Гъвкаво работно време и труд от вкъщи в борба с COVID-19

Социалното министерство излезе с препоръки към работодателите
11 мар 2020 16:22, Красимир Ангелов
36
Гъвкаво работно време и труд от вкъщи в борба с COVID-19
Снимка: Pixabay

Работодателите могат да въвеждат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на вируса COVID-19. Това са част от препоръките за организиране на работния процес, които Министерството на труда и социалната политика изпрати днес до всички национално представителни работодателски организации. 

 
За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. 
 
Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес, предлагат от МТСП.
 
За да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждани.  
 
Редовно трябва да се провеждат инструктажи, да се осигурят лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията. 
 
Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места, категорични са от социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Техниката на 700лв, как ще се тълкува от НАП, при условие че работят от вкъщи? С двоино предназначение ли ще е? Също и служабните коли? Хайде с по точни инструкции.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язе и така си връзувам куфража от разтояние, кат Кайло Рен, с поглед. Връзувам и заварвам едновремено.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Ако работи например в месо преработвателно предприятие ,работника да пълни червата в къщи и да ги носи в предприятието. Надомна работа.
26
0
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Едно момче преди 14 дни започна работа в кол център и от тогава не съм го виждала... Дано затворят всички кол центрове. Там правят експерименти с хората.
25
1
 
8
 
! Отговори
Кога? преди 4 години
А кол центровете ще затворят ли? Те за развъдник на болести. Да затворят всички кол центрове и без това там работят ниско образовани мизерници на минимална заплата.
24
0
 
6
 
! Отговори
До Една преди 4 години
Повечето програмистчета са наистина такива. Те за висока технология броят подреждане на информация в таблица.Всеки труд е специфичен. Сега питах познати от Италия. Казаха работим си. Но явно има намален персонал. Нищо не пречи вместо 3-*** да работи 1, но тук е така оголена ситуацията, че няма резервен персонал, всичко е 1 работи на 1 място. Значи примерно един магазин от три трябва да работи.
23
0
 
2
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 4 години
До 25Е ти не знаеш ли кой даде рамо на Вожда да стане перманентен вожд ?*** - КОЛ центрове. Дето селските дупки (от всички жендъри) отиват да си кихат и лапат и да лапат и да ги емът и климатика да разнася. Само че тези КОЛ центрове са 99% ЗАТВОРИ на чийто входове ти конфискуват мобилния телефон понеже са правени от ОРИГИНАЛНИТЕ поцинковани където правата на човека са нищо (не че те са човеци де, все пак 50% от държавата там си се изожда на улицата/де завари.
22
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Страхотни мерки, няма що. Само това ли успяха да измислят клатикурците, от това министерство? Взимат си заплатите от нашите данъци, веднъж на 30-40 г. стане нещо и това получаваме насреща? Калинка до калинка..
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, тухли няма да ни трябват скоро. Ще се изпразнят доста апартаменти, обитавани от възрастни хора както е тръгнало.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От утре тухлите почваме вкъщи да ги правим.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое не е ясно? В Италия вече въведоха мерките. Който го интересува - да прочете. В българските сайтове няма да ги публикуват, това е ясно, все пак не са приятни за едрия бизнес и държавните лапачи. Тук ще чакаме цялата страна да пламне и тогава след дъжд качулка. Но положителното в цялата работа е, че като 5-6 страни в ЕССР въведат още по-сериозни мерки, нашите ще могат да влязат в надпреварата по популизъм и да ударят всички в земята.
18
7
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Нито аз съм IT, нито жена ми- всички работим от вкъщи. Реално от вкъщи не могат да работят само държавни служители (плазмoдии), касиерки, таксиджии, продавачки и подобни. Да са мислили.
17
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Е аз работя в телевизия, най-голямата частна медия на БГ. Как да стане?
16
4
 
10
 
! Отговори
. преди 4 години
А на бай Колю колко души са нужни за да му пренесат струга вкъщи??
15
4
 
12
 
! Отговори
Ихуууйй преди 4 години
Ще си редя паветата от вкъщи
14
6
 
13
 
! Отговори
Една преди 4 години
Аз ли немога да обясня,или някой тук е рогат ***????Не всички сме програмисти да работим от вкъщи.Работя си на договор, плащат се данъци,всичко ок НО как да се ограничи контакта с хората,КАТО работя в магазин, и на ден влизат всякакви хора.Та какви препоръки,какви 5 лева?Трябва да се затвори всичко,и както казах,държавата да плаща заплата докато отмине кризата.
13
8
 
12
 
! Отговори
До: 3 преди 4 години
Зажморцаните IT-та да си траят. Не всичко е монитор и клавиатура. "Умните работодатели"... - толкова ти е представата за Света :)
12
4
 
6
 
! Отговори
NZ преди 4 години
До Анонимен 8И какво като ти плаща държавата, като нищо няма да работи? За какво ще са ти парите?
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,че коронавирусът е вирус опасен само за възрастните хора е всъщност твърдение в резултат на неправилен прочит на статистиките. Тук стои въпросът в какво състояние е тялото - ако тялото е старо и болно, както в по-голяма част от случаите, е нормално да бъде по-сериозно засегнато, но не по-малко застрашени са твърдите пушачи, хора с хронични белодробни заболявания, независимо от възрастта им, тъй като вирусът поразява именно белия дроб. Младото българско население масово пуши е в огромен риск от усложнения при разразява е на болестта вследствие на вируса.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието се отнася само за цивилизования запад. У нас през работно време не се работи а камоли от вкъщи.Просто няма как да стане

Спонсорирани публикации