Роми от чужбина с жест към семейства в нужда, даряват пари

Доброволци пък купуват и раздават хранителните продукти
8 апр 2020 10:37,
50
Роми от чужбина с жест към семейства в нужда, даряват пари
Снимка: БГНЕС

Български роми, емигранти в чужбина, изненадаха семейства в затруднено положение в Шумен.

Те са заминали на гурбет в Европа, но не забравят родния си Шумен и изпращат парични средства, с които да се подпомогнат хора в нужда.

Още по темата

Доброволци пък подготвят пакетите и ги раздават на хора в кварталите - без значение от етнос.

Росица Симеонова е част от екип, раздаващ помощта от българите в чужбина. Тя е здравен медиатор в Шумен и също е дала заплатата си в подкрепа на хората в нужда, веднага след като беше обявено извънредното положение .

"Още същият ден наш близък приятел от Германия се обади – Свежен се казва момчето, той изпрати пари, направихме торбички и от него и така. Има и много други хора, на които се изпращат пари – в кварталите "Витоша", "Бялата пръст" и "Дивдядово" – по всички квартали всички са се организирали и раздават торби", разказа пред Нова тв Росица Симеонова.

Така Росица неусетно започнала да координира и даренията от чужбина. Само за няколко дни сумата прехвърлила 3000 евро. Средствата се използват само за хранителни пакети. Бързо е направен план – на кого да бъдат дадени пакетите.

" Като здравни медиатори с колегата, познаваме много добре районите и знаем кои са крайно нуждаещите се семейства. И ги избираме - където има многодетни семейства, където хората са без работа, нямат достатъчно доходи, а и то е видимо", обясни Росица. А продуктите получават както роми, така и българи.

"Хората, които изпращат парите си, никога не държат получателите да бъдат само от ромско общество. Казват – на всеки, който има нужда. Което е много добре и се надявам всеки да го прави, без да има дискриминация между хората, защото сме в много труден период – абсолютно всички – целия свят", надява се Росица.

Хората, заели се с раздаването на пакети, вярват, че доброто трябва да се види от всички. Затова публикуват инициативата в социалните мрежи. Оттам достига до наши сънародници в чужбина. Които не са забраливи своите съседи и познати в Шумен.  Инициативата за раздаване на хранителни продукти се разраства и ще излезе от рамките областния град. Ще стигнат и до селата, заявиха доброволците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Беден Българин преди 4 години
до 14 Мерси, заплатата от 550 лева като пазач ми стига. Няма да ровя по кошчетата, не се притеснявай за мен.
13
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 4 години
За едно не си прав - заможни и не чак толкова заможни българи непрекъснато даряват, дори в медиите се съобщава това, макар и не много често. Съобщават обикновено в случаите, при които човек като Домусчиев прави голямо дарение, когато депутати и големи шефове даряват заплати или когато някой беден пенсионер дари нещо.Повечето българи, които имаме сравнително добри доходи, си имаме по едни-две роднински, съседски или други познати закъсали семейства, на които помагаме колкото е по силите ни.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Беден БългаринНе се притеснявай, ако наистина станеш Беден Българин, ще вземаш всякаква храна, та и от кошчето.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите, а не Радев ще спасят България.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ром"свикнал само да взима,никога не дава.
9
2
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Единствените които няма да получат безплатна храна ток вода маски и парични средства са БЪЛГАРИТЕ! И единствените които после след кризата ще плащат милиардите кредит на Държавата са пак -БЪЛГАРИТЕ!!
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5...Защо си мислиш че не са раздавали на Българи. Аз съм Българин и на мен ми дадоха, и не само на мен ами на още 50 социално слаби които сме с по 250 лв пенсии. Защо някой наш Българин не се сети да раздава храна на соц слабите. Защото няма да може да си купи яхта порше и мезонет. Черепа с откраднатите милиарди нали е Българин защо не помогне на бедните. Ами избяга като ку, чка в Дубай. Знам че сте раси, сти но когато истината говори и Боговете мълчат.
7
5
 
10
 
! Отговори
пакзаповядайте преди 4 години
най-големият инвеститор за 2019 , гурбетчиите на Запад . 1.7 млрд евр .
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк нюз.Замислете се, няма цифри, няма инфо и парите не само щяли да стигнат за Шумен и даже ще останело за селата.ХахахахахахахахаМега фейк нюз
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Росице, кого лъжеш, ***? Отивала част от храната и за българи??? Да го видя няма да го повярвам.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромските активисти ще направят по-голяма добрина на нацията, ако успеят да убедят преобладаващата част от своя етнос да спазва разпоредбите, свързани с извънредното положение.Някои роми спазват тези разпоредби, но повечето не ги спазват, а това застрашава здравето и живота на хората и от ромската общност, и извън нея.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахах, ще ще щеНали се сещате че става даряване смо за едно семейство, тяхни роднини
2
6
 
20
 
! Отговори
Беден Българин преди 4 години
Мерси, аз храна от сутеньори и джепчии не искам!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ром на гурбет??? Гурбетът е свързан с работа.