Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, кучето е животно, действа според първичния инстинкт като тебе. Без разум.
217
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Айдеее, отмениха маските.
216
1
 
9
 
! Отговори
Преял гербер преди 4 години
Ами, сега какво ще правя с хилядите маски, които Бойко ни накара да шием в нашата фирма ?
215
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЛУ ГРОБ!Такова тоталитарно и неуко правителство България не е имала никога! Един министър с неясно образование ипрактика срещу препоръките на СЗО! Смях и плач - едновременно! Здрави хора по тротоарите с фереджета! При държава, в която болните за месец са в пъти по-малко от болните при сезонен грип! Срам и позор!Заради заемите ли бе това? Да докажете колко е "тежко" положението у нас?
214
12
 
5
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Сега стана ли ви ясно, че не се шегуват? Казаха ви да си стоите вкъщи и да ходите на работа, до магазина, банката, аптеката. А вие какво правехте? При първото топло време излизахте и се шляехте по улици, паркове, Витоша и не знам си къде, защото ви нарушавали правата. А сега дупе да ви е яко, като въведат накрая военно положение, защото болните ще се увеличават този месец. После не се сърдите като си ги избирате тези управници... :)
213
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селянката от Крушувица къде е за да поведе съпротивата???Аааа, тя си пърди под юргана с мъжлецето в къщи.
212
1
 
0
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До ХА-ХА-ХАС кого,ще правиш послеписа бе БРАТ,че не се сещам,я чети надолу и пак помисли.....
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм комунист, само мразя терора на деспотите и се боря срещу него. Например, не работя и не плащам икакаи сметки.
210
2
 
6
 
! Отговори
STOP - COVID-19 преди 4 години
Аз нося от сините маски и преди да си я сложа я напръсквам с етилов спирт 70 %! Е, верно първите 30 минути залитам, но после е много добре!
209
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да подкрепи новата мярка на правителството, мис Бикини ще заснеме фотосесия само по маска.
208
6
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 210Кучето, когато трябваше учи и сега си има 4лв за маска (шок!) :D Ти му мисли дето не учи и пи ракиика цял живот :D
207
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
До възмутенИзвинете, имахте предвид , че е коремен лекар, а не вирусолог, нали? :)
206
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Пътници сте !
205
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тоя сайт пишат само *** и хейтъри от Позитано. Плюе се по властта на акорд.
204
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нямаше ли закон(приет преди 2-3г от същото правителство) за носене на маски бурки и разни други които скриват част от лицето ти.Да не ме глобят после, че нося маска и нарушавам друг закон
203
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
"Мотивирани: Глобите от 5 бона отиват в полицейската структура, съставила актовете"П.П. Гражданската война *** на вратата !!!
202
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано ВАС прояви безпристрастност и професионализъм и отмени това безумие - смехотворната неграмотна заповед на тоя министЕр. Ни има основание да забраждат здрави хора, които си ходят по улиците, нито да глобяват с такива огромни пари хора,при положение, че не са посочили в безумното си творение що е обществено място на открито, какви маски следва да се носят. Ако всеки *** е маска, то мярката е направо кошмарно неграмотна!
201
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, кучето си е куче. Може само да вие и хапе.
200
2
 
14
 
! Отговори
Бойкоебач преди 4 години
Имам чувството, че не е далече денят, в който редовите полицаи, инспектори и началници няма да доживеят възможността да си вземат 1000 лева отгоре;))) вервайте ми;)))Когато една държава и нейното управление станат изцяло зависими от нейните силови органи, това е симптом, че държавата е скончила, а нейното управление е нелигитимно и единственият начин да оцелее е да се отстоява чрез репресии.
199
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 4 години
"Чл. 63 (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.(4) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."Граждани, преповтаряйте този текст навсякъде