Русия и Освобождението - тема, която все още ни разделя

За едни тя е окупатор, за други освободителка
136

За ролята на българския народ и помощта отвън. Оценката и признанието за приноса на Русия към Свободата продължава да разделя българите и сега. 142 години по-късно - до какво води това разделение в политически и икономически план?

"Това е една от най-тържествените дати", каза в предаването "България сутрин" депутатът от БСП Александър Симов. Той попита какво точно са окупирали руснаците и посочи: "Тук не е останал нито един руски войник за така наречената окупация. Халюцинациите на тема Русия показват, че не можем да оценим дори хубавите неща, които са се случили". 

Според музиканта и член на ДСБ Стоян Михалев, с 3 март се прехвърляме от една имперска сила към друга.

"Това е неподходяща дата за национален празник, има други дати като тази на Съединението", подчерта той и допълни: "Спомнете си - до 10 ноември не се честваше Съединението. Според мен ще се сложи точката на разделението Запад-Изток, когато започнем да честваме празници, които обединяват, а не разделят. За мен истинският разговор е докога ще има ул. "Граф Игнатиев" в София?!"

За Bulgaria ON AIR журналистът Юлий Москов посочи, че 3 март е велика дата за героизма за българския народ. Русия обаче окупирала български територии.

"50-хилядна руска армия окупира български територии за срок от поне 2 години. В Сан Стефано не е подписван договор, такъв документ няма, подписан е протокол. В него Сърбия била първа точка, следвана от Черна гора, Румъния, а едва точка осма - България. Страната ни е имала и има национални предатели", подчерта още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън ярина. Няма какво да ни пробутвате османската версия на историята. Тука е България - от 3 март 1878 г. та чак досега
120
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече руските танкове ги няма,хората говорят свободно,и на русофилите това не им харесва!Ама никак!
119
2
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До ивчо 122 Ивчо, ама изборите доказват друго.
118
3
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До ивчо 122 Симпатизираме на Русия , но не може да ни бъде за пример.
117
5
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 4 години
разделя разни болни мозъци и псевдо историци, търсещи разпознаване с политизиране слагачески на историята. Обикновения българин нищо не го разделя. Самите западняци го написаха, 73 % от българите симпатизират на Русия. Факт, доказан.
116
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 4 години
"Разделя ни" , защото има прости и злобни хора !
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 119Алоуууу........има едно такове заведение (не пивница), казва се УЧИЛИЩЕ!!! Време е да го посетиш, да научиш малко история и география, и да престанеш да се "учиш" от гуглето!!! Там истина има САМО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5%!!! Не се позори с неграмотността си!
114
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и Хитлер събори, толкова и нас освободи. Чака до последно да се оправим или другите да свършат работата и после влиза. А защо не казвате за България, кяото спасява над 200к руска армия струпана около Русе и Румъния чакаща ей така България да падне. И българска девизия спира турски капан към тези 200к? Въпреки че седат и не помагат на Българската армия. Истинските герои сме си НИЕ.
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116 Ивант - Стига си ни разтягал анадолски локуми на шекерени конци, професоре с неззавършено СПТУ. Още император Николай Първи издава закон,че крепостните в Русия може да се откупват от помещиците, В резултат на този закон половината крепостни в Русия се откупват още 1840-50 г. , останалите, които не са имали пари да се откупят, ги освобождава император Александър Втори през 1861 г. А българинът си остава рая - нещщо много по лошо от крепостен - чак до Освобождението през 1878 г.
112
0
 
3
 
! Отговори
Робство преди 4 години
Сега ще учиме онези поколения как са го чувствали и ще им обяснаваме, че не са били прави.Излезте от дефиницията за робство.Не разбирате ли, че това е народния термин за иго.
111
12
 
7
 
! Отговори
Ивант преди 4 години
А българите са плащали данъци. Робите не плащат данъци. Робите нямат паспорт.Робите не строят църкви и читалища. И не издържат учители за своите деца.Руските селяни получават паспорт едва през 1976 г. Сто години след Априлското въстание. Когато българите се борят за държава. За самостоятелна държава!
110
2
 
15
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Когато дойдат празници около 3 март или 22 септември, започват да изникват кой от архивите кой от прахта знайни и незнайни да се изказват. Как се печели популярност в съвременния свят! Като се правиш на гей, зелен, анархист или десен либерал като тези от ДСБ! Истината не е важна, важно е медийната светлина да те огрее и да имаш своите 2 минути слава.
109
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Русия е била окупатор,каква е била Турция 500 години?
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой заплаши Османската импет с война, ако мине българската граница?Кой спря победоносната българска войска пред Ниш, Русия или Австроунгария?
107
11
 
5
 
! Отговори
ИванТ преди 4 години
Русия е изпълнила решението на Цариградската конференция. Наистина е окупирали България за две години. В държавен вестник е побликувано решението на народното събрание, подписано от княза, да се изплатят разходите на Русия за окупацията и войната. Не можем да говорим за робство. Българите са имали земя, имот, пари и Паспорт. Можели са да пътуват по света. Учили са в различни страни : Русия, Италия, Франция, Англия, Германи и др. И са се връщали лекари, учители, инжинери, юристи ...
106
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на Русия не е била да ни освобождава, а да ни анексира, както са анексирали стотици народи преди нас. Това трябва да бъде ясно. Но другите велики сили се намесват и не го разрешават. Да разкажат русофилите кой насъска сърбите срещу нас да ни нападнат в гръб? Кой си изтегли генералите в Русия за да ни обезкърви и да ни смаже Сърбия? И ние въпреки това ги бихме? През ПСВ ген. Колев ги размаза с конницата си, гони ги чак до Украйна, а Русия капитулира пред Германия и България.
105
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само зъл и неграмотен може да оспорва, че Русия е освободителката на България от турско робство. Не са ни освободили американците, французите, германците, италианците - "цивилизовани" колонизатори.Заради политиката и чужди интереси не могат да се изопачават историческите факти. Заради оядени чорбаджии сме били толкова години под робство.Сега е същото.Морална трагедия.За това морят възрастното население - да няма памет.Проста...ците мислят, че са вечни.Не са!
104
8
 
22
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Благодаря на руснаците че са ни освободили.Поклон пред паметта на хилядите жертви!Мразя всеки предател и платен краварски слуга!
103
4
 
21
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
1878 България е освободена от близо 5 вековно робство.1885 Обединението на 2те Българии. Българската армия с най-висш ранг капитан е в източна румелия, очаквайки удар от турците.НО получава удар от сърбите. Защо ще нападат , да попитам , ако сме имали руснаците с нас!!!????Войната през 1885 се нарича капитани срещу генерали. Защото нашите "генерали "- окупатори са си отишли в Русия.За тия които сънуват кошмари, че Русия ни е окупирала, ще трябва да се роди нов Паисий.Поклон пред освободителя
102
6
 
5
 
! Отговори
не до 107, а до преди 4 години
съжаляващия, че сервилничем на Русия