За да е сигурно, че няма болен у нас: Тестват още 200 души за вируса

Мярката се взема превантивно, съобщиха от Националния оперативен щаб
Обновена: 3 мар 2020 18:50 | 3 мар 2020 18:45, Веселина Йорданова
94
За да е сигурно, че няма болен у нас: Тестват още 200 души за вируса

Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица.

Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения.

Още по темата
"Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б "Виктория", мярката се взема превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга в 17 часа.

Той посочи още, че с оглед бързото разпространение на вируса със заповед на министъра на здравеопазването към наблюдаваните страни Китай и Италия ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран. Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835.

Тъй като основни входни точки от Иран в България са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

Днес във Военномедицинска академия за COVID-19 са изследвани 19 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести – 4 проби. Всички те са с отрицателни резултати.

Вече е осъществена комуникация с представителите на Министерството на здравеопазването на Турция във връзка с уговореното между министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган дарение. То включва респираторни маски с висока степен на защита, стандартни операционни маски и ръкавици, защитни очила, предпазни облекла и калцуни, както и диагностични тестове за изследване на новия коронавирус.

Личните предпазни средства ще бъдат в България до два дни, с което значително ще бъде облекчена ситуацията у нас. Това подчерта председателят на щаба и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че дарението ще пристигне във Военномедицинска академия, а последващото разпределение ще се извърши от Министерството на здравеопазването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
В ВМА София Минимум 2ма заразени с Corona Virus !!! 100% сам убеден че има заразени в ВМАКойто живее на близко да заминава да снима и да качва в youtube. Слагай камерата да не се вижда лесно .
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За опасността от разните грипове и усложненията, по - специално преминаването в пневмонии и смъртността, се говори от години. Речено е, грипът, ако го лекуваш минава за една седмица, ако не го лекуваш - за 7 дена. Освен ако не ти мине, сещате се. През последните 20-30г. имаше няколко зарази с по-голям потенциал и опасност от сегашната. И тази ще мине, други ще дойдат, повече или по-малко опасни. Гадините мутират и се развиват.
89
0
 
3
 
! Отговори
ИДЕЯ!!! преди 4 години
Айде бре ....намерете най сетне един поне болен с Коронавирус та да мирясат медиите.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вариантите са два : или са ментее тестовете или вируса не вирее в мизерия като нашата държава
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тестват наистина 200 човека,може с по голяма сигурност да се твърди,има или няма корона.При тествани 20 изобщо не е сигурно и генерала лекар го каза.За семейството общувало със заразените италианци вероятноста е най голяма.Казаха,че имат леки грипоподобни симптоми,а информацията за корона е бавен ход на развитие за разлика от обикновен грип.
86
0
 
2
 
! Отговори
до61 преди 4 години
Остана само поклон да направиш пред ,,отличното ни здравеопазване"Явно не си бил скоро в болница и дано да не бъдеш,защото тогава друга песен ще пееш.СъсЗдраве!
85
1
 
6
 
! Отговори
Тити преди 4 години
Лично аз срещу 30 лева си тествах детето за грип А и Б. След 40 минути резултатът беше отрицатален. Започвам да се замислям, доколко са верни тези тестове!!!Защо тогава се налага всички болни, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения, да се тестват за коронавирус? Нали има ужким тестове за ГРИП!!!
84
1
 
9
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Направо ви повярвахме ,че у нас няма болни.Стига сте лъгали ,стари номера.Кажете истината за да може хората да се подготвят адекватно. Да не стане пак като Чернобил
83
0
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Прави ми впечатление, че за да се установи коронавирус са важни няколко фактора: колко човека се тестват на 1000, държавата във феодализъм ли е или не, само смъртните случаи ли се отчитат за бройка?... отговорите - както ви душа тегли
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха, като тестват по 10 човека на ден и то избирателно естествено, че няма да открият случай... няма такива калинки!!!
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво да прави Борисов, че да не си кара джипа. Да ви организира полети до Марс ли, що ли. Нинова какво щеше да направи бе, ваксина да грипа ли. Смешници. Увредени мозъци тотално.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цели 200? Стига бе, че те само за прасетата в НС не стигат, а кога мършите от МС????Излагат се!
79
4
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ако не бях доста стар бих казал, че вирусът е хиената на обществото и също като нея се грижи за почистването от мършата.
78
4
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 4 години
Вярвате ли в това?
77
2
 
17
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
спккойно българачи, италиенския боклюк не ви затри, 30 годишното оцветено месце го преживяхте, сега малко корона вирус ли ще ви тръшне.
76
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 72НЕ ТРЯБВА ДА ТЕ ПУСКАТ ДА ПИШЕШ ПО ФОРУМИТЕ ЩОТО В ПОСТА ТИ ИМА ПОВЕЧЕ ОТРОВА ОТКОЛКОТО В МОИТЕ ВСИЧКИТЕ ДОСЕГА ПО ТЕМАТА ЗА КОРОНА ВИРУСА ;)АЗ СТИГАМ САМО ДО НИВО АПОКАЛИПСИС ДОКАТО ТВОЕТО Е ВЕЧЕ ЧИСТ АРМАГЕДОН :DОТЛИЧЕН 6+++
75
0
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
точно, като си болен и те тестват за корона и си отрицателен, то все от нещо друго трябва да си положителен, иначе нямаше да си болен!
74
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, тоя грип тип Б също може да се тества. Тествахте ли ги болните? Или само мажете очите на хората.
73
4
 
4
 
! Отговори
БиоЛогичния Чернобил преди 4 години
След като по чудо преживяхме РадиоАктивният Чернобил сега ни пред БиоЛогичиният! Първият го преживяхме със СССР, вторият ще е с ЭСССР и ще видите, че Брюксел е без дрехи!
72
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм убеден, че излекувани се заразяват повторно. Мисля, че пипнеш ли веднъж тая чума, оправяне няма. Тези уж излекувани са били в ремисия. Този вирус проявява отлични способности да се крие. Относно смъртността, въпросът е, колко от заразените ще бъдат още живи след година, две, три?Никой не знае.