Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

По мярката 60/40 има искания за подпомагане за 12 хил. работници
Обновена: 8 апр 2020 12:42 | 8 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
133
Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

61 644 души са подали заявления като търсещи работа при извънредното положение. Това информира социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. В това число са и хора, които са се завърнали от чужбина.

650 лв. е средният размер на отпуснатите обезщетения за безработица, до момента те са над 15 хил.

Още по темата
Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетени за безработица, а близо 10 хил. са намерили работа за въведеното извънредно положение до момента. Новите заети са в хранителни вериги, онлайн търговия, охрана, социални дейности.

Само за последните 10 дни са обработени над 103 хил. различни заявления в Бюрата по труда.

По мярката за подпомагане на бизнеса 60/40 до вчера има 873 искания за 12 455 работници и служители - предимно от малки фирми в хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост и др.

Сачева заяви, че натоварването в Бюрата по труда е извънредно и помоли за разбиране. Документи могат да бъдат подавани електронно, по пощата, да бъдат предварително попълнени, след като бъдат свалени от интернет, напомни тя.

Среднодневно колегите трябва да обслужват около 4 хил. души и се надявам да проявим разбиране към извънредното натоварване. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да помогнат за реда при опашките в Бюрата по труда, информира министърът.

Работниците, които са в неплатен отпуск, могат да работят на втори трудов договор, като не се изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период.

Над 1500 тона храни - пакети, ще достигнат до нуждаещи се в цялата страна. По програмата Топъл обяд заявления се приемат до 21 април и би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат тази грижа. Досега 23 общини са подали заявления за финансиране.

Има 39 искания от общини за патронажна грижа за близо 7 хил. души.

Тя информира, че работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира тя.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
До мнениеАко взимаха нормални пенсии дали щяха да се гърчат да работят бе мозък?
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко е, че за 650 лв някои копат нивите, те и затова предпочитат да берат аспержите в Германия. Но - за да получават помощи за безработни, на тези хора години наред са им удържали парички за Фонд безработица и никой няма право сега, когато им се е наложило да се възползват, при това не по своя вина, да ги прави на маймуни. Между другото, наскоро с удивление разбрах, че по тая графа се удържат пари дори и на работещи пенсионери.
37
2
 
16
 
! Отговори
Който оцелее преди 4 години
След короната ще бъде жив одран от администрацията с помощта на всякакви униформени и колектори--не данък телевизор,бойлер мивка ,обувка ,ами и всяка глътка въздух ще ти я следят ще има кавал свири майка плаче--плащай ! И нови 1млн ще избягат--кой ще връща милиардите дето ще се изхарчат ...
36
0
 
8
 
! Отговори
оли преди 4 години
До ЕДИ КОЙСИТогава да го прекръстят на бюро за регистрация и да пратят и номерата на КАТ там!
35
2
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
РАБОТА НЕ СЕ ТЪРСИ В БЮРО ПО ТРУДА
34
6
 
9
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Пенсионерите, които получават пенсия и заплата трябва да си тръгнат. Веднага! Трябва да се даде шанс на младите да започнат трудовия си стаж. Пенсионерът, ако иска да работи нека да работи нещо частно, но при тази безработица да не заема работните места на младите хора, отглеждащи деца. Това е моето мнение по въпроса. А властта още не е реагирала, нарочно ли го прави?
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой хора за 650 лв ще копат нивите.----за 650 лв нето на седмица може и да ги копаме ..
32
0
 
30
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
щели да пращат полиция да пази опашките пред борсите???!!!!! Ами ако искат и да арестуват наглите, че са отишли да си вземат помоща за която са внасяли години данъци! Оставка на министър, който праща полиция срещу хората, за да си опази некадърната администрация!
31
5
 
3
 
! Отговори
gosho преди 4 години
Ами държавата откъде събира пари бе отворко,ако ги няма частните фирми .
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо работа - помощи и експлатация .Вместо пари -хартиики,стотинки .Вместо демокрация(на думи) - демагогия,анархия.Вместо по развито общество - по бедно общество ( комунизъм - капитализъм). И т.н до края на света.
29
3
 
4
 
! Отговори
Активен Борец преди 4 години
Срещу Китайски Корона Вирус - Гладен съм, но съм Здрав!
28
13
 
1
 
! Отговори
МКII преди 4 години
До Анонимен 21Отиди на Позитано, откъдето са ти спуснали опорните точки и поискай от червените бизнесмени да "дават пари на народа". Защото държавата изобщо не е длъжна да издържа частните фирми.
27
0
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВСЕКИ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВРЕДИ ДА БЕРЕ РОЗИ ЩОТО В БГ ИМА20-30 ДЕКАРА РОЗИ А ЗА ЧЕРЕШИТЕ И ПРАСКОВИТЕ МОЖЕ И ГРАДУШКА ДА ГИ УДАРИ
26
1
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
*** па кво хубаво си пляскаха по терасите едно време....
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На колкото и да се осигуряваш все тая. Крадливата мафиотска власт ще намери начин да нямаш полза от това.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислиш ли, че има особено значение какво разбира и какво не "простолюдието". Не то определя правилата - в най-общия случай.
23
1
 
20
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
..... Дано поне има пари за мизерните пенсии на възрастните хора , защото имам съмнения , че и за тях няма да има ! :( ... Какви заплати ? Какви социални помощи? ... Пари - откъде? ... Ще печатат здраво ли ? Какво ? ........ В момента и самите Управляващи много добре знаят накъде ще отидат нещата. Но НЕ знаят какво да правят и просто печелят време със "сладки приказки" по медиите. И как да знаят? Когато голяма част от тях са абсолютно НЕ разбиращи от елементарни неща. Разбират само от - гепене!
22
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко, вкарай бригадите като при бай Тошо, няма кой да приере реколтата.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов да запретва ръкави, трябва да се оберат розите,прасковите и черешите, а няма работна ръка.
20
12
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Простолюдието най-накрая ще разберат, че изобщо не е яко и готино да се осигуряваш на мин. заплата и да взимаш в плик още толкова, а в повечето случаи 2-3 пъти по толкова.