Без доходи, но как да платим тест, ако се налага?

Пред казуса били изправени в 4-членно семейство
Обновена: 9 апр 2020 20:02 | 9 апр 2020 19:54, Веселина Йорданова
54

Кой да плаща за тестовете на пациенти със симптоми на коронавирус? И защо накараха семейство без доходи, заради мерките на правителството, да се изследва и да си плати PCR тестовете?

Тя е майка на две деца от София. Преди кризата е работила в магазин, сега не работи никъде и няма пари. На 6 март усеща неразположение - вдига температура и започва да кашля. На следващия ден отива на преглед при личния си лекар. Предписани са последователно 2 антибиотика. Месец по-късно кашлицата продължава. Иска отново да посети джипито си, но отказва. Изпратена е на рентгенова снимка и на бърз тест, който струва 30 лв.

"Аз отидох, съответно той ми излезе положителен", споделя жената.

В лабораторията подписва декларация, че ако бързият тест е положителен, трябва за се направи нов, по-точен PCR тест. Той обаче струва над 100 лв. Съветът от личния лекар е да се изследва цялото семейство - родители и 2 деца. Семейството обаче сега е без приходи, предаде Bulgaria ON AIR.

Макар че всички са здравноосигурени, въпросът кой трябва да плати за тестовете за коронавирус, остава без отговор.

"Ние, които сме си плащали здравните осигуровки, ще заплатим нейните тестове", обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Междувременно пациентът прави опити да си свърже със Столичната здравна инспекция, но без особен успех. Причината - многото сигнали към специалистите.

"Телефоните работят 24 часа, 7 дни в седмицата, наистина понякога дават заето. Умолявам гражданите да бъдат малко по-настоятелни, да не се отказват и да бъдат малко по- търпеливи, защото се стараем да отговорим на всички и да бъдем полезни на всички", отговори началник отдел РЗИ-София д-р Ирина Гайтаневска.

От Здравната инспекция съветват при съмнения за коронавирус първо да се търсят личните лекари, ако обаче това е невъзможно, да се търси съдействие на телефон 02 807 87 57.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бях на нейното място, нито щеше да се тествам, нито някой щеше да разбере.
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бочокиньо първо ви остави на улицата, после ви вика "*** лекувайте се бе, аз цял живот съм маал филии с мас и нямам нужда да се лекувам". Хахахаха. Напрао ви го натресе до сливиците, па вие сте в *** възторг. Спокойно, ще погладувате десетина месеца и пак ще си говорим.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - ако искаш да разбереш дали си болен или дали си носител на вируса. Това са много пари.За какво ти е да разбираш???80% са без симптоми и без оплаквания. Минава и заминава.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и без да се тествам си знам - вируса го изкарахме през февруари...Пари да наливам на някакви си там организацийки няма да стане.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То 140 лева означава че ще отидат за 2-та теста ако искаш да разбереш дали си болен или дали си носител на вируса.Това са много пари.Явно сега ще печелят от тестове.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво и е било нужно да се тества. Не работи, контактите са само в семейството, каквото е могла да зарази - заразила е, при бронхопневмония ще я приемат в болнично заведение и ще я тестват...Всичко е измислено, не е нужно да надхитряваме системата или да се самоопределяме като по-важни.
10
0
 
0
 
! Отговори
kris преди 4 години
Аз пък се чудя как го прави тоя номер? Абе, я дрАсни как го правиш? ambrossia69 маймунско ''а'' abv.bg Тенк ю.
9
32
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Всеки е длъжен да си плаща за тестове и лечение. Така е в САЩ така трябва да бъде навсякъде където е либерална демокрация. Стига с тези комунизми че някой трябва да ви плаща.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитали са да я изнудят в частната лаборатория. С този резултат, след сформирането на щаба и извънредните мерки, личния лекар след платен бърз положителен тест, е трябвало да знае къде да я рапортува. При това положение теста е безплатен за пациента.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден слушаме за какви ли не дарения направен в полза на здравеопазването ,а искат хората да заплащат тестове!Какво става с парите дадени за тестове?Примерно Кирил Домусчиев дари сериозна сума за тестове и стрували се държавата взема пари от тези тестове!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има непрекъснат здравен статус - НЗОК. Ако няма - ген. Мутафчийски.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да добавя понеже полето за коментари е малко, осигурен съм на 3000 лв. с допълнителен пълен разширен пакет от работодателя, сключен с Дженерали. Освен държавата и последните се изхлузиха като пръдня в *** и заявиха, че техните 4 броя пакети не покривали смешните 150 лв. за изследване на коронавирус. Те това е БОКОЛАНДИЯ. Бъдете здрави и не боледувайте. Особено, ако нямате пари.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да се плаща? Всеки здраво осигурен трябва да има право на поне един безплатен тест за COVID-19
3
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 4 години
А депутатите взеха ли им по 100 лева, за един приятел питам?
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на гурбетчиите дето от години не са внасяли здравни осигуровки кой ще ги плати?вадят от еврото и тогава ще се лекуват!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми, от седмица на легло, с изписан от джи пи антибиотик, бе посетена от екип на спешна помощ по настояване на личния лекар. Според спешната помощ състоянието й не предполагало хоспитализация. Казаха й да си плати за тест сама. На другия ден направихме тест бърз и бавен тест. Положителен PCR. На последващия ден я приеха в болница. В среднотежко състояние според лекуващите лекари в болницата.На контактните лица от РЗИ казаха, че не ни се полага тест. Направих си го сам. Боколандия