Младите минават леко COVID-19, но са преносители

Проф. Кантарджиев: Минава само с лека кашлица и възпаление в носа
41
Младите минават леко COVID-19, но са преносители
Снимка: БГНЕС
Няма нови лабораторно доказани случаи на COVID-19 у нас, каза пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
Той допълни, че при осигурено дежурство на Националния център по заразни и паразитни болести в неделния ден е получен само един материал от болницата в Пазарджик, а през нощта срещу понеделник са пристигнали няколкостотин проби от болници - на персонал и на болни.
Още по темата
"Не знам защо колегите много обичат през нощта да пращат материалите за изследване, може би по-удобно им е да ги взимат. Четиримата пациенти, диагностицирани с коронавирус, са в много добро здравословно състояние. Те вече са почти в пълно здраве след прекарани различни инфекции", каза още той.
 
Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в момента се правят задълбочени епидемиологични проучвания за първоизточника на заразата. 
 
По думите му заболяването е опасно за по-възрастните хора над 65 г., а при младите преминава по-леко – само с възпаление на носната лигавица или лека кашлица. По този начин младите заразяват по-старите, които ако имат придружаващо хронично консумиращо заболяване, ще преминат през заразата с коронавирус по-тежко – обикновено с двойна пневмония. 
 
Младите не боледуват, но са преносители на COVID-19, уточни проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че чрез пренасянето на вируса от човек на човек той започва да се адаптира към човешкия организъм и инфекцията минава по-леко, но самият вирус започва да се предава по-лесно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Чудя се дали може едновременно да се заразиш от грип и новия коронавирус. Тогава дали ко-инфекцията ще даде повече жерви, отколкото сбора от отделните инфекции. Съмнявам се в бг да правят изследвания за ко-инфекция.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нашите ръководители много вяра им нямам. Информативна статия, сравняваща грипа и короновируса, за който разбира английски:https://marketwatch/story/coronavirus-vs-the-flu-its-just-like-other-viruses-and-we-should-go-about-our-normal-business-right-wrong-heres-why-2020-03-09?siteid=yhoof2&yptr=yahoo
36
0
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Вероятно смяташ, че папата, патриарси, свещеници, пастори и други религиозни индивиди не могат да се заразят ... В САЩ пастори си купуват по няколко частни самолета, за да можели да проповядват "по-лесно". Имаше самоубийствени култове, някои забраняват кръвопреливания. Ако се замислиш, в Южна Корея заразата тръгна от евангелска секта, където се събирали един до друг и викали с пълно гърло "амин". Религията е опиум за масите. Аман от промити мозъци.
35
0
 
3
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Гаранция НЯМА НИКАКВА... Тръгнал тоя *** да ни разправя... И на тоя и други такива разчита държавата...
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
досега се наричаше смъртоносния коронавирус, сега стана обикновен грип?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кантарджиев да дефинира думата "млади".
32
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 4 години
младите са толкова надрусани и пияни че нищо не усещат....
31
3
 
5
 
! Отговори
комунизъм=атеизъм!! преди 4 години
Господ заразява и изцелява, убива и съживява, слепи проглеждат,прокажени изчиства!
30
0
 
5
 
! Отговори
Шиндаров -Чернобил преди 4 години
Залаза в България няма, нито радиоактивност!!!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика от нас и Италия, и Китай имат икономика и има какво да бранят. А ние понеже нищо нямаме, благодарение на нашето продажничество и лош манталитет, нямаме и какво да браним. При всеки случай заразата в България ще протече по-леко от другите страни. А тези, които са в паника, са или възрастни, или с ниско IQ.
28
1
 
6
 
! Отговори
Опса преди 4 години
Преди 1 седмица се разболях след 3 дена се оправих сега май също се разболях и аз нр знам но усещам че имам грип и го карам на крак
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пък младите не усещали ,Ами *** как го измисли!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северокорейските поклонници, да хващат самолета за Ким след като им харесва там.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука не ги разбирам хейтърите. Какво да се изцепи бе, ***. Хубаво, казва ви, ситуацията е апокалиптична, аре оправяйте се. И кво правите бе тъ.пири. Какво само го хейтвате. Толкова злобни човечета може да има само в България, това е.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В северна кореа няма корона, понеже няма пътувания, молове, внос на плодове и зеленчуци и тн. Въпрос на избор, предполагам. Моловете са такива развъдници на де-що има, не знам защо процъфтяват у нас
23
5
 
26
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Няма нищо страшно ! Минава леко. Явно Китайците и Италианците са се объркали и си съсипват икономиката без причина.. трябва да им пратим от нашите специалисти да ги успокоят, че много са се напрегнали
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая мустака ти ще пламне .
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Кантарджиев поведението ви не беше много адекватно на брифинга с обявените положителни проби. Дръжте се малко по прилично, постоянно се въртяхте и коментирахте изказванията на журналистите, нямахте никакво уважение, изнервен сте, а не трябва да го показвате. Не може да обиждате в национален ефир ей така възрастните хора на "старци"!
20
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тази истерия. Живота трябва да продължи нормално, просто всички ще го изкараме и ще придобием имунитет.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10В напредналите общества отношението към възрастните хора е показател за стандарта и интелектуалното ниво на населението, в изостанали общества като нашето отношението към хората е според възрастта им, а на теб политикане пожелавам да не доживееш старост....