БНБ пуска в обращение нова банкнота от 20 лева

Въведени са нови защитни елементи
28 фев 2020 15:45, Елка Василева
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Българската народна банка пуска в обращение третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство, се казва в съобщение на сайта на централната банка.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи, които в банкнотата с номинална стойност 20 лева, емисия 2020 г. са:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден "За храброст"; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото "20".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст "БНБ 20" и с динамичен ефект "ветрило", променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: БНБбанкнота20 лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Крият, че пазарът е пълен с фалшиви 20 лева, с много високо качество...
19
0
 
3
 
! Отговори
мутра преди 4 години
Офф пак треа да сменям щампите, *** то лесна работа, имам Из.мекяри навсякъде!
18
3
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
А мислиш ли, че БНБ следи колко банкноти излизат от обръщение за да пусне нови?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.пари постоянно се печатат и подменят, дори инфлацията да е 0.0000% пак има изхабени, скъсани и загубени банкноти, които трябва да се възстановят в обращание
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой виждал ли е в обращение едни вече стари шарени и мега защитени 20-то левки? Ако отида до магазина с тях дали ще ми ги върнат :)
15
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Нали нямаше инфлация? Що пускат допълнителни вагони с банкноти?
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за какво е тая гимнастика, нали приемаме еврото скоро
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали уж ще влизаме в Евро зоната що са ни тези девалвационни банкноти. За колко време се предвижда да се ползват и ако е само за 2-3 години защо пак ни обират печатейки банкноти само за няколко месеца или2-3 години?
12
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До През ПроСоТопа и бъди сницходителен,"отвори ми очите" КЪДЕ В ГОРНИЯ ТЕКСТ СА СПОМЕНАТИ педесетачките и стотачките?!..Моля те,о Четящий!
11
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До През ПроСоТонещо неверно ли написах,четящия?!..препоръчвам ти освен да четеш ,но и да се опитваш да ОСМИСЛИШ това,което четеш!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kloning na falshivi 20lefki ot beinebeto
9
0
 
15
 
! Отговори
През ПроСоТо преди 4 години
Написали са още в началото, че това е третата банкнота от новите серии. 50-левката е от 1 ноември 2019, 100-тачката пък е от 28 декември 2018.Много полезно нещо е четенето, помага и за по-добри доходи, впрочем.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гербисто-патриотЯвно си от котилото на Румен Гечев! Той за нула време ще направи хляба 2000 лева , ще затвори 15-16 банки и ще фалира държавата.
7
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото,предполагам доста от вас вече са ги видяли,но от повече от месец БНБ пусна в обращение НОВИ педесетолевки със СЪЩИТЕ защитни "приоми"..
6
8
 
7
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Искаме да се пусне банкнота от 200лв., че ще е по-лесно да се разплащаме като отидем в магазина. Ако има банкнота от 200лв. човек ще може да се разплати с 1 или най-много 2 банкноти като отиде да си пазарува храна, което ще е удобно за нас.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все мие тая коя ще е валутата, важното е количеството в джоба ми.
4
6
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Живко Тодорове па що ни пречи да "усвоим" некой и друг милион докато "налазим"?Зер печатницата за пари си е..."печатница за пари"......Иначе сериозно:-Явно некои персони са наясно че ще "налазим в ойрото" когато.."цъфнат налъмите"..И това е добро мислене!..Националната ни валута е стабилна..Лошотията идва от това,че тотално некомпетентни държанки от Харема на Боко,играйкайщи си на "финансови експерти",бръчкат в тая стабилност..
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се учудя,ако пуснат и от 200 лв.При тая инфлация и тая скъпотия,натам вървим.А ако освободят и валутния борд и банкнота от 500 лв.няма да ни оправи.
2
4
 
21
 
! Отговори
Живко Тодоров преди 4 години
Е за кога? Нали ще налазваме ойрото?
1
3
 
12
 
! Отговори
ERM преди 4 години
Пак ментета някакви.