Проф. Габровски: Спазвайте правилата, за да издържи здравната система

Повечето болници са готови в голяма степен, посочи той
24 мар 2020 12:40, Анисия Иванова
55

Капацитетът на ВМА и "Пирогов" от легла, заети с пациенти с коронавирус, е запълнен, а Щабът предложи на здравното министерство всяка болница да обособи свое отделение, където да се лекуват средно и тежко болни пациенти с коронавирус.

И докато здравната система продължава да впряга целия си наличен ресурс - продължават да растат и хората, които даряват за "героите в бяло". Колко необходима е тази помощ и как функционират останалите звена на болниците сега?

"За момента в "Пирогов" все още има капацитет, но това трябва да е предупреждение предвид ставащото в Испания и Италия", каза за "България сутрин" зам.-председателят на БЛС и началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

Според него по отношение на леките случаи не се изисква пациентите да са в болница, може да се лекуват вкъщи. При онези, които се наблюдава влошаване - при тях има нужда от медицински грижи. Системата е подготвена за подобни случаи, но въпросът е колко ще са - ако заболяването се разпространи бързо, потокът от пациенти ще е голям. Мерките са навременни и разумни, макар някои да ги наричат рестриктивни, смята той.

"Не е възможно да се изгради реанимационно отделение за 3 дни, но смятам, че повечето болници са готови в голяма степен. Съществено е хората да спазват правила, за да не приемаме по 100 души на ден, а само по няколко, което да пощади здравната система. На практика в момента не се извършват планови операции", каза още проф. д-р Габровски за Bulgaria ON AIR.

Той благодари специално за подкрепата на футболиста Димитър Бербатов, който стана лице на дарителската кампания на БЛС за медиците, борещи се със заболяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Още един професор се изказа. Ние си ги спазваме правилата, но вирусите не знаят това.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спазвайте мерките за да не гризнете дървото преждевременно...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е подивял. Тук са само мишки. А и никой няма да допусне анархия.
48
2
 
2
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Като чета коментарите усещам , че народа е подивял и ще стане касапница - дано не изляза прав
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123не сварват драги т56ко. Возят с военни камиони труповете и ги държат по църквите
46
0
 
9
 
! Отговори
asd преди 4 години
Да бе, тебе все някой те лъже, а и земята е плоска, нали? И цяла Италия, вече и Испания някой ги е излъгал та си стоят по балконите. Само тебе никой не може да излъже.
45
5
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
До asdПри 400 умиращи на ден в 60 000 000 Италия със сигурност не сварват да ги погребват, странно че не ни показват хиляди трупове из канавките и фонтаните
44
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Доктора и той "мисли за здравната система"! -:)Или по скоро"мислиш"докторе.За здравната каса?!-:)Която източвахте яко Кой както може,правейки ЧАСТНИ КЛИНИКИ,които задължително "работеха"Точно със здравната каса!Така и никой не разбра.От къде тези пари,Та тия "клиники"Никнеха като"гъби"В по големите Че и малки градове през годините,вече 30 години?!Да се разхои някой из София и Пловдив,та да види само колко"очни клиники"има само!Ние само"очите"ли си "лекуваме"?И всичко "работи"със здравната каса!
43
3
 
2
 
! Отговори
до СМЕШКО преди 4 години
Да пазим себе си и здравната система (доктори, работници) от пезотговорни, егоисти и глупави хора като теб.
42
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Президента Радев най-разбира от тези вируси и каза да не слушаме щаба и да правим напук :))
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Данище стоим под юргана да чакаме торбалани ще умрем от глад, но забележи НЕ от КОВИДбанките ще ни вземат жилището след товаи ВСИЧКО Е ТОЧНО!
40
5
 
9
 
! Отговори
смешко преди 4 години
да пазим себе си или да пазим здравната система? Или да пазим себе си от здравната система? :)))
39
1
 
13
 
! Отговори
asd преди 4 години
Сравненията с грипа са неуместни. В Ломбардия не смогват да погребват и кремират. Очевидно ситуацията е извънредна. Ако се разпростре в този мащаб навсякъде ще стане страшно. Не разпространявайте внушения да се подценяват нещата. Грехота е! Здравните системи ще се сринат.
38
5
 
13
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Колко време трябва да ги спазваме тези правила? С това темпо ще има по 10-20-30 нови болни на ден още 1-2-3 години. Толкова ли време ще си стоим вкъщи?Нали уж спазваме правилата, за да дадем на държавата време да вземе мерки и да се подготви за неизбежния ръст на заболели?! Как се е подготвила държавата досега? Затвори парковете и граднските? Затрудни пътуването? А болници и оборудване? Лекарства и предпазни средства? Контрол на хората идващи от рискови държави?
37
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
"Не е възможно да се изгради реанимационно отделение за 3 дниИ Аз като български гражданин искам да допълня -ВИРУСА ВЪРЛУВА ОТ 3 МЕСЕЦА !!! ЗАЩО ГИ ПРОСПАХТЕ ?????
36
2
 
5
 
! Отговори
Тази година преди 4 години
От грип са починали 111 253 души в света,като до края на годината се очаква да достигнат до 700 000.Затваряйте целия свят.
35
3
 
13
 
! Отговори
10 години ГЕРБ преди 4 години
За 10 години напуснаха много медицински специалистисега се връщат доста хора, НО НЕ И МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИсещате се защо !
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
минимум колко е прага за бедност в ЕС защо не кажете ?-----според федералното статистическо бюро границата на бедност за сам човек в Германия е 13628 евро годишен доход .
33
6
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Предпочитам да слушам президента Радев и да правя напук на щаба и на правителството!
32
9
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Като си толкова отворен - отиди целуни един болен, "преживей" болестта и бегом към Русия. Дано копейките от троленето ти стигнат за билет до там! Ние в ЕС ще се справим най-добре, ако всички родоотстъпници като теб се изнесат от страната и отидат в мечтания си рай...Благодарение на нерките все още задържаме положението с болестта! АЗ ЩЕ СИ ПЛАТЯ ДАНЪЦИТЕ И СМЕТКИТЕ ТОЗИ МЕСЕЦ ОЩЕ - ТАКА ЩЕ ПОМОГНА НАСТРАНАТА СИ! Това е отговорното поведение на един българин!Да живее България