В криза: Подкрепяме мерките и властта, страх ни е от безработица

"Галъп": 64% се тревожат, 22% са с паническа реакция към пандемията
83
В криза: Подкрепяме мерките и властта, страх ни е от безработица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, въведено заради разпространението на коронавируса. Това личи от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.  

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията, 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, 15% смятат, че са недостатъчни.

Това базово възприятие обуславя много голям прилив на доверие към управлението. Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. Действията на МВР се одобряват от 80% срещу неодобрение от 15%.

Действията на Министерството на здравеопазването се одобряват от 83% срещу неодобрение от 12%, а на Министерството на образованието се одобряват от 86% срещу неодобрение от 10%.

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така: Бойко Борисов 73% срещу 21%, Ген. Венцислав Мутафчийски 89% срещу 10%, Владислав Горанов 45% срещу  26%, Томислав Дончев 54% срещу 18%. Много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%). Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Радва установеният от проучването факт, че хората масово вземат мерки против епидемията. Практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете; 80% ползват дезинфектанти; 90% са ограничили личните си гостувания; 5% се борят с епидемията с предпазни маски, посочват социолозите.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94%  одобряват забраната на всички публични събирания; затварянето на границите за чужденци; забраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разделено по забраната да се пътува от град в град 56% за срещу  40%, които не одобряват, въвеждането на вечерен час - 59% за срещу 39%, които не одобряват.

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени -13% до 27%.

За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че ще загубят работа - 20%, няма да могат да си плащат кредитите - 29%, няма да могат да покриват битовите сметки - 38%. Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа.

Като цяло (както показва и изследването на Асоциация "Галъп интернешънъл" в 28 страни) България е "среден случай" в Европа и света. Това донякъде се осъзнава от самите българи, а донякъде се отразява и в техните нагласи.

На въпроса "Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен: (1) репресивен /„китайски“, (2) ограничителен / „европейски“, (3) свободен / „шведски“, българите се разделят така: за „китайския“ модел: 30%, за „европейския“ модел: 42%, за „шведския“ модел: 23%.

Тази "средна" и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на  българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно, а също и че особено благоприятно за страната е, че съвсем наскоро тя успя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
13
 
! Отговори
Жорката преди 4 години
В Америка само след една седмица вече Тръмп обмисля да сваля мерките, защото бизнеси фалират и милиони хора остават без работа. Същото е и тука, ама на Тиквата не му пука. Накрая ще каже "Просто исках да спася животи". От тази карантина полза няма, и без това повечето ще се разболеем.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прати от ципурата бе.
17
4
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Според тая статия,над 80%,от българите,сме меко казано БЕЗ МОЗЪК!!!Според тая статия,огромна част от нас не осъзнават,какъв глад,ще ни налегнв,след тия рестрикции...По моему,крайно,крайно МАНИПУЛАТИВНИ!!!
16
11
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До ИвоСпоред другарите Италианците лъжат,Испанците лъжат,Французите и Германците също лъжат за коронавируса,а Американците лъжат най-много:):):):)Само Руснаците НЕ лъжат,както преди години не излъгаха и за Чернобил:):):):)Абе то коронавируса е само едно"грипче":):):):)Опорки на другарите,но невалидни:):):):)
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо и никой не подкрепям и съм винаги-против!СДС,СДС...кой не скача е червен,де-мо-крация,мен-стру-а-ци...опс обЪрках се.Внсеремос!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са толкова хубави, че ще е грехота да ги отменяме. Прибраха Каролев е в затвора за 24 часа за нарушения на извънредните мерки.
13
6
 
11
 
! Отговори
Иво преди 4 години
До 42След месец, като хората няма какво да ядат хората сами ще излязат на улицата и Тиквата ще се принуди да свали карантината.
12
5
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Както вече казаха,че бездомните кучета само разнасят вируса без да се заразяват,незнам защо не се съберат и изолират от хората в населените места. Собствениците на домашни любимци полагат грижи за хигиената им,но бездомните си ходят навсякъде на глутници.Обичта към животните няма нищо общо с бездомните кучета да се разхождат свободно из главните улици и центрове на квартали и градове
11
4
 
5
 
! Отговори
препърс преди 4 години
След месец ще ви чета какво ще пишете ,тука болшинството идея си нямате от нищо,пийте си ракията и плюйте или аплодирайте властта.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прати ни от ципурата.Аз купувам само като е на промоция на 12,99 лв.Боко и сие повеке да ядат,да ядат,та да п.....т.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не стане като в поговорката пир по време на чума.Нищо че чума няма,но пира май продължава с пълна сила.
8
15
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Подкрепяме Бойко,Мутафчийски и Гешев:):):)Перник вече има вода,мигрантите ги няма,скоро и Короната ше отиде у канала.Изборите 2021 ги печелим с огромна разлика:):):):)
7
8
 
6
 
! Отговори
Макаренко преди 4 години
Аз подкрепям мерките. Дори смятам, че трябваше да са много по-твърди спрямо пристигащите, защото здравно неосигурени приносители ще задръстят болниците, а за тези дето чинно си плащат данъци и осигуровки няма да има места и лечение. Място за спор няма - изпълняваш. Видно е, че липсата на задължителна казарма влияе зле.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язе съм на краставици и на зелени ябълки.
5
3
 
11
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Никой не ви вярва вече, достатъчно се изложихте, тея цифрички си ги сложете в... нали...
4
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 4 години
мерките разсипват икономиката и живота. Трябваше да направят като в Япония - маски за 20 дни задължителни и затваряне на границите.
3
5
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЛАТЕНИТЕ ГАЛЪП СА ЗА ЗАТВОРА!!!!!!!!!ИЗОБЩО НЕ ПОДКРЕПЯМЕ КАРАНТИНАТА!
2
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ало, Гешев, това не е ли фаршива новина ?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баннете го тоя талибан.