Към 200 хил. европейци блокирани в трети страни

Захариева призова: Съдействие в ЕС всеки да се завърне у дома!
26
Към 200 хил. европейци блокирани в трети страни
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова колегите си от Европейския съюз да осигурят безпрепятствено преминаване през вътрешните граници на всички европейски граждани, които искат да се приберат в родните си държави. Сред тях са стотици български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева е отправила призива си по време на редовното заседание на Съвет "Външни работи", което се е провело чрез видеоконферентна връзка.

Трябва да се водим от три принципа - единство, солидарност и координация, не може граждани на нашите държави, които искат да се завърнат при семействата си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза, е заявила Захариева. Освен за тях, трябва да бъдат осигурени коридори и за бързо преминаване на товарите, особено когато става дума за хранителни стоки, лекарства и медицински изделия, е посочила тя.

Министър Захариева е призовала още делегациите на Европейския съюз по света да се включат активно в координацията по прибирането на европейските туристи, особено в държавите, където има малко дипломатически мисии на европейски държави.

По данни на върховния представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави, се нуждаят от съдействие да се завърнат.

Тя е изтъкнала и нуждата да се окаже подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса. Захариева е засегнала и въпроса с необходимостта от координирано противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини, свързани с разпространението на коронавируса.

Министрите са обсъдили редица аспекти на кризата с пандемията от COVID-19, сред които съвместни действия за преодоляване на недостига на медицинско оборудване и екипировка, включително чрез осигуряване на доставки от трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Дерогираната преди 4 години
Министърка сега защитава правата на мигрантите. Сиреч замазва положението. Щото нашите права на граждани направо ги Пре(про)даде.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно никой не знае значението на думата КАРАНТИНА!!!Оня си идвал,тоз си идвал..колелото се върти!
17
1
 
3
 
! Отговори
Моше Шоломон преди 4 години
A за Холокоста защо нищо не си казала? Как така ще градиш кариера в политиката на Еврейския Съюз, без да оближeш задницитe на евреите?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е смисълът от карантината, ако ще има пътувания? Заради пътуванията този вирус се разнесе по целия Свят. И както ви казва Китай, огромната част от новите им заразявания са от новозавърнали се. Истината е следната - ако не можеш да си позволиш да живееш 20 дена без работа в чужбина, къде си тръгнал на голо дупе?
15
0
 
3
 
! Отговори
Condios преди 4 години
On a population of 512.4 million, these 200 000 must be the biggest idiots of the EU.
14
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
1. Кои са първите страни?2. Кои са вторите страни?3. Кои са третите страни?4. Кои са четвъртита страни?5.6.7.
13
2
 
12
 
! Отговори
йоко преди 4 години
Всеки да си стои там където го е заварил вируса.Трябва минимално движение между държавите само на стоки от първа необходимост,медицински консумативи и лекарства.
12
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тази с дерогацуята да си стои там, между границите докато и порасне брада. Имаше такъв филм даже.
11
2
 
6
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Всеки да си носи кръста. Чий гуй дирят извън ЕС.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
въх неграмотната очилата крава акъл ще ни даване знае кой е професор балан че го прекръсти на балабанто във винету не пишат за български професори сътворили съвременния български език
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета всеки ден за препатили нашенци как не могат да се завърнат и наши консоли им помагали!Тия нали 10-20-30 години работеха в ,,белите" държави,пращали по10млрда годишно да ни изхранват,а сега изведнъж блокирани и нямали средства да се върнат!Да си стоят там ,на мен не ми липсват!
8
1
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Това Изказване на Екатерина е ПАНИКА - тези Европейци са в Трети Страни и по-добре да не идват в Зоната на Зараза ЕС . Добрата Новина е че Коронавируса се стопява като Сняг в ЕС и Русия .
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E sega dadoha po tv v Yaponia horata se razhogdat s hiliadi po ulicata i se smeiatIagat vi nai naglo ! LAGAT
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какви закъсали бее! Да се разстрелят незабавно! Това са бякакви свободни електрони, потециални нодители на зараза!
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2 Лъжец!Еврокомисията разреши на странните да преструкторират фондовете които получават към финансиране на разходите от последствията на кризата.Отделно от това ЕЦБ отпуска 750 млрда евро на държавите от Еврозоната.Това според теб е нищо!Русия била помогнала ,защото пратила екип доктори и товарен самолет с консумативи!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало ако много ги искаш отивай при тях. По 20 г. си живяха а ние опъвахме каиша студуваме гладуваме а те ни се смееха че сме взимали заплати колкото техни две надници. А сега дойдоха и ни донесоха куРаната и още искаш да дойдат. Вашата *** аз. Стоя по цял ден в кошарата заради такива дето си правиха кефа. Сега видеха дебелия и аре да донесст Проказата. Ше земем винкело и ше го никелирам че е ръждясал.
3
3
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
Туристите да си седят там където са... намерили кога да пътуват
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин прати помощ на Италия.ЕС не !*** ти и европейската солидарност !
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато се връщат у дома няма да носят вирусчета, ама въобще, изключено е да разпространяват зарази докато се връщат у дома.