Борисов във видеовръзка с лидери: Еднакви мерки, да не блокираме икономиката!

Учениците вероятно ще са на училище от четвъртък
Обновена: 9 мар 2020 13:20 | 9 мар 2020 12:08, Веселина Йорданова
187
Борисов във видеовръзка с лидери: Еднакви мерки, да не блокираме икономиката!
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е светът да се напрегне и да намери лекарство за коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов във видеоконферентна връзка със световни лидери, предложена от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От българска страна в нея участваха представители на Националния щаб, създаден във връзка със заболяването.

Борисов акцентира и на проблема с бежанците в региона. "Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол, идват от много тежко заразени региони, което е допълнително утежняваща ситуация", каза той.

Премиерът изтъкна, че много държави са забранили износа на защитни облекла и медикаменти, а това не е решение.

"Всяка държава се спасява сама за себе си, но думата солидарност значеше нещо в Европа", коментира той.

Борисов предложи да има обмен поне на тестове и най-необходими медикаменти, ако се наложи.

Премиерът каза също, че са създадени строги ограничения, макар че това не е пътят според него, защото се блокира икономиката и стопанският живот.

"Ако затворим градския транспорт и метрото, ще блокираме всякакъв стопански живот", каза Борисов и попита какви са мерките в другите държави спрямо училищата и детските градини. В тази връзка той каза, че у нас сега родителите не могат да ходят на работа, тъй като е обявена грипна епидемия.

"Гражданите на всички държави да имат еднакви мерки. Всички мерки трябва да преизчислим колко продължителни могат да бъдат", подчерта още Борисов. Той посочи, че ако здравните заведения достигнат максималния си капацитет, лекарите трябва да кажат как хората да се лекуват по домовете си.

Щабовете на страните да се съберат и да обменят по същия начин информация и мерки, предложи още Борисов.

Израелският премиер Нетаняху каза, че няма проблем с инфектиране на деца и тийнейджъри, а за възрастните хора. В този смисъл не се налага затварянето на детски градини и училища.

Училищата не са в риск, те са напълно овладени, посочи Нетаняху.

След края на видеовръзката премиерът ни каза, че учениците са в грипна ваканция до сряда, но след това е добре да тръгнат на училище, включително и заради учебния материал. Все пак той каза Щабът да помисли по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
23
 
! Отговори
Италия преди 4 години
2-рата в Света по ниво на медицината (според рейтинга на СЗО), 366 мъртви, 650 в интензивно на изкуствено дишане, няколко хиляди в болница, още няколко хиляди болни по добовете...сега представяте ли си как ще е в България, ако има епидемия пропорционална на тази в Италия, като вземете предвид, че медицината в България е на 102 позиция според същият този рейтинг на СЗО.
106
13
 
2
 
! Отговори
-- преди 4 години
До АнонименКато си много умен заминавай еднопосочно при умните. Със сигурност знаеш кои са - твоите приятелчета червенушки. ок.
105
15
 
8
 
! Отговори
Лицемер ? преди 4 години
Оставка и съд за Радев задето изкара хората от Габрово на Шипка и сега има двама заразени !
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво толкова има да обсъждат тия тепигьоси с 2 грама мозък.Да изчакат там Големите началници да се разберат и да правят каквото им наредят.
103
2
 
8
 
! Отговори
човек с аура преди 4 години
е нашият премиер :)))))
102
0
 
10
 
! Отговори
До 106 преди 4 години
Не . Някой от децата с които работя живеят в кравеферми, фургони ,палатки и др. Водата е лукс така че ...
101
0
 
16
 
! Отговори
училище? преди 4 години
Ние в Плевен нямаме намерение на ходим в четвъртък на училище, просто няма да ходим. И като ходим, какъв е келипира, какво ще научим от нашите даскали след като те по време на час пушат, пият кафе и си говорят по телефона? Всички професионални гимназии в Плевен са един дол дренки, за нищо не стават. За първия час от 20 ученика има не повече от 2-3 трима ученика.
100
0
 
7
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Те искат да сме на работа и с коронавирус ... Е ,какво толкова възрастните ще починат ,нали и без това бяха " лош материал" , покрай тях обаче ще починат и други със здравословни проблеми . Да не казвам че вчера казаха че вируса остава поражение дори на крак да го изкараме ...ама работете бе ..
99
2
 
17
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
ОСТАВКА И СЪД ЗА БОРИСОВ
98
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Да призоваваш българин за дисциплина,туй си е глас в пустиня.А *** трябва да си е под карантина,поне докато пикът премине !
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко вече има извинение да не дава пенсии, ама на римляните помощите ше им ги раздаде те гласуват за него пък и са млади.
96
12
 
9
 
! Отговори
Избяга ? преди 4 години
Къде се скри световният вирусолог Радев Грипена ?
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3% смъртност даже и политиците не се крият .За какво ли е целят този цирк ?
94
1
 
9
 
! Отговори
Следвай Парите преди 4 години
в случая гледай парите - всички световни борси са с историчекски безпрецедентен спад, защо така, нали е лек грип, защо тези с много големите пари са в паника?
93
2
 
13
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Според мен крият случаи на починали хора...
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такава пародия на държава при всяка абнормална ситуация човек трябва да е напълно независим от каквито и да е институции и от търговската мрежа. Консерви за 6 месеца напред, колата по всяко време заредена догоре, значително количество хартиени пари в брой за да се купуват неща от първа необходимост при възникнали черни пазари. Само ако тръгне броят на жертвите да стане днес например 5, утре 25, ще настане такава паника че магазини ще се опразнят, опашки по бензиностанции, бой пред болници и т.н.
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си беше с козите и прасетата ,сега с хората е трудно.
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това със ученици те да не ходят никъде по заведенията е отговорност на Родителите.Такаче мили родители моля ограничете децата да не ходят насам на там .Че както уж не боледуват от Корона така да не се окаже накрая че да броим колко деца са болни.
89
0
 
5
 
! Отговори
до 91 преди 4 години
как да стане, като работниците ги изгориха по крематориумите, завода е празен, само машините останаха...
88
1
 
14
 
! Отговори
R.I.P. преди 4 години
Националната комедия с Бойко, е на път да се превърне в национална трагедия.