ ЧИСТ БАКЕЛИТ И ДО НЕГО ПОВЕЧЕ ГРАФИТ И ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАТЕ ОТ ВСИЧКО!

И ЩЕ Е ВИНАГИ ЧИСТО ВКЪЩИ!
12
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До МИС БАРСА БИКИНИ

Не забеляза ли как бързо скриха новината, обаче за плюенето по РАША нямат равни.*** се оказаха на иначе този приятен сайт за споделяне на мнения.
11
1
 
6
 
! Отговори
Екскурзианти преди 1 месец
Пътуват из бг-то с НСО, и в чужбина с фълкона.
10
1
 
12
 
! Отговори
иванчо преди 1 месец
Боко да намаля пенсиите ,че баба и дядо на са се прибирали от 6 месеца в България , и сега са на круиз към Япония и се страхувам да не лепнат корона вирус !
9
5
 
12
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
От 1972 година всяка година пътувам до някъде по Европа.
По времето на СОЦА ни пускаха само до Унгария, Чехословакия, ГДР, Полша и Румъния.
След 1990 г. посетих ФРГ, Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Австрия, Ейре, Северна Ирландия, Малта, Италия, Турция, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Англия 3 пъти, Франция 2 пъти, Полша 2 пъти, Сърбия 4 пъти, Гърция 2 пъти.
Тази година за първи път ще напусна Европа.
Пътувайте със спестените пари, вместо да ги харчите по скъпи курорти
8
2
 
10
 
! Отговори
абв преди 1 месец
Асенова Крепост е добре да си види!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борислава Йовчева спешно затвори луксозния си бутик... а уж всичко било законно, хахах
Вие тука ни занимавайте кой къде пътувал, даже и медиите през комунизма не са били чак толкова казионни
6
4
 
34
 
! Отговори
МИС БАРСА БИКИНИ преди 1 месец
Така и не се намери смел журналист, който да издири Бойковата любовница в Испания и да я попита как на 22 години си купи къща за 3 милиона евро.
Няма дронове да летят около имота, няма папараци ...
Пълно затъмнение.
5
5
 
3
 
! Отговори
F5 преди 1 месец
Вижте сега, и хора клонират в градове двойници с взети стволови клетки от лумбални пункции, това означава че от скелета се гради ново тяло но пречат!
4
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деса простакеса на резидент румен радев и тя ходи в чужбина на държавни разноски, срам и позор!
Радев оставка!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1:
Е ти кскво очакваш от Eлка, тя ръси бисери всеки ден.
Тези с автобусните до Одрин за един ден данспазаруват и тях ли броят за екскурзия? Питам за една позната че тя ходи всеки месец. Да й дадат медал млад турист 2-ра степен.
2
13
 
3
 
! Отговори
F5 преди 1 месец
Стволовите клетки в костите умират ли изобщо или от скелета се гради ново тяло но пречат ? Като умират и костите, защо не се разлагат?

Трябва алкален баланс в ковчега и антимагнит, пробвайте с бакелит и графит, може да отнеме месеци!

Кучето защо гризе костния мозък, за да не се прероди пилето, кучето по-умно от човека!