Правилно ли мие българинът зъбите си?

Сменяйте пастите и избирайте средно твърди четки, съветва Коцето Калки
25 фев 2020 11:05, Красимир Ангелов
39

70% от българите не си мият зъбите, обявиха наскоро от Българския зъболекарски съюз. Според официалните данни 18-годишните у нас имат средно по 6 кариеса и един изваден постоянен зъб. Какво се случва, когато не си мием зъбите?

Още по темата
"Според мен повечето хора си мият зъбите, но не с правилна техника. Често препоръчвам средно твърди четки. Микробите правят невидим биофилм - плака", каза за "България сутрин" зъболекарят Костадин Георгиев-Калки.

Той обясни и демонстрира, че с помощта на оцветител може да се разбере дали мием зъбите си достатъчно добре.

"Би могло да се сменят пастите, най-важното за една паста е да поддържа емайла, трябва да има и други минерали, микроелементи. Електрическите четки не навлизат достатъчно навътре в устната кухина и затова трябва да се сменят", допълни Калки. 

По думите му е добре поне два пъти на ден, по 3 до 5 минути, да мием зъбите си. Важно е също пастата да съдържа елементи, полезни за венците.

А до 4-годишна възраст трябвало да има изграден навик у децата за миене на зъбите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
добре де, близане
14
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
На бих отишъл при този за преглед или лечение дори той да ми плати.
13
14
 
13
 
! Отговори
Венчето преди 4 години
Зъбите кат с а търкат много са изтънява емайла, тес на лъжат, че да им а повече работа. С четка веднъж в седмицата е достатъчно. Като се яде сирене кисело мляко и кашкавал всичко е здраво. Мойте майка и баща, свекървата свекъра четка и паста не са виждали, ам а сички зъби са им хубави и здрави. Едно хубаво жабуркане сас ракия вечер пък заздравява венците
12
0
 
13
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Сега очаквам съвети от Глория как се кара комбайн /завършила е селскостопанско училище/ , или юридически съвети от мис Крокодил-Антония Петрова...Аман от навлеци и комплексари...
11
3
 
11
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Съвети от пропял зъболекар не взимам.Предпочитам професионалист в денталната медицина ,какъвто Коцето НЕ Е , И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!"Съветите на Калки" ги дава всяко медицинско лице и са известни на всички грамотни българи.Струва ми се че след като се изгуби като певец ,сега Калки просто търси известност.
10
25
 
17
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Наистина българите са с ужасна устна хигиена, жълти и изпопадали зъби , лош дъх , прави ми впечатление лятото по морето, че мъжете не си бръснат и космите под мишниците, отврат !!!!!!!!
9
3
 
3
 
! Отговори
глупости преди 4 години
С бормашината става бързо и лесно!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е за здрави зъби да се яде мляко или сирене и да се избягва пиенето на кола и на други газирани напитки.Миенето е важно но със хубава четка която е изкривена леко и е според формата на зъбите
7
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът е с НАЙ-НИСКА устна хигиена в ЕС (типична черта и за сърби, румънци). Често в софийските гета ще чуете как на някого на баба му тетка му стринкина цял живот не си мила зъбите и нямала един развален зъб. И с това се хвали човек в 21ви век. Масово ги гледам- черни почернели зъби на млади хора. Жълти като пъпеш. Да вземе да помисли за избелване или почистване- забрави. Малко са хората с бели и хубави зъби, а усмивката казва много. Казва всичко.
6
5
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Този на снимката не е човекът, който ще ми казва какво да правя.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зъби ли му останаха на българина за да ги мие.
4
4
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
"българина" като теб със сигурност
3
1
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Добре ли сте?
2
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина няма дентална хигиена и навици. Само забележете кривите, жълти, полу разпадащи се зъби на 60% от хората, включително млади.За българина зъболекар е табу и се ходи само като вече ти почернеят зъбите.Поздрави от чужбина - мед застраховката ми включва преглед с почистване на всеки 6 месеца, а не 6 години като в БГ блатото.Зъбите са ми бели, здрави и красиви. Хора грижете се не само с какви парцали сте облечени (фълшиви найк например) а и вашето дентално здраве.
1
8
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Тоя ли ше ми казва какво да правя бе?! Не го слушайте!