Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец

Почти половината нашенци очакват доходите им да намалеят
Обновена: 10 апр 2020 11:14 | 10 апр 2020 11:08, Красимир Ангелов
215
Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса и породената от него икономическа криза. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място, а цели 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Още по темата
Данните от проучването показват повишена тревожност за социално-икономическите последици, заради ситуацията около COVID-19. 33% от анкетираните споделят опасения, че може да изгубят работното си място заради кризата, а 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа. Едва 25% са оптимистите, които вярват, че кризата няма да засегне работата им.

Цели 43% смятат, че вследствие на ситуацията около коронавируса следващата една година доходите им ще намалеят чувствително
. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен (22%). 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна, а едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

Ако се наложи да разчитат на спестявания, 43% от анкетираните споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват "повече от три месеца".

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, са на мнение, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите мерки не са достатъчни към момента.

Проучването показва, че не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. Повече от половината (55%) от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%, споделящи тези опасения.

По отношение на евентуален недостиг или липса на консумативи за дома – една трета споделят опасения, а 64% не се опасяват. Една четвърт се опасяват от недостиг на горива по бензиностанции, но над две трети (69%) не споделят тези опасения.

Половината от анкетираните (50%) се опасяват от това да свършат някакви лекарства. В малко по-малка степен – 46% не споделят подобни опасения.

Като цяло 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.
10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
8
 
! Отговори
ДоброУтроКапиталисти преди 4 години
Мисля, че демокрацията не забранява човек да има повече от една кола - нали така. Аз по едно време имах 4, 3 от които почти в движение. Сега е 1. В последните дни на социализма съм бил бебе, но не съм сигурен дали тогава човек е можел да има 4 коли. Какво говори този човек по-долу, ако искам и си плащам всичко и си подържам колата може и 50 годишно бмв да карам - нали сме демокрация. И какви са тея глупости да гледаш комшиите какви и колко коли карат.
60
1
 
10
 
! Отговори
Вербовка Буда преди 4 години
Същият е бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес.ЦСБОП
59
5
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 68 До ф.с.б.- Аз отдаван съм се реализирал бе "приятел"- Но виждам моите приятели как се мъчат години наред да оцелеят в БГ - И са доста по умни и интелигентни от теб -Но нямаш ли връзки в партиите любими- си финансов "труп" Бизнес без протекция от властта не оцелява в БГ ! А за работници няма какво да говорим -живи роби -И не всеки може да е ИТ или да е физкултурник с 6 апартамента (и 2 милиарда) в Партия!!
58
6
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Защо скачахте за капитализъм, като българина тук не става за капиталист ?!Получихте уродлив капитализъм = капитализъм по български.Чехи, поляци и унгарци скачаха през соца, но те искаха капитализма и стават за капиталисти.Българина не е за свобода, защото самоизяждането в племето върви с пълна сила !!Само за Военен режим сме !!
57
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРП преди 4 години
Който има проблеми -да тегли кредит - с преференции от СГ груп- (групировка изнудваща и заплашваща длъжници лепяща стикери по вратите им за задължения 5 лв към БТК изкупена и с продадени дългове на СГгруп от ВИВАКОМ и разни Банки)
56
1
 
11
 
! Отговори
"Депутат", преди 4 години
Тоз път съм сериозен,съчувствам Ви, отменил сте почивката в Солун, но е по-важно да се видите с приятелите, няма значение къде.Не падайте духом, на никой от нас ситуацията не е лесна.Богатите се страхуват да не ги хване вирус, загубили са чувството за емпатия и съпричастност, те си имат свои проблеми, и те не са малко.Бедните имат приятели, помагат си взаимно.Няма да се предавате, светът е преживял толкова трагедии, каквото има да става, ще става, особено събития независещи от Вас-пряко!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спокойно Банов каза че ще се увеличи драстично бюджета за култура ще ви нахрани със зрелища
54
9
 
15
 
! Отговори
До ф.с.б. преди 4 години
Слушам го от 6 години ! Измисли нещо друго !С какво наприпер ГЕРБ е виновен на теб,че обвиняваш държавата ,че не си се реализирал.Границите са отворени,щом си много кадърен и можещ- пробвай в Русия,Германия,Англия.ГЕРБ очевидно търпи критика за социалната си политика,но трудоспособен човек да обвинява държавата,че е беден,не се връзва.Много западни компании има вече в България,пробивайте там! Има възможност за частен бизнес( занаят) и т.н.Стига все някои ви е виновен бе !
53
1
 
15
 
! Отговори
ВЪЛЧИ ВРЕМЕНА преди 4 години
Може да решава тоя ,който има пари бе!Щом немаш пари,какво ще решиш ти бе?Ти немаш право да решаваш!" -- Т.Живков
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв капитализъм със социалистически човек?Много точно казано. Аз съм един от малкото в блока, който има само една кола. Даже доскоро имахме уникален случай - двама шофьори с три автомобила. Чак наскоро продадоха единия. Три таралясника, човек. Кризата си е криза, но че нашенецът е комплексиран бабаит и няма никаква финансова култура, е факт. И огромното количество стари баварци и мерджани по пътищата го доказва.
51
1
 
18
 
! Отговори
Бай Х@й преди 4 години
Нали затова идеята е да има повече бедни - по-лесно се управляват!
50
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ГЕРБ са "пътници" -ако не са го разбрали -да им го напомня !!! Видяхме "ПОМОЩА" на Държавата ! Трагедия!! След кризата още 500 000 ще напуснат БГ! --Не роби!!,, а роби на снимка няма да видите!!
49
5
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
след пандемията идва гладът и мизерията управниците да вземат мерки да не сеизнася пшеницата и царевицата от българия до новата реколта ако има такававсички безработни с мотиката на полето
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо си мислите,че на Запад е много по-различно?60% от западняците също живеят месец за месец с тази разлика,че стандартния им живот,тук наричаме СУПЕРЛУКС.Наем+сметки 1400£ два автомобила лизинг 700£ ,лизинг битови уреди 100£.Цените на труд са значително по-високи и едно подстригване е 10£,а ремонтите и услугите са двойно на тук,за ресторанти и барове е убийство.Масло Total 1l. е 8£ ,а тук 7лв.( менте естествено). и т.н.Просто тук сме пълни с ментета и евтиний,а те живеят с качество!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СОРИПо-скоро е изключение,отколото правило!
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяите , че и много хора имат да покриват кридити. Ще оцелеем и на сляб и сол но това ще е последния мандат на герб
45
2
 
11
 
! Отговори
ген Майтапчийски преди 4 години
Вируса е особенно унищожителен за бедните народи -там повечето измират в последствие (от глад ) -
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мутафчийския корема-вирус ни разказа играта
43
1
 
13
 
! Отговори
Пффф преди 4 години
Хората *** приди, а държавата няма и за 1 месец да изкара. На СИК златната к/очина със златната икономика от 20 години във възход при краля-мутра-слънце...
42
1
 
10
 
! Отговори
Дипудат Каптилист преди 4 години
Един ВЕЦ да бехте завещали на отрочето, 70% гарантирана печалба.Може ли така бре народе мой, шъ ви дърпам ушите грам ентусиазъм, мерак, индивидуализъм нямате.Поне на тъщите да бяхте обърнали Фнимание, ей го на, купуват по 6 Хапартамента от спестявания с честен труд.Пфуу, не се научихте от мен знаещият, можещият, инициативният - че се караме.