Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат".............. a aко чрез бързите тестове се окаже, че вирусът отдавна е между нас, и че много хора са с имунитет и антитела, кой ще носи отговорност за счупената икономика? След кризата за какво ще са тези тестове или тогава ще кажат, че няма необходимост от тях. За чия сметка обаче ще бъде това?
224
2
 
2
 
! Отговори
ХМ! преди 2 месеца
ТОЗИ ГЕНЕРАЛ ДОКТОР МАЙ СИ ПОВЯРВА ЧЕ ЩЕ СТАВА ПРЕЗИДЕНТ ....НЕ СЛУШАЙ КАКВО ТИ КАЗВА БОРИСОВ ТОЙ НА ДВА ЧАСА СИ ПРОМЕНЯ КАЗАНОТО ....А НИЕ СИ ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ И МНОГО ХОРА ГО ХАРЕВАТ
223
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
До Доктор

Като си доктор, позаинтересувай се защо в Южна Кореа има толкова малко болни при непосредствена близост до Китай.
222
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Язък за многото дипломи --- колко души са се разболели, без да разберат.--
Кога ще започнем да разграничаваме
- Болен
- Носител на инфекцията (без симптоми)
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно, някой е изкомандвал генерала да не харчи пари от хазната, че ще свърши държавата. Кой ли може да е този?
220
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 2 месеца
Нали беше против тях !
219
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат"Ако чрез бързите тестове се окаже, че вирусът отдавна е между нас, и че много хора са с имунитет и антитела, кой ще носи отговорност за счупената икономика?
218
0
 
1
 
! Отговори
Онзи преди 2 месеца
До Доктор Добре де търгаши били....разбирам това,което казвате,но не е ли логично да питате вирусолог за това? Не разбирам просто...като се счупи автомобила отивате на механик ,а не на някой ,който оправя печки.... По валета логика ако имате проблем с стомаха не правите на и нв слушате гастроентеролог ,а хирург? Сигурен съм ,че ще отидете ,където е нужно при така ситуация ,но си говорите така смесвате нещата и емоциите....провете разум ....харесването на генерали и т.н. не да са от полза.
217
2
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 2 месеца
Наглост ! БТВ продължава с провокациите ! Днес изтъпани 3-ма "експерти" , които като зомбирани внушаваха как трябва да се прави масово тестуване на българите. Тези "експерти" са си чиста проба търгаши, които са в "Медицинския съвет" и никога не са били отговорни за организация и лекуване ,и защита на цялото население ! Имаме щастието цялата защита на българите да е поверена на ген. Мутафчийски - човекът ,който има опита, знанията и дисциплината да наложи правила за оцеляване !!!
216
1
 
5
 
! Отговори
коментар преди 2 месеца
Абе генерале, ти нали беше уж против тия бързи тестове?
215
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В медиите работят безгръбначни.
214
0
 
6
 
! Отговори
ДБ преди 2 месеца
Някой май иска да набоде втора пържола от цялата тая работа!
213
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брей :) Яко набълбуканите с кредити тук нещо митинги правите за работа! Ми работете ама честно то от сива икономика полза няма и по добре да задържат карантината, че да се научите да плащате данъци! НАП бива да провери фризьорки и майстори как купуват апартаменти за хиляди евро пък изповядват на данъчна оценка.
212
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Пичовете от Харвард имат правилна схема !
Поръчваме от Китай 7000000млн .теста и се правят 7000000млн.ПСР теста на цялото население ,и изпреварване света със кой е болен, преносител,преболедувал, заразен !

Стойноста на цялото упражнение е 250млн.лева но България ще знае всичко за всеки в страната !
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уникална логика!
210
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казаха ви го че докато не преболедува поне 70% от населението коронавируса няма да си заминне. Просто ние като бавно развиващи се ще си караме на карантина още 5-6 месеца, а другите държави ще са забравили тогава за карантината. От мерките единствено ще разсрочим броя на умрелите във времето, но няма да постигнем по-малък брой. Не си мислете че жертвите в Китай са 3000 поне 1000 пъти повече са, но това е капка в морето за 1.5 милиарда души.
209
1
 
5
 
! Отговори
Лаборантка преди 2 месеца
Как най-голямата частна лаборатория Рамус си пусна по-голямата част от персонала в страната в неплатен отпуск по предлог, че нямат приходи? Къде са синдикатите? Всичко това е в нарушение на КТ. Сега са решили да пускат в своите манипулационни в страната вземането на проби за коронавирус без да имат условия за това! Печалбари! Нямат пари за платените отпуски! Айде де?
208
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И без тестове мога да ви кажа че с тези мерки както сте я подкарали до Нова година няма да отпадне карантината.
207
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обирайте си милиционерите и КПП-тата! Недейте да тормозите хора с ненужни мерки.
206
5
 
6
 
! Отговори
ЕВАЛЛА НА ГЕНЕРАЛА преди 2 месеца
В СРАВНЕНИЕ С ген. МУТАФЧИЙСКИ , ГУМЕН РАДЕВ Е САМО ЕДИН "ВЪЗДУШЕН КАРУЦАР"!!!