Пътуването в този момент – авантюризъм

Рискът е голям, съветва Външно министерство
20 мар 2020 10:26,
4
Пътуването в този момент – авантюризъм
Снимка: БГНЕС

Рисково е пътуването зад граница в момента, дори авантюристично. Рестриктивните мерки на различните правителства за ограничаване на коронавируса на практика отиват в една посока, но с различна скорост – ограничаване на преминаването на граници. На места вече има пълна забрана, на други места все още има „проходимост” на границите, картината е пъстра.

Усилен е капацитетът на горещия денонощен телефон на Министерството на външните работи, на който се търси съдействие за прибиране от чужбина в ситуацията на пандемия от коронавирус. Вече има над 1700 сигнала и молби за съдействие. Това съобщи пред БНР Бойко Христов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса от страна на МВнР.

На телефонните линии непрекъснато има дежурни, но проблемът е в сигнала „свободно”, който се чува при повикване отвън. Така хората си мислят, че на телефона няма човек. Това е особеност на централата, уточни Христов. Хората могат да ползват и връзка със съответните посолства и консулства зад граница, съветва той.

Всяко транснационално пътуване в момента е съпътствано с много голяма доза авантюризъм и риск, подчерта Бойко Христов. Той посъветва сънародниците ни, които са в чужбина, ако не се налага да се върнат в този момент, да не предприемат пътуване към страната.

Българите, положителни за коронавирус в друга държава, трябва да изкарат карантината си там – такива са международните разпоредби, обясни още Христов. Към момента нямаме сигнал за българин, който е в тежко състояние заради коронаовирус в чужбина. Има установен механизъм, по който, ако има българи в тежко здравословно състояние, българските власти биват информирани, уточни той.

Официално наложената забрана за екскурзии облекчава ситуацията, посочи още Бойко Христов в предаването "Преди всички". Все още има организирани групи, които още не са се прибрали. Затова външното министерство работи съвместно с Министерството на туризма за завръщането им в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласна съм с #1- СЗО се оказаха доста некомпетентни и неадекватни и му изпуснаха края още от самото начало! А си мислеха, че ще си стоят на заплати до пенсия!
3
0
 
2
 
! Отговори
В Грешка си преди 4 години
До АнонименКакъв Ал те гони......Казва се Аш.Хвани прочети някоя книга.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вече го изкарах, така че ... Съм като Ал от Покемон - ще обикалям земята!
1
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какво съветва - да спира, макар и късно - като било толкова страшно, защо разкараха толкова самолети от Ухан до къде ли не? Според мен е виновна СЗО, а не правителството, защото то не може да действа изолирано. Може да има вина задето няма маски и спирт, защото за това не трябват някакви супертехнологии или разрешителни. Просто е смешно, като сравняваме за колко време вдигнаха болниците в Китай!