Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Властта предупреди да няма злоупотреби, IT фирми даряват часове
Обновена: 30 мар 2020 15:06 | 30 мар 2020 14:35, Веселина Йорданова
93
Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса
Снимка: Dnes.bg

Над 213 хил. са безработните в момента у нас. Регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

Още по темата
От утре ще може да се кандидатства пред Агенцията по заетостта по мярката, известна като 60/40, в която държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Фирми, заети в търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност, частни детски градини, са сред тези, които ще получат помощта, защото са непосредствено засегнати.

Във втората част на постановлението са включени всички останали сектори, които следва да декларират спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година - с финансови документи.

Работниците, за които се кандидатства, трябва да имат трудов договор преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.

Ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника, уточни Сачева. Тя посочи, че същата схема действа в Германия с разликата, че там тя ще се изплаща на работника, а не на работодателя. 

Изключени от постановлението са селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата.

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера.

Той благодари на Светия Синод за разбирането за службите на Великден, които стана ясно, че ще се провеждат на открито.

"Добре знаят приказките, че Господ помага, но в кошара не вкарва", отбеляза премиерът, но посочи, че хората ще могат да се помолят в храмовете при спазване на мерките.

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.

Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в ЕС и да покажем, че в такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото, заяви Кръстев.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта, обществена поръчка, която преди кризата било трудно да бъде възложена. Безвъзмездно часове труд ще дари и "Информационно обслужване". Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че така в началото на следващата година в България ще има електронно здравеопазване.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката 60/40. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
От щаба преди 4 години
Да се отпуснат и пари за ТЕЛЕВИЗОРИ щот има още незомбирани индивиди по улиците!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството трябва много, ама много сериозно да помисли как да организира по най-добрия начин селскостопанското производство. Първо, да не се пускат хората навън.Второ, да има всички оптимални условия за набиране на работна сила вътре в страната. Трето. да се стимулира възможно по-голямо производство. Тази година селското стопанство може да бъде най-, най- печеливш и престижен сектор в Европа и света! Ако се отнесе пренебрежително, загубите ще са на куб.
55
0
 
2
 
! Отговори
Я пак пак преди 4 години
Това е мярка за тези, които работят с намален капацитет.Тези, които не работят са на борсата.Кой ще дава пари за не работещ бизнес?
54
0
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Реалният брой на безработните над 100 000 души в момента.През миналата 2019 г самоосигуряващите се лица у нас са 342 000 души - това са артисти, художници, занаятчии, организатори на концерти, конференции, преводачи, екскурзоводи, шофьори с по 1 или 2 камиона, автобуса или микробуси , архитекти и т.н.Сега ВСИЧКИТЕ са безработни и стоят вкъщи и не могат да работят заради чумата, но държавата крие реалния брой на засегнатите лица.Тия 10к в бюрата по труда са само черешката на тортата!
53
0
 
2
 
! Отговори
39 преди 4 години
До Я пакСмисълът е, че за работодателя остава голяма тежест за плащане при неработещ бизнес и даже такава мярка не би го стимулирала, защото няма от къде да дойдат парите. Какво значение има точността на сметката преди или след облагане и тн.
52
1
 
7
 
! Отговори
НН преди 4 години
Нали при социализма само имаше опашки,нали искахте капитализъм,ама той така се *** тоя капитализъм,че ще ни върне на нивото на първобитните хора и ще започнем да се избиваме и изяждаме от глад!!!!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргиналите да хващат вируса !
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната герберска лъжа !
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов е жена.
48
1
 
13
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
... А когато свършат парите , Другари и Другарки от Правителството и така наречения "Щаб" ?!?! Тогава - Кво става ?!?! Щото парите максимум до 3 месеца свършват... И после? Ко прайм? Ще плащате в тоалетна хартия или чували с картофи ли ?!?! Щото няма да има пари дори за пенсиите на възрастните хорица. Да не говорим за заплати и социални помощи. Колко и да го криете - това ще избие рано или късно... А нали знаете , че ...... ГЛАДЪТ Е ПО - СИЛЕН ОТ СТРАХА !!!!!!
47
1
 
8
 
! Отговори
1234 преди 4 години
След 1 месец герб сами ще я махнат или хората ще ги бият
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко сте глупави и неуки почти всички коментиращи :)
45
0
 
12
 
! Отговори
сериал преди 4 години
Колко безрабони не са регистрирани в бюрата по труда? Кажете цифрата все говорите за регистрираните ама не щете да покажете истината щото е страшна.
44
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
Както и да сравняваме във много други държави се приготвя/заделя поне 10% от БВП, независимо от външния дълг на съответната страна и това дали е богата или бедна ; При нас ни обещават около 2% от БВП, но при положение че може би половината няма да отидат по предназначение нещата са трагични; От цялата ситуация виждам че нашите със тези рестриктивни мерки се чудят как да закрепят положението, заради големите пробойни във финансовата с-***
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До срам и позормярката 60/40 не е за хората на борсата, а за тези които ще продължат да работят! Които отидат на борсата ще си вземат борса.
42
2
 
1
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До Анонимен20"защо работодателя да плаща 40% за работници, които ще си стоят вкъщи"Отговор: Няма да си стоят вкъщи, а ще бачкат! Толкова ли е трудно да се разбере мярката? Държавата подарява на капиталиста-работодател по-голямата част от разходите му за работна ръка!!
41
1
 
0
 
! Отговори
Я пак преди 4 години
Как ги смятате тези 1000 лева? Пише, че 60/40 от осигурителния доход.Грубо за да получаваш 1000 чисто, осигурителния доход е 1400.Сега вече може да започнете да смятате.Стига писахте глупости.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КЙКЙКтя по принцип не работи като всичко в тази държава.поредното замитане под килима и илюзорна загриженост на политиците.на никого не му пука за нищо в тази ситуация...но г-да българи кредитите си текат...за тях няма кой да ви помогне!
39
0
 
9
 
! Отговори
Гошев преди 4 години
По заповед на прокуратурата арестуваха шефа на ПП "Възраждане" за думи срещу държавата!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия палиачовци как смеят да ходят до бюрото и да се регистрират, не слушат ли какво им говори Майтапчийски. Бе разстреляйте ги, бе, ще вдигат кръвното на Майтапчийски.