Българите убедени: Зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса

Купонът свърши, край на консуматорската пандемия, убеден е Кънчо Стойчев
23 мар 2020 18:49, Анисия Иванова
287
Българите убедени: Зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса
Снимка: Pixabay

Българите са убедени, че зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса. Това показва изследване, проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в 28 страни по целия свят.

В изследването българите се оказват и най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Сънародниците ни се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и след народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така – при 49% средно за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

Както пък наскоро стана ясно, 83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) и сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. И при миенето на ръце сме „шампиони“ (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум – дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план.

Загубилите подкрепа политически елити сега печелят нов кредит на доверие – в това, което изглежда като начало на глобална криза без скорошен прецедент. "Сам" започва да се заменя със "заедно", "близо" се заменя с "от дистанция", "глобално" се разтваря отново до "национално", а чудесата на всемогъщия пазар постепенно се изпаряват, като в същото време желанието за "повече държава" отново се показва иззад ъгъла, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл“, по повод данните от поручване.

"Големият въпрос за всички демократични общества сега е вярата в либертарната догма за правата на човека. Изглежда, че жертвите, които човечеството направи в последните столетия в борбата си за гарантиране на тези човешки права, сега са на свой ред пожертвани – огромно уплашено мнозинство е готово да загуби личната свобода, в замяна на безопасност. А безопасността накрая също може да се окаже илюзорна.

Въпреки че краят на кризата още не се вижда ясно и общите щети все още не са изчислими, краят на "златната консуматорска пандемия" изглежда е близо, а свободният избор сега изглежда утопия.

"Купонът свърши" е краткосрочното послание, но значението на "купон" и значението на "кратко" все още не могат да се дефинират.", коментира Стойчев.

---------------------------------------------------------------------

Методика: Това изследване е проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 28 страни по целия свят. Общо 24652 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка: лице в лице, телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни е проведена в последните десет дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус е пълна измама! Още не мога да повярвам какво се случва, заради нещо, което почти по нищо не се различава от обикновен грип. Ако дойде някаква наистина сериозна епидемия, сигурно ще се изтрепем.Не вярвамх особено в теорията на конспирацията, но май ще излезе, че има нещо. Вируса дойде точно в момента, котато разни икономисти предвещаваха рецесия. Сега ще ни ограничат правата, ще задължат всеки да ходи с гривна, предаваща данни в реално време, уж да се следи здравето на населението...
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога Бай *** да се е минал.Говоре- ше се,че европейците първо тук сипробват шмекерийте и, ако не ги пробием,заминават на запад.По тазилогика,знаем наизуст, де що има катополитическа делавера ,даже и при велики чукчи.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжна статистика. Оказва се, че не са 80% *** , а само 58%.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Днес, във вашата редакция толкова малко ли са етническите българи, че така бързо решихте въпроса?
14
7
 
17
 
! Отговори
Намеси се бюрократът преди 4 години
Това е най-неоспоримата човешка намеса - размотаване с реакцията, трупане на глупави и ненужни "мерки", но пропускане на съществени действия, задкулисно боричкане кой да присвои парите за подкрепа на бизнеса. А още по-неоспорима е намесата на масовото слабоумно безхаберие - "Кой бе, вие ли ще ми кажете какво мога и какво не мога да правя?" А дали вирусът е естествено мутирал, могат да кагат само специалисти, а не невежи конспиролози, които гъмжат наоколо като ***.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците са виновни!
12
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса е биологично БОЙНО оръжие изпуснат от лаборатория в Ухан. Четете ганчовци, четене
11
3
 
12
 
! Отговори
Шиле преди 4 години
Абе генерал-майорът е доста ангажиран с борбата срещу вируса, сигурно е научил нещо, но не казва нищо. Явно е част от биологична атака изпусната от контрол. В Германия съм.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И чумата през 14 век е дошла от САЩ.
9
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До САЩ над всичкоДжуджето отдавна не е в добро здраве, появява се веднъж на няколко месеца и го следват по 5 човека да го изпишкат в шишенце, че току виж някой открил колко нездраво е джуджето. Виж, олигарсите, които реално управляват Блатная може да имат нещо общо!
8
22
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Китайските другари-комунисти подпалиха света!Лабораторията в Ухан действа от 50г.
7
31
 
14
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 4 години
руската клоака и джуджето са в основата
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банерите за реклами не са достатъчно големи и досадни. Направете ги още по-големи и по-дразнещи, ден година храни все пак, как ви е убаво точно па на вас по време на коронавирОсо.
5
22
 
9
 
! Отговори
XaXa преди 4 години
Българите сме тъ.па.ци
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса е дело на терористи и джихадисти искали са да направят нещо не им се е получило и накрая са го пуснали тъй и каквото стане. Либерализма е болестно състояние и трябва да се лекува навреме по-опасно е от корона вирус.
3
10
 
30
 
! Отговори
Златна корона преди 4 години
Разбира се,че има намеса човека и кой е той?Хамерика разбира се.Те са завоевателите както някога османлийте.
2
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешката намеса е от страна на САЩ, да изтребят китайците.
1
13
 
32
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
Човешка ще е ако е създаден от някой с душа. Бил Гейтс, дали има душа?