COVID-19 активен върху банкноти 24 часа, върху стъкло - 72

Монетите задържат заразата 30 часа
123
COVID-19 активен върху банкноти 24 часа, върху стъкло - 72
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безопасната дистанция спрямо другите, която ни спасява от заразяване с коронавирус, е 2 метра. Това показват последните изследвания, разкри ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров пред bTV.

Още по темата
Ученият сподели съвети как да се предпазят от инфектиране с COVID-19 в условията на пандемия.

Според професор Воденичаров коронавирусът се задържа и оживява различно време върху различни повърхности.

Върху гладки повърхности като стъкло може да оцелее до 72 часа, върху мед – 3 часа, но върху банкноти той е активен 24 часа, а върху монетите – 30 часа.

Изключително важно е, когато се приберем вкъщи, да съблечем дрехите си и да ги поставим да се проветрят на слънце, а ако не е слънчево, може да ги минем с парочистачка. Обувките задължително трябва да се оставят навън.
Сапунът е изключително ефективен срещу коронавируса.

Според последното изследване на доктор Пали Тондерсън от Нови Южен Уелс в Австралия това се дължи на факта, че сапунът съдържа амфифили, които са подобни на покритието на поктритието на самия вирус и той го разпознава като „свой“, но като троянски кон, когато тези амфифили проникнат в COVID-19, разрушават неговата структура.

Професор Воденичаров смята, че това става чрез повишаване на налягането, а също така разрушава белтъците и лепидите във вируса.

Може да си приготвим дезинфектант и вкъщи, използвайки спирт над 80%, дестилирана вода и глицерин, съветва професор Воденичаров. Друг отдавна забравен дезинфектант, който може да използваме е разтвор на хлорна вар.

Също така в борбата срещу коронавируса може да се използват и ултравиолетови лампи.

Тяхната светлина го унищожава, но трябва да се внимава да не изгорят кожата ни и очите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
целта е сега да се премахнат парите, скоро ще плащаме с чипове
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не казват колко време издържа вируса в алкохол? Напръсках една петолевка със спирт - нищо не се разтече, явно е истинска или качествен фалшификат. След 2 минути спирта се изпари. Погледнах с лупата - не се виждаше нито един вирус да мърда. Значи всички са измрели. Перете си парите със спирт! Какво ще каже БНБ по случая с вирусите и дезинфекцията на парите? Препирането през офшорка убива ли вируса? За един приятел-депутат питам.
80
1
 
0
 
! Отговори
до хм от славянин преди 4 години
Има методи, но не официалнонаучни за поддържане на имунната система на достатъчно високо ниво и в най-отровната физически и психически среда, има методи за очистване и от физически, и от психически токсини, но те не могат да се споделят с всеки!
79
1
 
1
 
! Отговори
до 89 от славянин преди 4 години
С гной е пълна кистата, грануломата не е пълна с гной, а с какво я стопявам................ ами стопявам я с мощни средства за стимулация на имунната система и с още нещо, което даже е по-важно от първото, ама какво да го обяснявам на такива като теб, ''на *** бисери не се дават, защото ще ги стъпчат'' както е казано!
78
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
И в тоя ред на мисли, освен пазене трябва да се работи и върху усилване на имунитета и създаване в организма на среда враждебна за вирусите. Има начин - четете и прилагайте !
77
0
 
0
 
! Отговори
до 87 от славянин преди 4 години
Практикувам йога и други езотерични методи за поддържане на здравето си от 27 години насам, от 21-вият си рожден ден, знам какво да ям, как да го ям и как да си прочиствам основно организма и всичките му системи, затова и няма до живот да получа апендицит! Разбира се че съм антиваксър, най-добрата ваксина срещу всякакви болести са знанията ти, уменията ти и волята ти да си поддържаш здравето, това достатъчно ли ти е, ''медицински специалисте''!?
76
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
От раждане до умиране ние плуваме нон стоп в океан от вируси, бактерии, гъбички и прочее. Дали ще се разболее човек от нещо зависи от него - наследственост, начин на живот, начин на хранене иииии всичко това рефлектира върху имунната система. Имаш ли здрава и силна имунна система, където и да си - здрав си !
75
1
 
0
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 4 години
При пулпит зъб не се вади, а се лекува, аз например съм си стапял гранулом под корена на зъба с природни и езотерични методи, но такива не са за теб, прекалено заблуден и прекалено невеж си, за да знаеш какви са способностите на човешкият организъм и човешката мисъл!
74
1
 
1
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 4 години
Ами ти защо си се докарал до пулпит и апензицит бе, ''учени'' ***, аз живея така, че да не си докарвам нито пулпит, нито апендицит, а вече карам 48-мата година от живота си и не ми бълнувай, че''това можело да се случи на всеки'', защото не можe, случва се само на невежите мързели скарабираджийски тип, които нямат нито знанията, нито волята да си пазят здравето!
73
2
 
0
 
! Отговори
до 81 от славянин преди 4 години
Иска се много сила на характера, за да знаеш как да живееш и реално да живееш така, че да не се разболяваш, а ако все пак се разболееш да се излекуваш със собствени сили, знания и умения - ето за това се иска сила на характера, а не за *** овчедушие, невежество, стоене вкъщи и чакане на други да ти решават здравните проблеми
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой никого не убеждава . Хората споделят какво са прочели или гледали на видео.Точно за корона вируса се твърди ,че остава жизнен до 9 дни върху някои повърхности.------------------Идеалното "тихо" биооръжие!Кой ли го е "изтървал"???
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хлорна вар? ами да се напляскаме всички като овощни дръвчета с хлорна вар и няма да има зараза.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито сме маркототевци, ще се окаже, че върху левовете най-дълго се задържат.
69
4
 
7
 
! Отговори
до киро от славянин преди 4 години
Киро, целта на мероприятието е да се провери реакцията на световното стадо зомбита към репресии, в случая поради ''страшната'' и нарочно масово тиражирана до истерия пандемия! А реакцията на световното стадо зомбите е, че то приема репресиите ''с разбиране'', защото репресиите са за негово ''здраве'' - затворено в дупките си, за да ''ликвидира'' вируса, той, гадината му, най-много мре когато е затворен в тъмните тесни дупки и е най-жизнен на слънце въздух и сред цъфтящи дървета, нали така!?!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До славянинНикой никого не убеждава . Хората споделят какво са прочели или гледали на видео.Точно за корона вируса се твърди ,че остава жизнен до 9 дни върху някои повърхности. Дали е вярно... едва ли тук някой знае.Това вероятно го прави толкова опасен.
67
3
 
6
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Аз доколкото си спомням от часовете по биология в средното училище вирусите за разлика от бактериите, бацилите и останалите микроорганизми, могат да съществуват и да се размножават (репликират) единствено в живи клетки, извън живи клетки не могат да го правят, сега ни убеждават че живеели на различни повърхности от няколко часа до няколко дни!
66
1
 
9
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Китайците казаха 9 дни, че стои върху метал и 5-7 на други повърхности. Неслучайно измиват улиците. Нашите пак нещо не са разбрали!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Киро БрейкаАко ти умираш от страх, като си у вас,значи имаш някакъв проблем в главата...Затова, че спокойно си излизай. По лошо не може да стане при теб и без този вирус.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми по продуктите в магазина има вируси, по парите има вируси, абсолютно на всякъде има вируси, микроби, бактерии и тн. Не живеем в стерилен свят все пак. Не случайно има и такова психично заболяване наречено мизофобия.
63
5
 
20
 
! Отговори
Киро Брейка преди 4 години
Не излизайте от вкъщи! Не ходете по паркове да се разхождате!Не ходете по спортни площадки да тренирате!Стойте си у вас и измрете от страх!