Мартеницата в миналото била амулет, да предпазва от болести и зли сили

Мартеници обикновени са носили децата и по-младите жени
29 фев 2020 13:56, Елка Василева
22
Мартеницата в миналото била амулет, да предпазва от болести и зли сили
Снимка: архив, БГНЕС

В миналото мартеницата е имала функция на амулет, който да предпазва от болести и зли сили, разказа за БТА Малина Стаматова, уредник в Регионалния исторически музей в Благоевград и етнограф.

Мартеници обикновени са носили децата и по-младите жени, докато мъжете рядко са се окичвали с тях. Правенето на мартеницата само по себе си е било ритуал. Тя се е изработвала от най-възрастната жена в семейството, тъй като тя е дала най-много живот и притежава най-голям опит. Мартениците са се правили преди изгрев слънце, жената не трябва да се е хранила, не трябва да е пипала огън, прави я със затворени очи, като превърта конеца наляво, разказа Малина Стаматова. По думите й наляво са се правили само магиите, докато всичко останало се прави надясно, което показва мистичната страна на мартениците.

Има дни, за които се счита, че могат да повлияят на съдбата, като първия ден от новата година, на пролетта, пролетното и есенното равноденствие и други, посочи уредникът в благоевградския музей.

"Първи март обикновено се свързва по-скоро с движението на слънцето, тоест слънцестоенето и затова този червен цвят стои в много култури, включително и тюркоезични народи, които всъщност използват червения конец, което е мартеницата на българска територия.

Също на много места е засвидетелствано, че древността е била само червена, тоест бялото се появява по-късно и интерпретациите на бялото са по един начин, но в традициите то е било нещо много просто, тоест пресукването на този бял и червен конец обикновено се има един възел и там вече има тази мистика на завързването на устата и очите на змиите и култът към змията", посочи етнографът.

Мартеницата в миналото се е приемала като амулет

Мартеницата в миналото се е приемала като амулет, който да предпазва от злите сили и да гони болестите. "Март се свързва с тези диви сили, които излизат заедно с пролетта, като самодивите, от които трябва да се предпази човек", посочи още Малина Стаматова.

В миналото мартениците са се изработвали освен за хората, но и за домашните животни, дори и за дървета и за битови инструменти, свързани с прехраната на семейството. На агънцата са били връзвани бели и червени конци с малки дървени лъжици, което отново е препратка към прехраната на хората, обясни експертът.

"За направата на мартениците се е използвала вълна, която е събирана през лятото от храстите по полето. Тя не е била стригана от овцете, а е паднала сама", разказа Малина Стаматова.

Функцията на мартеницата е да предизвика плодородие, а червеният цвят да предпази от болести

Историята на мартеницата, нейната връзка с древността и начините, по които е изработвана в миналото по нашите земи, бяха представени на публична лекция в Регионалния исторически музей в Благоевград. По време на лекцията беше разказано, че закичването с конец не е само местна традиция.

"Нашата лекция е насочена към една публика, която в момента има по-скоро отношение към технологиите, тоест в момента се говори много, че мартеницата се прави от вълна. Всъщност в традицията тя се прави не само от вълна, защото нейната функция всъщност е да предизвика плодородие, както и червеният цвят да предпази от болести, така че на места, където се е произвеждал памук, за да се ражда памук, се е правила мартеницата от памук, там, където е имало буби, хората са правили копринена мартеница, защото всъщност целта е да има повече коприна", разказа още Малина Стаматова.

В музея в Благоевград беше показано и "запридане на мартеница" от баби от благоевградското село Логодаж, които са едни от пазителите на традициите в региона. Те показаха старите начини за изработване на мартениците и обичаите, с които е свързано то.
 

/БТА/
 


22
Още по темата: мартеница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Мартеницата Е амулет и в момента :). Обичаят си е жив и си се спазва.
17
4
 
2
 
! Отговори
Трак преди 1 месец
Не очаквах, че и на тази тема ще има коментари от глави без мозъци! Но явно тези съм грешил. Такъв тип хора са по-опасни от всички вируси...И показват колко ниско е умственото ни ниво. Съветвам ги вместо матеница да си закачат бесилка...
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните години ми се повдига, като излезеш от вкъщи и на всеки ъгъл някой дебне с мартеници, пък като вземат дарти ги подаряват - Блякс. Миналата година отказах на всички, с думите "Купи ли я или я направи за мен?" , защото ми омръзна да ме срещат разни дето са напълнили джоба с мартеници и гледат как да се оттърват от тях.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мартеницата е стандартна контактна магия - окултизъмче на дребно, по какъвто суеверната част от народа доста си пада.
14
6
 
5
 
! Отговори
Мартеницата сега преди 1 месец
- Свалих си уникален ап мартеница от маркета
- Бате верно ли, мноу яку лек. Фрий ли е апа
- Фрий е ама има много ад-ове
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червеното наистина предпазва от Костов..бялото пази от цар Кобурготски..
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямало е червило и грим и момите се кичат за да ги заглеждат ергените.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11

Бил езически символ :))) всички богове и религии са измислени от хората. Това, че християнството е била по-удобна политически не я прави кой знай какво. Дори 90% от празниците и са още езически като традицията да се боядисват яйца и колда.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мартеницата е езически символ. Този символ е останал от преди покръстването на прабългарите. Лошото е че не се знае в какъв Бог са вярвали преди покръстването и на какъв език са говорили. Да имаше поне един умен като Шлангажията да беше написал кои са, откъде са и защо са. Добре че от византииците славяните и траките са се намерили умни хора та са им дали език и писменост. Щото щяхме да сме като ромите. Език имат писменост нямат.
9
2
 
6
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 1 месец
""В миналото мартеницата е имала функция на амулет, който да предпазва от болести и зли сили".Може,ама сега не сме Тъмно и църковно средновековие.Ако може да има някаква профилактична функция срещу "короната ",ама няма
8
3
 
12
 
! Отговори
бг бизнесмен преди 1 месец
мартениците Мейд Ин Чина пазат и от Корона, лично надзиравах кашлящите работници в Китай докато ги правеха!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичам Малък Сечко, минава бързо.
6
1
 
7
 
! Отговори
ист преди 1 месец
Чакай мартеница да те излекува.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България освен мартеници ,има и мутреници - прокуратурата ги пази от зли сили..
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста безмислен езически ритуал, но за децата бива. Утре ще се надпреварвате да си подарявате китайски мартеници, купени на кило.
3
8
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Жалко

НАЙ-ДОБРИЯ АМУЛЕТ СРЕЩУ ГЕРБ СЕ НАРИЧА КОРОНА ВИРУС!!

ОСНОВНИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА БОРИСОВ СА ПЕНСИОНЕРИТЕ ОКОЛО 600-700 ХИЛЯДИ! ТЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ ЩОТО БКП ИМ БИЛО СЪСИПАЛО ЖИВОТА И БОРИСОВ ИМ КАЗВАЛ, ЧЕ ЩЕ ГИ НАКАЖЕ

А КОРОНА ВИРУСА НАЙ-ОБИЧА ПЕНСИОНЕРИ И ДНЕС Е ПРИБРАЛ НЯКОЛКО В ИТАЛИЯ!
2
2
 
13
 
! Отговори
Жалко преди 1 месец
Трябват ни по-силни амулети. Да ни пазаят от чумата герб.
1
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТАЯ НОВИНА НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА СЕ ПОСТНЕ УТРЕ!