Закъсня ли Европа в борбата с коронавируса?

Коментар на д-р Мими Виткова и доц. Спас Спасков
9 мар 2020 22:15, Анисия Иванова
18

Четирима дадоха положителни проби за коронавирус у нас, но се изследват десетки. Адекватни ли са мерките на държавата и как заразата достигна България?

"Остава въпросът не пропиля ли Европа доста време в мъдруване вместо в действие, можеха здравните системи да действат малко по-бързо. Можехме по-рано да организираме сили, за да произведем маски за собствената си защита", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите ѝ, ако епидемията се разрасне, то здравната система у нас ще бъде изправена пред кадрови трудности в здравеопазването.

"Търсенето на нулевия пациент има по-скоро значение за науката, отколкото практическо. Трябва да се концентрираме какво да извършваме сега. При наличието на четирима пациенти не можем да говорим за закъснение на мерки", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според него може да се говори за избързване на информацията, която ни е заляла и е предизвикала паника.
Не смятам, че колегите в Габрово са така специално окомплектовани. Виждаме, че в Китай и Италия се командироват хора за подпомагане", каза още д-р Виткова.

Доц. Спасков бе категоричен, че очакваме развитие на една допълнителна грипна епидемия от друг щам. Той изтъкна, че мерките, които се предприемат, са много сериозни.

"Днес бях в Районния център по здравеопазване, беше размножена информация как да бъдат лекувани пациентите с коронавирус. Тази информация е сведена до лечебните заведения. Проблемът с вирусите не е решен по принцип. Вече има частни лаборатории у нас, които работят с бързите тестове", обясни доц. Спасков.

"Медицината е безсилна пред вирусните заболявания, вече откриваме форми на лечение. Мислехме, че Китай е далеч, но вирусите се разпространяват със скоростта на самолетите", коментира д-р Виткова.

Доц. Спасков разясни, че няма да можем да спрем този тип инфекции и ще трябва да се предпазваме по други начини. Той добави, че "защитни облекла вече се раздават по лечебните заведения".

"Изправени сме пред едно предизвикателство - от това как ще се справим, зависи изходът от него", смята д-р Мими Виткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте наивни хора!Всичко е схема на световния Елит в който участват САЩ,Китай и Европа!Целта е сриване на световната икономика,подчиняване на масата/хората,всяване на страх и опит за въвеждане на задължителното ваксиниране т.е заразяване на човечеството.Тази разработка на днешната ситуация беше показана още през 2009 официално и наживо от Бил Гейтс и неговата фондация заедно с жена му която цели прокарване на задължителното ваксиниране!Същата е спонсорирана и създадена от Рокфелер Фондейшън!
14
2
 
1
 
! Отговори
Сашко преди 4 години
Много сте наивни хора!Всичко е схема на световния Елит в който участват САЩ,Китай и Европа!Желта е сриване на световната икономика,подчиняване на масата/хората,всяване на страх и ипит за въвеждане на задължителното ваксиниране т.е заразяване на човечеството.Тази разработка на днешната ситуация беше показана още през 2009 официално и наживо от Бил Гейтс и неговата фондация заедно с жена му която цели прокарване на зафължителното ваксиниране!Същата е спонсорирана и създадена от Рокфелер Фондейшън!
13
0
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Това е страшна гадост. Ще се заразиш един път и айде оздравееш. Ще те хване пак и пак се оправиш. Ама най накрая ще те загроби. Найс, а?!! Все ще те хване когато си най слаб и уязвим. Смешно е че науката не може да бори тия гадости вирусите.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да.
11
2
 
13
 
! Отговори
Z преди 4 години
Докато Европа гледаше и потриваше ръце със САЩ за ситуацията в Китай, забрави че и при нея ще дойде това! Сега се питайте за закъснения и т.н. Жалко за хората! Световните управници мислят само за техните *** ...
10
2
 
1
 
! Отговори
Био Чернобил на ЕССР преди 4 години
ЕСССР Катрастофира Европа, както СССР катастрофира СИВ (Съвета за Икономическа Взаимопомощ на Източният Блок). Остава им само да се молят на Международен Трибунал, а не на саморазправия на плебейте, че тогава е карвава баня.
9
1
 
15
 
! Отговори
Разгневен преди 4 години
Абсолютно неадекватни са мерките и сега! Само за парични загуби говорят, а не за живота на хората! Трябва да стиснем зъби 2-3 месеца и да се изолираме всеки в жилището. Така ще спре разпространението както в Китай, САМО ТАКА!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е закъсняла Европа. Италия е една чудесна държава.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия е отново шампион на Европа.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е как функционира целия Европейски съюз? И как ще функционира за напред? Целта на всеки съюз е да защитава здравето и живота на гражданите си. Жителите на 27 стари държави трябва да задават много много много въпроси на управляващите ги политици в следващата една година!!!!
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България Държава няма от 10 години.Има само един примитив с жипка.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко вършее из цяла Европа, но явно интелекта му се явява като ваксина срещу заразата! :)))
3
0
 
19
 
! Отговори
мислите ли преди 4 години
Италия по всички показатели в % мина Ухан, т.е. % умрели от болните, % в болници, % в интензивно на изкуствено дишане и т.н. Дори % заразени като част от населението на страната, защото всички разболели се в Ухан е нищо в сравнение с 1.4 Милиарното население на Китай.
2
1
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Ей ама как ме изненада тоя вирус и мен и измисленият ми ЩАБ от клакьори!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа не знам, но България определено...