Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете

Нито една църква обаче няма да бъде затворена, обясни той
Обновена: 19 мар 2020 14:24 | 19 мар 2020 13:53, Красимир Ангелов
51
Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете
Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай призова богомолците да не посещават храмовете заради епидемията от коронавирус.

В обръщение до всички богомолци от Пловдивска епархия, пловдивският митрополит прие призива на светската власт и призова християните, ако те пожелаят, да не присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение.

Още по темата
Щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме, допълва владиката, цитиран в съобщение до медиите. По думите му обаче тези, които желаят да присъстват, няма да бъдат върнати.

С настойчива молба той се обръща към по-възрастните миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А тези, които ще отидат в храма, призова да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг, съобщава БТА.

Митрополит Николай подчерта, че в Пловдивска епархия няма да бъде затворена нито една църква. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за всички хора.

Пловдивският митрополит изрази надежда, че до Великден извънредното положение ще бъде отменено и църквите ще се изпълнят с богомолци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтирелигияНе, нямаме нужда от твоето внимание. Лекувай се, *** прокажен
44
3
 
0
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
До Анонименне аз минавам веднъж на час, да погледна как си, може да имаш спешна нужда...Все някой трябва да се обади на здравите момчета дето раздават ризки с връзващи се ръкавчета... Може на някой да му трябва ... спешно
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтирелигияОще време ли загуби, че да напишеш тази тъпотия?
42
6
 
2
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
до АнонименАко искате да видите това "нищожество" Ви трябва специален уред, нарича се огледало.Понеже страдате от болестта "религия", а тя засяга здравия разум, ще Ви дам допълнителни наставления:1) Локализирате огледалото - стандартни местонахождения: Баня, Антре (там където се миете /ако го правите/ и ли там откъдето влизате в дома)2) Обикновено приспособлението ще го познаете по това че е лъскаво и сребристо3) Заставате пред него4) Насладете се на гледкате - Вие видяхте нищожество
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтирелигияТолкова време ли ти отне да напишеш тази гадост, нищожество?
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Чакайте! Тази новина на DNES.BG НЕ е вярна! Това е клевета и лъжа ! Негово Високо Преосвещенство Митрополит Николай НЕ е против миряните! Журналисти, не подвеждайте читателите! Това, което сте написали е НЕВЯРНО, СМРАД (ливци)!Заразените "мирияни" - верни на "партията" и ""ЧервенияБОГ""
39
5
 
2
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
Аз взимам само аспирин...И дори не съм жалък. А грехове няма нужда да приписвам, те църквите сами са си ги набралиАко имаше такова нещо като господ и всичко останало щяхте да отидете директно в пъклото, НО спокойно... понеже няма, не се страхувай, няма нужда да взимаш хапчета...Когато си отидеш си просто мъртъв, шалтерчето е долу, нищо няма значение - благодат и спокойствиеНяма господ, няма рай, няма ад, нищоЛека им пръст на милионите убити в името на религията..
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте! Тази новина на DNES.BG НЕ е вярна! Това е клевета и лъжа ! Негово Високо Преосвещенство Митрополит Николай НЕ е против миряните! Журналисти, не подвеждайте читателите! Това, което сте написали е НЕВЯРНО, СМРАД (ливци)!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митрополит Николай призова хората да не посещават храмовете........Най-вероятно все още има умопомрачени които посещават БКП-ДС българските храмове! БОГ го няма измежду червените лаяня, бившите ДС слушалки!
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mopcku_По- полека с обидите към митрополит Николай. Не мога да се съглася с мнението му, че вярващите ( за разлика от свещопалците) не трябва да бъдат в църквата и да не са за Света Литургия. Света Литургия означава Служение, Общо Дело в Христа Бога, следователно в църквите не може да има само свещеници ( без тях наистина не можем, затова трябва да бъдат уважавани) и без богомолци, т.е миряни. Православната Църква се състои от епископи, свещеници и миряни.
35
3
 
6
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Тва е първото смислено нещо, което чета че е излезнало от устата на тоя измамник и мизЗерник в свещенически дрехи, откакто изобщо ми е известно че съществува.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен подходящото име за индийския " принц " е ЗАБЛУДА.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъркаш дуализма с диофизитството и монизма с монофизитите. Просвети се малко.А като заговорихме за Индия, там повечето религии са монистични - едни казват, че духът е първичен, а други твърдят, че материята е първична, а съзнанието е илюзорен еволют на най-светлата част на материята, саттва. Буда пък въобще отрича съществуването на Дух и Аз, да не говорим пък за персонален Бог.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Това е според " религията" на ци.гганите - индийците, будистите, индусите, богомилите. Така че заминавай за Индия и не се връщай! Лъжците богомилите, дуалистите са еднакво презирани и противни както от българите, така и от гърците и всички европейци!
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религиозните организации трябва честно да се преобразуват в здравно-осигурителни фондове и да започнат да издават осигурителни полици - дали ще ги нарекат индулгенции или нещо друго, си е тяхна работа. Ваучерите "Задгробен живот" ще се ползват с голям успех. Тези, които не се изкушават от радостите на задгробния живот, могат да си купят застраховка "Нирвана" и да получат просветление приживе. Но преди това трябва да се реши въпросът с психо-физическия дуализъм, т.е. има ли душа отделно от тялото
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтирелигияПий си хапчетата,предписани от " докторите " , жалка твар! Напразно се опитваш да препишеш грехове на Християнството.
29
9
 
3
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
До АнонименНещо Ви се посвършиха аргументчетата...Ето Ви още няколко цифрички за осмисляне, дано да Ви освободят от оковите на религията:Жертви : само на т.нар. християнствоИнквизиция: 1 мил. (според други източници и до 10 мил.)Кръстоносни походи: от 100 хил. до 22 милНеверници: Насилствено покръстван на славяни, германи, българи и др. ???Евреи: От средните векове до Хитлер - винаги с благословия (10 - 20 Мил.)Америките: Най-големия геноцид в историята 100 Мил.Списъка е дълъг...
28
5
 
2
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
До АнонименБез обиди... Нека запазим нивото на дискусията... Епитетите които аз мога да внеса за вярващите ще те докарат до отчаяние...Колкото и жертви да има от докторите, те не са и в промилите на това което са избили религиозните в името на измислици, "божества" и тям подобни
27
9
 
3
 
! Отговори
Антирелигия преди 4 години
До ФАКТИТЕВсички велики откриватели са били интелигентни хора и са се престрували успешно за да ни ги изгорят на кладата, разчекнат на колелото и т.н.Колко време и трябваше на вашата църква да признае очевидните ФАКТИ... "и все пак тя се върти"...Смешници вярващи
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтирелигияТъпak! То пък егати и " докторите", на които толкова много се надяваш- убийци, които осакатяват хора. Колко хора са починали или са осакатени от тия нещастници в бели престилки!