Бизнесът недоволен от мярката 60/40, иска промяна

Аргументът: Не работела, едва 1% щели да се възползват
Обновена: 4 апр 2020 23:13 | 4 апр 2020 20:57, Веселина Йорданова
174
Бизнесът недоволен от мярката 60/40, иска промяна
Снимка: Dnes.bg

Според бизнеса, мярката 60/40 не работи, не запазва работните места и дори ги натоварва с допълнителни разходи.

Затова Асоциацията на работодателите иска да се промени Законът за извънредното положение.

Още по темата
Предложението за промяна вече е внесено при председателя на парламента Цвета Караянчева.

От мярката са поискали да се възползват само малко над 200 предприятия, което е едва един процент.

От Асоциацията пледлагат НОИ да превежда на работника обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход за януари.

Така ще отпадне задължението работодателят да изплаща 40 на сто от заплатата на работника.


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
DVB преди 2 месеца
Надявам се Днес да не ми изтрият препратката към външна медия, но тук все още няма обобщаваща статия какви икономически мерки и политики предприемат държавите за справяне с кризата и гарантиране на доходите на засегнатите работещи. Това е от DW:
https://dw/en/coronavirus-what-countries-are-doing-to-minimize-economic-damage/a-52816921
159
1
 
5
 
! Отговори
DVB преди 2 месеца
Все още сме една от малкото държави без АБСОЛЮТНО НИКАКВИ икономически мерки (изключвам 60/40, чиито обхват е нищожен).. В Германия, Швейцария, Холандия, частично Италия и Франция схемата "Kurzarbeit“ работи като добре смазана машина от опита с кризата през 2008-2009. Да не говорим и за допълнителните мерки за самоосигуряващи се както и за безлихвени/ниско-лихвени държавно гарантирани заеми. Дори закъсалите Португалия и Испания изсипват масивни помощи към бизнесите за да защитят работещите..
158
0
 
6
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
В тоталитарни държави като нашата ,бизнес правят само близките до властта.Парите ще отидат в ръцете на Домусчиевци ,Златевци ,Пеевци и варненските мафиоти.Другите няма да видят и стотинка.А това са нашите пари.Политиците не произвеждат НИЩО.Те само "разпределят порциите" ,както каза преди време един от тях.И от всяка порция си оставят поне половината за себе си.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те милионерите знаят как се печелят пари,и 50 фирми са подали документи кой ще и се върже ,пък един от тях каза не не искаме помощ от държавата,и е прав,бедния си остава беден ,богатия по богат)но и тир които сме на борсата 90 % сме осигурявани на минимална или 9 лв на ден без събота и неделя,затова и 50000 безработни да сме без работа за държавата са нищо пари,те са си направили сметката
156
2
 
7
 
! Отговори
Емил преди 2 месеца
Това е поредната глупост на правителството!!! Това е поредната подигравка с малкият и среден бизнес!!! Защо бе Бойко? Защо толкова много ни мразиш? Нали все пак сме Българи!!!
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 150
Укриването на доходи и плащането на ръка не е изгодно за двете страни, както твърдиш, а само за дебеловратия демократ работодател. Защо не е изгодно за работниците е дълго за обяснение. Най-накратко казано от това укриване на доходи работниците като цяло губят около 2-3 милиарда на година плюс ниски плащания за всичко свързано с размера на осигуровките, вкл. болнични, обезщетения при безработица и размер на пенсията след време, но има и други.
154
0
 
5
 
! Отговори
Апо кали преди 2 месеца
Затворих залата и тренирам по цял ден кунг фу робота. Трябва да сме подготвени за това, което ни очаква.
153
4
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Стига с тоя бизнес бе!И аз имам бизнес,затворих цеха уволних всички и се намирам в едно планинско село в самоизолация.Зарязал съм всичко.Като отмине пандемията и дай боже сме живи и здрави ще му мислим.Въпроса е да оцелеем.
152
1
 
11
 
! Отговори
Висше образование преди 2 месеца
До SS

Висшето образование у нас, особено хуманитарното, е на ниво килийно училище от 1834 г.
151
5
 
5
 
! Отговори
Унуфрий преди 2 месеца
Виждам, че тук много хора казват: оставете собствениците на бизнеса и бизнеса да фалира. Добре, ама наясно ли сте, че това означава да уволнят шурея ви, братовчед ви, жена ви и т. н. А ако се дават директно такива помощи на работещите няма нужда от такива уволнения и периода ще се премине с по-малко сътресения за всучки.
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Край на сивата икономика. 30 години се борим с нея, накрая някакъв нещастен микроскопичен вирус се изкашля в нея я повали без много зор.
149
1
 
3
 
! Отговори
66 преди 2 месеца
До SS
Прочети отново първото изречение.
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая помощ е на хартия като всичко гербаджийско. Ще ви го кажа в прав текст. В България не се осигурява на реалните заплати. Така е защото е изгодно и на двете страни и все още може. Гербавите знаят че 60/40 не работи за осигуряван на 600 получаващ 2000-3500 лв. Трябваше да предложат някаква малка помощ на работник лично без много формалности. Ама не им е изгодно. Искат да се покажат, че помагат без да помагат.
147
2
 
8
 
! Отговори
ДА преди 2 месеца
Може да започнете с минусите!В Русия всички са пуснати в платен отпуск-цялата държава,вкл.частниците-за две седмици!В Австрия се изплаща 80% от заплатата на всички,които не работят-до три месеца-зависи от желането на фирмата.Тук-както винаги на зукото място-1000 лв,половината от които се връщат обратно в държавата-ако можете сами да си го сметнете!
146
3
 
5
 
! Отговори
Четете преди 2 месеца
Държавната месечна помощ към фирмите трябва да бъде не повече от 80% от внесените от тях средномесечни ( за последните 12 месеца) корпоративни данъци. Внесените от фирмите социални осигуровки се теглят от населението чрез пенсии и помощ за безработни , а здравните вноските са за болници и поликлиники.
ако една фирма е внесла 100 хил лева корпоративни данъци, сега да и дадат безвъзмезднва помощ 80 хил.
145
5
 
7
 
! Отговори
fff преди 2 месеца
Бизнесът е частен,съответно проблемът е частен,тоест техен.Да си го решават,ако могат,ако не могат друг ще изгрее от нищото.
144
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
До 66. Селски би ли ми обяснил как така в БГ всеки четвърти има висше образование а тая държава е на последно място в ЕС?Ти май нямаш нищо друго освен едно голо образование?Колко струва на днешно време ако нямаш кинти?Ще си наемен работник цял живот или дребно бизнесменче дето си мисли ,че е хванало Мойсей за шлифера!Пари мой човек.Те управляват света.Работника винаги ще иска повече,а този който дава сухото ще смята че е дал достатъчно.Така е устроен света!!!
143
5
 
6
 
! Отговори
Свиня преди 2 месеца
Парадокса и най-вече трагичното е че 90% от шефовте са завършили спту с 3 на релси ...е сега ще им гледаме сеира сега когато трябва да можеш с акъл и креативност да изкараш вирмата си от батака...така че 146ти ... монетата има 2 страни...а неистовия рев на бизнеса и постоянните им неадекватни искания ако може кат печелят да не дават и да си е затях ....а като не печелят да им дават....доказва правоттата на виждането ми...
142
9
 
12
 
! Отговори
66 преди 2 месеца
Върховна простотия и елементаризъм.Озлобини хора срещу тези които им даваха добри заплати и сега също ще ги спасят като се борят за бизнеса си.Като си завършил криво-ляво СПТУ и си учил за работник щото си бил *** в 8 и 12 клас как така искаш да имаш пари като шефа си.Чак сега ли разбра че си накрая на хранителната верига щото цял живот си си гледал кефа и ракиийката докато други се образоваха.Народ който си мрази висшистите си нищо добро не го чака .В държавата на глупаците е така.
141
7
 
8
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
До :-)
И когато държавата национализира бизнеса, така ще го организира, че ще стигнем нивото на Северна Корея и Венецуела :))) Абе такива като тебе от рогозките ли са ги събирали с лъжица или са ви правили в някоя лаборатория :D Аман от невежи ***, които в живота си 5 стотинки заплата не са плащали някога в живот си на някого, обаче дават акъл на другите как да го правят. Нищо че акъл при такива като тебе напълно отсъства!