Д-р Русин Коцев в Кобленц: Езиковед, мигрант, учител, българин и ром

Той преподава български език като майчин в Германия
8 апр 2020 18:30,
130

Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед и мигрант в Германия. От две години насам преподава в две училища в Кобленц, където води часовете по български като майчин език.

Повечето от българските ученици там са роми - като самия него. Русин живее в Германия от 2017 г. 34-годишният ром е напуснал България по икономически причини.

У нас е преподавал във Великотърновския университет. Русин има докторска степен по съвременен български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по професията си, независимо, че срещу него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях посредник между ръководството на училището и родителите, тъй като имаше езикова бариера", обяснява пред DW д-р РУсин Коцев.

В училище "Гьоте", където д-р Коцев води часовете по български, в последните 5 г. българските ученици стават все повече. Днес 8% от всички ученици са от България. Дошли са в Германия преди няколко години и имат много добра връзка със своя учител.

Русин е добре възприет и от колегите си.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува не само от своето собствено положение, той се занимава с проблемите на българската общност в Кобленц и е винаги готов да помага", казва директорът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата често участват в кръгли маси по проблемите на българската общност.

"Българите в Кобленц се справят доста успешно. Стараят се изключително много и полагат много усилия децата им да са по-добре, защото знаят какво ги чака децата им в България", обяснява д-р Коцев.

Той също иска децата му да израстнат в Германия. Женен е отскоро и със съпругата му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия определено има разлика между това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те оценяват по качествата ти", категоричен е д-р Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България сякаш сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в нужда. Тук не е така, ако има несправедливост, никой не се притеснява да я посочи, да ти направи забележка", казва д-р Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
А нещата са толкова прости?!Щом съществуват роми,значи те се чувстват и определят като такива!!Все едно ,че е нещо лошо аз да съм българин и да се чувствам странно,че съм такъв или да се срамувам че съм такъв?!По нататък,след като не съм в родината си,аз се мъча да живея на новото място,уча съответният език,интегрирам се доколкото мога!Няма нужда да ме съжаляват или аз да променям или нагаждам местните спрямо мен и да ставам център на вниманието?!В спор са ми подхвърляли ехидно,че съм чужденец?!
79
0
 
4
 
! Отговори
456 преди 3 години
Ето, такива статии трябва да се пишат. Отпечатайте ги на листовки и ги разпространявайте в Столипиново, Факултето и пр. с указание как се стига до Германия.
78
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А как ще коментира този интегриран ром статията за Гелзенкирхен ?
77
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Додо,може и малко швед да е,но не е ***,това е поважното
76
2
 
0
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед и мигрант в Германия=========================================И малко швед.
75
2
 
3
 
! Отговори
Петър Петров преди 4 години
Поздравления!Добра професионална реализация!Успяващ младеж-учен!С опит от гражданското общество.Качествен учител!Продължител на Видинската и Търновската школа!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много шум за нищо.Един от нищожната част образован цiганин преподава български език.Останалите 99.99% от тях всички знаят какви си.Жалък опит на DW да изкара цiганина,българин.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продуктово позиционирано материалче на DW,пълно с лъжи.Човекът не е мигант защото по право си е европейски гражданин.Човекът не е ром,защото това е питие.Не е и етнически българин,само е роден в България.Явно се срамува от етноса си та се представя за българин.А няма защо,след като е успял да се изучи.Ако преподаваше майчиния си език,то това нямаше да е българския език.Това материалче е манджа с грозде.
72
2
 
7
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"В Германия му харесват реда и дисциплината."- той не е виждал старата Германия... сегашната с реда и дисциплината го изгуби...За него е разлика щото иде от България... разлика все още има..
71
8
 
5
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Светозарне знам какъв документ имаш Светозаре, личи си че си невежа...лаик на високо ниво!1. Док/ за самоличност ти определя националността - българин, турчин, руснак2. Етнос - роми, евреи, християни3. Религия християнство, юдаизъм, ислямта на коментара ти; има български евреи, български мюсюлманин, български ром - всичките сме българи куха главо недоука....
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СветозарНе е просто документ,има такъв ромски клан - "български роми" и това не е защото имат български документи,а именно винаги така са ги наричали и се самонаричат - български роми.Ти не познаваш обществото им,не че и аз го познавам,но знам,че се делят на различни кланове и групи,има свестни,работливи и има крадливи кланове,които само с кражби,лъжи, измами се занимават.
69
4
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
" Не Светозаре,има такова нещо - например ако са български роми "====================================================Нещо не разбираш, продължаваш да си противоречиш. Български, ама РОМ. Това, че има български документ за самоличност, не значи, че е българин. Все едно евреин роден в България, да викаш, че е българин.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СветозарНе Светозаре,има такова нещо - например ако са български роми(има такива,които се гордеят,че са именно БЪЛГАРСКИ роми) или ако са смесен брак или ако живеят в държавата.Има и различни кланове,ромите не са еднакви,ама никак.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IVANOVИванов,не виждаш ли,че човека е бил преподавател и в България,той си е упспял и в България.Гледах за такива роми - единия лекар,а другата акушерка,тя сама се е отделила от махалата,след като се образова и омъжва,просто са успели благодарение на волята си!
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видеото не се вижда изобщо.Аз също отдавна кавам,че ромите трябва да се интегрират постепенно сред населението,но не ме чуват,това е най-доброто за България ,а и за ромите,да работят,а да не крадат.Но трябва да има и обучение,както и работни места.
65
2
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
добре бе за какво го храните човека? не краде, не проституира, не бие. не лежи в затвора, не ни срами. явно знае български. повече от половината тук сме неграмотни, включително и аз дето се напрягам още да уча и да се подобрявам. граматиката на немски и английски я знам по добре от българската. пиша и по добре на тези езици. в училище не ме научиха на български. дано този човек ги научи на български децата там защото инак всякаква тяхна връзка с българия е изгубена. родители им мангаувци няма да ги научат на български! запетайките липсват от мързел не от тъпота :-)
64
4
 
7
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Като прочета такава "новина", незменно се замислям как ги определят тея "роми" (между другото няма такава дума в енциклопедиите). Не знам някъде да ни делят на траки и славяни, обаче винаги има роми! Някаква дискриминация ми намирисва.
63
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не е българин и не ми пука за него и успехите му.Не му вярвам и на нито една дума.Лъжата е част от природата на този етнос.И дано да си остане при Меркел , ако може и роднините си да вземе.
62
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че се е измъкнал от държавата ***! Горе главата Д-р Коцев! Не обръщайте внимание на злобните и завистливи български *** и лайнюве. Тепърва им предстои национално отхапване от собствените им ***.
61
3
 
20
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
" Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед "====================================================Няма как да си българин и ром едновременно. Дървено желязо няма. Може би искате да кажете, български гражданин от ромски произход.