Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не

20% смятат мерките за прекалени, а вирусът – за обикновен
Обновена: 25 мар 2020 19:06 | 25 мар 2020 18:50, Красимир Ангелов
184
Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията от коронавирус в Европа е в разгара си. Старият континент е парализиран, а болните се увеличават със застрашителни размери всеки ден.

На този етап болните в България са над 200
, а експертите започнаха да прогнозират пик на заболелите в следващите 2-3 седмици. Кога обаче животът ще се нормализира никой не може да каже. Дотогава ще важат редица тежки мерки, сред които включително трудно предвижване между областните градове, което създава много нерви както на пътуващите, така и на органите на реда.

Още по темата
Достатъчни и адекватни ли са мерките за борба с коронавируса у нас? С този въпрос се обърна екипът на Dnes.bg към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 3267 души.

Като цяло по-голямата част от анкетираните одобряват действията на управляващите за борбата с COVID-19. 21% от хората посочват, че предприетите мерки на напълно достатъчни и адекватни, а други 24% ги подкрепят, но и са съгласни на още по-строги мерки при нужда.

За други 29% пък мерките не са достатъчни, а трябват крайни действия, за да спрем епидемията. Трябва обаче да се отбележи, че анкетата е направена преди последните мерки, които включват и ограничаване на пътуванията между областните градове и разходките в парковете.

Всеки десети българин обаче (11%) смята предприетите мерки за прекалени, а други 9% са на мнение, че се прекалява с истерията около коронавируса и той е просто е един нов вирус, който съвсем естествено протича по-тежко.

Други 6% пък смятат, че най-важното е да сме спокойни и да вярваме в институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли едно хартиено копие с резилтатите, че ми свърши тоалетната хартия.
137
1
 
2
 
! Отговори
МетусМортис преди 4 години
Искахте да напишете - на 5 овце има по една черна ли?
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20% смятат мерките за прекалени, а вирусът за обикновен..............НЕ ОДОБРЯВАМ КПП-ТА И БЪДЕТЕ ПО КОНКРЕНТНИ В АНКЕТИТЕ ЗА КОИ МЕРКИ ГОВОРИМ
135
1
 
4
 
! Отговори
Що е роб? преди 4 години
До ученЕ- безимотен - безработен, който сам се предлага за роб на собственика-работодател!РОБИ НА ТРУДА - т.е. на БКП-работодателя на всички и майка на всички! Ураааааааааа!
134
2
 
2
 
! Отговори
турското присъствие преди 4 години
До кой ни знае за живи?Една част е било мирно СЪЖИТЕЛСТВО между имотните българи и турци.А по-малка чест е било РОБСТВО за бедните безимотни и многодетни турци и българиСлед освобождението до днес ВСИЧКИ СМЕ БЕЗИМОТНИ РОБИ - нещо по-лошо!
133
0
 
2
 
! Отговори
учен преди 4 години
До шепа народ-педя земя Затова смъртността ни е малка - право пропорционално на умрелите и заразените...........
132
0
 
4
 
! Отговори
кой ни знае за живи? преди 4 години
Шепа народ и педя земя! Дори и с умрелите по света не можем да се сравняваме...През Османското ни съжителство бяхме нещо като народ а сега едно голямо нищо!
131
0
 
1
 
! Отговори
шепа народ-педя земя преди 4 години
И за вирус не можем да претендираме пред световната пандемия! Кой ни познава живи?
130
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Одобрение за мерките -да , но контролът по спазването е почти нулев както и че се закъсня със всичко , защото измислени специалисти ли лъжеха , че това е обикновена зараза а сега чак се видя , че не е така и не сме в състояние адекватно да се борим и лекуваме !
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13247 заразени са последното денонощие в САЩ...Тенденцията е утре да имат 1 място в това отношение. Ситуацията излиза от контрол и там.
128
3
 
6
 
! Отговори
еее, браво преди 4 години
важното е, че статията завършва със слогана - да бъде спокойни и да вярваме на иституциите! хахаха, олекна ли ви хора, на мен да, хайде лягам спокоен, мафията вече е на наша страна.
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Радев, който е старшина съветски образец разбра колко важно е да се запази средния и дребния бизнес, a струва ми се Бойко не го разбира, защото както каза по-долу един колега това което идва след коронавируса е по-страшно от коронавируса.
126
5
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 4 години
Значи, Шведите и англичаните са "по-***" от нас така ли.... Ще си седим мирно и тихо, докато едни пари не минат от един джоб в друг и пак ще го оперем тези, които плащаме данъци.....
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хигиенните мерки и ограниченията за събиране на много хора на едно място ги одобрявам, но не мого да одобря ненужното блокиране на транспорта и милиционерщината развихрила се по пътищата а от утре и по гарите и автогарите.
124
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Глупост великаКазано е "ПОМОГНИ СИ САМ ЧЕ И ГОСПОД ДА ТИ ПОМОГНЕ"На такива като тебе , които все нещо им пречи , винаги чакат някой или нещо да помогне и не влагат грам усилие за каквото и да било , спокойно мога кажа "Бог да ви прости"
122
4
 
15
 
! Отговори
бг преди 4 години
С тази криза с вирусчето искат да ви направят роби като ви ограничават правата и ви следят. Страха кара човек да се откаже от свободата си. Ако наистина беше толкова опасен вируса първо щяха да затворят границите. А сега блокират градовете за да не се събере народа пред народното събрание щото това което идва е по страшно от вируса.
121
3
 
11
 
! Отговори
Глупост велика преди 4 години
Тиквата си е милиционер и мутра, дай му прави КПП-та, "щабове" и да баламосва баламурниците. Истината е, че положението не е розово и България е напълно неподготвена. Населението е недисциплинирано и необразовано, да не говорим за гетата. Молете се на Господ, помощ от друго място няма да има.
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки организъм реагира по различен начин на вируса.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никого, който не виси по опашките ЗА ДА ОТИДЕ НА РАБОТА, не му пука за хората, които са подложени на това ежедневно. Преди време имаше насърчителни програми за работа извън населеното място - на ви сега едно супер-насърчително -1- 2-3-часово висене, скъпи работещи.