Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?

МЗ и МТСП с важни препоръки към всички в страната
131
Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?
Снимка: БГНЕС

4 са официално потвърдените към момента случаи на COVID-19 у нас. В тази връзка от Министерството на здравеопазването пуснаха 10 важни препоръки към населението какво е важно да се знае и прави, за успешна борба със заразата.
 
❗️Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
 
❗️Избягвайте контакт с болни хора.
 
❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
 
❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
 
❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.
 
❗️Търсете информация от компетентните институции.
 
❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.
 
❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
 
❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
 
❗️Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.

Същевременно от Министерстото на труда и социалната политика препоръчаха да бъдат преустановени посещенията в домовете и социалните услуги за възрастни хора.

МТСП изпрати писма до кметовете на общините с препоръка да бъдат преустановени посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции поради риск от разпространение на вируса COVID-19.

За общините Габрово и Плевен предписанията за превенция са задължителни, се посочва още в писмата. Необходимо е персоналът, особено на домовете и услугите за възрастни хора, да спазва стриктно предпазни мерки, съобразени с установените от Световната здравна организация.

Близките на настанени в домовете и услугите за възрастни, както и в останалите социални услуги и институции, могат да получават информация от директорите на звената и от общините, които са доставчици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
4
 
! Отговори
За родину, за Радеву преди 4 години
Бъди мъж - *** в Ухан, Китай и седни сред 1000 кихащи китайки. Не се скатавай! Или ти - или вирусът! Един от двама ви трябва да умре!
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 3 март на много им беше смешно като се качиха на Шипка, сега в Габрово имало вирус. Вируса вече няма да е само в Габрово и Плевен.
29
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 години
До БАУАз живея в демократична държава, в която също не липсват такива хора за които пишеш, но разликата е в това, че има разпореждане което който не изпълнява - ЗАПОВЕДИТЕ на здравното министерство го грози затвор от 3 до 7 години, без значение селянин, ***, тарикат и др. Всичко е много е просто и работи!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ик'во вместо от коби от глад. Съдба...
27
10
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Спасение от вируса НЯМА!!СТИГА СИ ЛЪГАЛ!!!АКО ЧОВЕК СПАЗВА ЕЛЕМЕНТАРНА ХИГИЕНА И ВОДИ ЦЕЛЕСЪОБРАЗЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ВЕРОЯТНОСТТА Е МИНИМАЛНА.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гетата са като бала със слама до открит огън. Като се има предвид как живеят по 10 в стая, хигиенни навици и любов към правила и ограничения са бомба със закъснител.И как при нужда се пръскат по роднини и авери.Пламне ли една ,после няма удържане.
25
1
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Спасение от вируса НЯМА!! Най вероятно ще ни оставят на принципа -които умре умре -който оцелее оцелее- очаквам робският труд да се вдигне заплащането -когато робите намалеят -цената им се вдига!!!- и от там поетапно всичко ще поскъпне шоково в Цял Свят!!
24
4
 
27
 
! Отговори
Един преди 4 години
Отидох до майка ми и баща ми, които са на 76. Купих им продукти и лекарства и им забраних да мърдат от вкъщи в рамките на следващите две седмици.
23
0
 
13
 
! Отговори
Киро слепото преди 4 години
То и Италия взе мерки ама те кво стана там 16 милиона под карантина а са светлинни години преди нас тук ще стане страшно
22
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Това са глупости. По-добре набързо да се заразим, да преболедуваме и да се приключва тая глупост. Много старите хора и от стария грип си умират, какво да ги мислим толкова.
21
6
 
5
 
! Отговори
Питане преди 4 години
В голямата ми къща имам 9 големи песа, 28 хубави котки, 7 гъски, 5 патици, 5 пуйки, 23 кокошки и 4 заека. Въпроса ми е дали има някаква вероятност моите домашни любимци да се заразят с коронавирус; дали нещо може да им стане? Полагам всички необходими грижи, на топло са, има парно в къщата, ходят на разходка, а през лятото вратите са отворени и те се разхождат из двора, който е 8 дка. Имам личен ветеринарен лекар, но не зная до колко той е наясно със симптомиката на това заболяване. Помогнете ми
20
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАПРОТИВ,Маските са задължителни за всеки един! Запасяването с храна и необходимите лекарства минимум за два месеца Също! Четейки "Държавата е предприела всички необходими мерки" се питамКАКВИ СА ТЕ?
19
2
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Да ви дам некой безплатен съвет бе-пари не ща, щото най са заразни.Та от един сутиен таман две маски излизат, и хем да ти е драго да ги носиш като знаеш какво се е люшкало във тях бе, а пък ако искате, може и от ония дамските превръзки бе, на едо филмче гледах един японец как си турил една такава от горе надоле по вертикалата, та и носа и устата му хваща и са залепя на бузите, та и ластик не му трябва...Акъл имат тия хора-майтам няма, ама със сутиена става де-аз и за маска имам и за шапка таман
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво има в Барселона?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Китай въведоха карантина над Ухан и видяхте какво стана , тук не ми се мисли с тези некомпетентни хора
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там един ще се скрие в Барселона при мис ***, а ние тук ще мрем.
15
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Как седмици ще минати вируса заглъхне,Боко осведоми ни -щял пикът да премине.
14
3
 
1
 
! Отговори
до алов преди 4 години
Вече напълних резервоара и багажника на една близка твоя родственица, ела и та теб, жена!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как какво? Продължаваме по утеърдения начин. Пием ракия!
12
0
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Мисля че ПАНИКАТА ВЕЧЕ Е ОБЗЕЛА ВЛАСТТА!! ОЧАКВАМ УТРЕ ДЕПУТАТИТЕ ДА СИ ГЛАСУВАТ КАРАНТИНА И ДА ИЗБЯГАТ С ЯХТИТЕ СИ ПО РАЗНИ ОСТРОВИ!!