БАН работи по създаването на ваксина срещу COVID-19

Възможно е ваксината срещу туберколоза да е лекът
1 апр 2020 11:28, Анисия Иванова
76

Експерти от БАН работят по създаването на ваксина срещу COVID-19. Департаментът по вирусология ще изследва 22 антивирусни тела. Доцент д-р Милка Петрова обяви пред Bulgaria ON AIR, че от института очакват финансиране, но работата вече е започнала.

"Надеждата идва от това, че пробите са аналози на досега използваните. Те вече дадоха положителен резултат срещу подобни вируси. Надяваме се да открием вещество терапевтик", допълни тя.

От друга страна, възможно е ваксината срещу туберкулоза да е лекът за коронавируса. Изследвания за тази възможност правят световни лаборатории през последните дни.

Учени от различни държави вече са открили разлика в смъртността от COVID-19 в страните, в които е задължителна ваксината БЦЖ за населението и там, където не е била.

Според тях страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от COVID-19. Те твърдят, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса.

Академик Ангел Гълъбов от БАН заяви в "България сутрин", че това е възможно, защото в основата си ваксината има имуностимулиращо действие и се използва като средство срещу злокачествени заболявания.

"Знаете, че тази ваксина се произвежда у нас и се прилага масово. Но са нужни просторни изследвания", посочи той.

Той обаче призна, че в България няма трето ниво на безопасност. "Поради това не можем да вкараме в лабораториите коронавируса, който причинява сегашната епидемия. Работим с друг човешки щам на COVID-19", обясни той.

Предстоят опити от екип по микробиология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До dramaqueenПрав е Горанов.Относно сенилните старци - и такива има в БАН, но те са малко по силата на биологичните закони и поради това, че само академиците могат да дремят там на ясла докато са живи, ако пожелаят. Останалите щат не щат, трудно остават на работа след като навършат 70 г.Основната маса е от здрави, охранени, нагли "наши" баджанаци и шуренайки, които или дремят кротко от заплата до заплата, или работят някъде нещо друго, докато в БАН им тече трудов стаж, осигуровки и заплати.
39
0
 
3
 
! Отговори
Няма време преди 4 години
Ами да пускат ваксината за туберкулоза по личните лекари и който не е ваксиниран да отива!
38
2
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Много правилно изказване. В нашия офис чистачките взимат по 1200лв., а момичето на рецепция- 3000. За какво?! За труд, който е несравним с този на млад учен... И образование нямат- среднисти... Извинявам се. А *** си е проста семка- той обича да обижда учените и успелите, не му се впечатлявай.
37
1
 
1
 
! Отговори
One преди 4 години
До Анонимен 9Те какъвто и план да измислят с тая крадлива шайка в парламента все е тая. Планът за спасение на България минава през избиване на корумпираните политици (т.е. всички).
36
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 4 години
Исках да кажа нещо съвсем друго. Всеки, който има претенции да прави наука, трябва да бъде поставен на такава позиция, че да не е възможно да бездейства или да върши от време навреме незначителни неща, отразявани по-късно в отчетите му като грандиозни научни замисли,чийто резултат щял да се почувства след време.Много са причините, поради които БАН постепенно стана хранилка за свои хора,които в повечето случаи са били посредствени гимназисти, а после - слаби студенти.Това трябва да се прекрати
35
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 4 години
До Анонимен 34В интерес на истината в последната седмица на доста "гении" им е хрумнало да търсят зависимостта от задължителната ваксинация с БЦЖ и ниската смъртност и бр. заболели. Потърси в интернет и виж - в Австралия, САЩ, Франция и др. в момента започват изследвания защо в държавите, с уж по-лоши здравни системи (като нашата например) има по-малко заразени и като цяло смъртни случаи. В Австралия даже масово са започнали да си ваксинират мединските лица с тази ваксина
34
0
 
2
 
! Отговори
dramaqueen преди 4 години
доскоро учените от БАН бяха наричани сенилни старци и Горанов им препоръчваше да си печелят проекти и да се финансират пазарно.
33
0
 
4
 
! Отговори
Жоро до 34 преди 4 години
Извинявай че се меся ама едва ли някой се е сетил от чуждите учени по простата причина, че те са далеч от масово ваксиниране по време на соца! Даже едва ли знаят, че още в детската градина идваха лелките и наред ни правиха паричките!
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Според теб, преди нашите "гении" от БАН, никой друг ли не се е сетил да съпостави клиничната картина на туберкулозата с днешния вирус?
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавите "демократи" в кавички, които не са им правили парички за туберкулоза са много по-заразени от страните от соц блока!Тодор Живков мислеше за Народа, лека пръст на великия човек!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ТцтцтцПитай Фармахим защо не направи такъв отдел. БАН едва ли пречи на който и да пожелае да си открие изследователска лаборатория, да си плаща на учени и да си финансира изследвания. Къде ги месиш двете неща? Едното не изключва другото
29
1
 
9
 
! Отговори
Във всеки институт преди 4 години
има поне по няколко човека, които са способни да постигнат нещо. Но много рядко успяват заради злобата и завистта на посредствените шуробаджанаци. Затова в повечето случаи или напускат и отиват във ВУЗ или в частния сектор, или пък заминават зад граница. Имаме не един кадърен човек, който се е доказал в чужбина.Не бива да си кривим душите. В сегашния си вид БАН е блато, което загробва кадърните и с нищо не оправдава дори скромните бюджетни средства, които държавата им осигурява.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли има хора които мислят, че социализма и годините преди 89-та са били лоши??Дори и 30 години по-късно комунизма ни помага с това че бяхме всички ваксинирани срещу туберкулоза, поне сега казаха, че сега се доказва дали това помага срещу короната!
27
6
 
7
 
! Отговори
До Тцтцтц преди 4 години
Кратунчо,Нямаше ли да е по-разумно да има научно-изследователски отдел към "Фармахим" например? Да им дадат 5 пъти по-високи заплати в сравнение с тези в БАН.Открият ли ваксина или цяр - да ги позлатят! Но на такава позиция трябва да се работи.Когато вече няма държавни промишлени "гиганти", частникът ще те изцеди като лимон, но ако е умен, наистина ще те позлати за добри постижения.БАН обаче е непоклатим еталон на социалистическо нищо-не-правене, шуробаджанащина и работене другаде за хонорари
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите сме една от най-умните и с по-високо ниво развит мозък нация!Не действаме импулсивно а сме разумни и мислим, за това сме на това дередже и политиците не ни заслужават и се възползват от това!За това вярвайте на Бан, това са хората на деня!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм съгласен, че българите са откриЛИ, в минало време. Сега банаджии единствено ги дават по телевизията, когато искат увеличение на заплатите. И за съжаление не сме сред лидерите в повечето сфери.
24
6
 
7
 
! Отговори
До невярващите преди 4 години
Явно сте с двуцифрено IQ ! Много българи са измислили най-важните неща в света и то без модерна база за научни експерименти! За това без фанатизъм, много повече вярвам на учените от БАН от колкото на американските!
23
2
 
10
 
! Отговори
Отработена схема преди 4 години
Ако случайно някои младо докторантче, асистентче или специалистче-висшист на научно-помощна длъжност успее да открие нещо полезно и ефикасно, ще има дълг списък с имената на високотитулувани "откриватели", а нашите имена ще са най-горе!Бодряшки поздрав,Свако, Бако и Баджанако(директор, зам.директор и научен секретар на институтО)
22
8
 
10
 
! Отговори
тцтцтц преди 4 години
Кратуни, вместо да сте благодарни, че все още имаме хора, които се занимават с подобна дейност за минимална заплата, и се опитват да направят нещо различно от това да пъpдят по диваните си докато чакат светът да се спаси от самосебе си, тръгнали да ги псуват и обиждат. Миналият месец обиждахте и мединските сестри, че си търсят правата, а днес им ръкопляскате и зависите от тях, а лицемери?
21
2
 
9
 
! Отговори
До До 9 преди 4 години
Крушката има опашка.Ако дейността им беше ефективна, щяха да получават далеч по-щедро финансиране.Аз ти предлагам да се поинтересуваш, все имаш някои познати студенти, на които можеш да вярваш. Питай ги кои са отличниците в техните випуски.Ще знаят и дали сред тях има връзкари.После, когато завършват, ги питай кои от тези отличници са се насочили към БАН.Изчакай година-две и се поинтересувай какъв е бил резултатът от конкурсите за редовни докторантури в БАН, на които тези отличници са се явили