България иска да купува PCR тестове от Южна Корея

Двете страни прилагат едни и същи мерки срещу COVID-19
31 мар 2020 15:42, Елка Василева
79
България иска да купува PCR тестове от Южна Корея
Бойко Борисов. Снимка: архив, БГНЕС

България е заинтересована да купува от Южна Корея по 30 000 PCR теста месечно.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов, който разговаря по телефона с президента на Република Корея Мун Дже Ин.

Двамата лидери са обсъдили актуалната информация за разпространението на COVID-19 и ефективни мерки за ограничаване на заболяването. В началото на разговора е било отбелязано, че двете държави полагат усилия за поставянето на епидемията от коронавирус под контрол, съобщи пресслужбата на кабинета.

Корейският президент е запознал премиера Борисов, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му корейската държава е увеличила тестуването на гражданите си с тестове PCR реакция, включващи набор за изолиране и доказване на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса, причиняващ COVID-19.

В тази връзка премиерът Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 хиляди PCR теста месечно.

Президентът Мун Дже Ин е обещал да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога те могат да бъдат изпратени в България.

"Република Корея е готова да сподели опита си, солидарно с приятелска България, както с приложението на лекарства, така и на медицински консумативи и тестове", е казал още президентът Мун Дже Ин пред премиера Борисов.

По време на телефонния разговор между двамата е било подчертано, че България и Република Корея прилагат едни и същи мерки за физическа изолация и дистанциране, както и едни и същи процеси на профилактика и лечение. Премиерът Бойко Борисов и президентът Мун Дже Ин са споделили становището, че двете страни са предприели едни от най-адекватните мерки за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти. "Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство - пандемия от COVID-19", е бил категоричен премиерът Борисов пред южнокорейския държавен глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
6
 
! Отговори
Миро преди 4 години
В другите държави тяхните политици по време на кризи или такива обстоятелства имат ли такова неуравновесено поведение?Срам за нашите политици!Къде се скри и президента!
39
4
 
8
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ехее на убавити нувини фотка на Калинката Боби *** Суджука Фъшкиста на лошити саму на бекраундовити МУ калинки.Бобко туй е кьорфишек и знайм чи саму за себе си и за Барцилоната ши земиш.
38
7
 
11
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Единият ще ни вкара в лудницата!А другият- гробищата! Става въпрос за Бойко и Бананиев!Стига с тези тяхни циркаджийски номера!Стига и с тия ЕС!От тнего никаква файда няма!
37
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименО!..Вероятно съм пропуснал това събитие.Та къде викаш са показа?..Питам искрено,за да се коригирам ,ако трябва!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто им цъфна целата некомпетентност, повече от месец вече го има тоя щаб, а немогат повече от 300 изследвания да направятм добре че изрелците засякоха ония в Банско, да не говорим за предпазни средства тепърва щели да поръчват 1 млн маски :) за тоя месец завод за маски можеше да направите :) оня пък финансовия минисътър ми говори за неповече от 3% спад на БВП и до 2 % повишаване на безработицата, ***, ми то само от туризма ще имаш 10-12 % спад на БВП и около 15 % безработица бе ахмак
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоВчера се показа бе.Жената работи по същество.Не е като тебе - селски руски ***.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До неразбралДругите са глуповати.А ти винаги си неразбрал.
33
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обаче верно,къде са покри Н.Пр. Мустафа-Ибрахим?..До вчера беха като Ромео и Жулиета с банкянеца,сега нящо изплаши ли са,що ли?!..Не вервам да сай изплашила,защото знаем:-"Американец е най-смелия човяк на планетата!"..
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на време е затишие пред буря така мисля и в южна корея и навсякъде другаде -само се отлагат нещата защото и на специалистите е трудно да разберат този вирус или по точно начинът да се справим с него -маски изолация това са само мерки насочени към отлагане във времето а не решение
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Южна Корея ще стане като в Китай и Италия и там са натъпкани в големи градове нямат чист въздух и ходят с маски още не ги е ударил пика изобщо не трябва да се сравняваме с тях. И въобще стига със тия сравнение с тоя и оня, да се оправят нас ако ни тресне, кой ще ни помогне - никой ?
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Избори след пандемията!"Тихо! Тихо, че няма да свърши тази пандемия!
29
3
 
17
 
! Отговори
разпад на ес преди 4 години
В симсъл не трябва ли ЕС да закупи единни тестове за целия ЕС от своите си фондове? ЕС не дава да се затварят граници, ЕС внася зараза, но ЕС казва - оправяйте се сами. Ами егати му се и съюза...В криза - среден пръст.
28
6
 
14
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
Защо този *** човек говори от името на България?Редно е да говори от името на своите глуповати и неграмотни избиратели ,повечето милиционери и комунисти.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Сега професори стават с кандидатска дисертация или плагиат. Кой както свари.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЮК като имат тестове и много ги схващат нещата колко болни имат. Най-правилната мярка е дистанция между хората, миене на ръце и затваряне на всички граници, пропускане само на ТИР-oве с храна и медикаменти, всичко друго да се спасява по единично.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избори след пандемията!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама завода за производството им построен ли е, или и за това ще чакаме?
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Нали тестовете не били точни?*** , ти ни побърка с лъжите си бе глуп.ендер!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще дойдат 300 теста за бременни
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***... Ама сценарият е по Ст. Кинг.