Веригите: Цените растат от дефицита по света, не заради печалби!

Танева: В такива кризи най-богатите следва да загубят най-много!
49
Веригите: Цените растат от дефицита по света, не заради печалби!
Снимка: БГНЕС

Не увеличаваме печалбата си, опитваме се да пазим цените за потребителите. В това увериха представители на големите търговски вериги у нас.

Заради ограничителните мерки и призивите да си стоим у дома, те отчитат дни с над 60% намалял клиентопоток, като обичайно вече било той да е наполовина от този преди кризата.

Още по темата
Увеличаването на предлагането поддържа на практика цените най-ниски и пазарни за потребителя, така земеделският министър Десислава Танева отговори на въпроси на брифинг в МС ще има ли спекула.

Свободното договаряне и пазар са тези, които регулират цените, обясниха от веригите. Същевременно те не скриха, че в световен мащаб при намаленото производство и дефицит на определени стоки цената се вдига от самия производител. За пример беше даден джинджифилът от Китай.

Родните търговци се конкурират на пазара за тези стоки с останалите от другите страни, обясни Милена Драгийска от "Лидл".

Тя посочи, че и производители, и търговци у нас са разумни хора и се опитват да правят всичко в кризисната ситуация, така че да няма дефицит на стоки.

Всички видяхме кадри с други държави, в които рафтовете с дни бяха празни, ние не допуснахме това, каза тя.

За момента благодарение на "зелените" коридори и добрия диалог с лидерите на европейските държави, доставкие се осъществяват нормално.

По същия начин засега няма отказ от други държави на стоки на наши производители, обясни Драгийска и каза, че 36 са тези, които изнасят за европейски държави.

По отношение на постановлението на МС, Танева каза, че търговците имат свободата да решат като маркетингов подход как да предложат продуктите. Договарянето между производители и търговци също е свободно, министерството само може да улеснява комуникацията помежду им.

"Ясно е, че допълнителните усилия са съответни разходи, но в криза е така - губят всички. Всеки губи по малко, важното е, тези, коитоса най-неустойчиви, тяхната загуба да е такава, че да могат да продължат. В такива кризи най-богатите следва да загубят най-много, това е справедливото съотношение на щетите от която и да е криза, обясни министърът. Танева заяви, че не води война с никого, а единствено работи в условия на извънредно положение, които се променят ежедневно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Глупости - купува се по-малко, хората са стреснати в известна степен. Така че цените скачат спекулативно и ще опитват почвата доколко ще може да стане това. НАКРАЯ ЩЕ НИ СЕ ИЗТРЕСЕ ТАКАВА КРИЗА, ДЕТО ЩЕ ИЗЛИЗАМЕ СЛЕДВАЩИТЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ.
35
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
До АнонименСтоките, които се произвеждат у нас, изискват ресурси, които може да не се произвеждат у нас. Може тези ресурси да идват отвън на по-високи цени, следователно самите стоки ще са по-скъпи.
34
1
 
3
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Минимална надценка 60%.Това е истината за нещастните вериги.И това е за много малка част от стоките.Обикновено е от 100% нагоре
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има доста стоки които се произвеждат у нас,а цените защо скачат с всеки изминал ден,ние това ли заслужаваме?
32
1
 
2
 
! Отговори
ос преди 4 години
До 2025 г. До там са веригите, синджирите и ланците. Ако има коя да ги носи.
31
4
 
5
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 4 години
Ако имате земеделска земя , дори дворно място на село, в никакъв случай не продавайте, цената й ще скочи поне двойно, приемем ли еврото.
30
1
 
12
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 4 години
Вдигането на цените вече ни го гарантираха с напечатването на трилионите евра, паунди, долари и др. световни валути. След година голяма част от стоките ще бъдат с 40-50% отгоре. А като приемем и еврото, тогава съвсем ще ни смъкнат последната риза от гърба.
29
2
 
3
 
! Отговори
димитър преди 4 години
глупости
28
2
 
3
 
! Отговори
хахахааа............ преди 4 години
БГ - ЕС и НАТО................
27
1
 
15
 
! Отговори
R30 преди 4 години
До младенИ веригите дребно си гепват от тебе :)Ей така за спорта...вместо плодове и зеленчуци 1 качество ти пробутват такива от турция 15 качество, пластмаса.Вместо прясно месо - замразено на 10 години Не мляко и млечни продукти а химия.Няма много качествена храна в БГПо- вискоки цени или равни от Германия, Англия, Испания и др.
26
1
 
6
 
! Отговори
R30 преди 4 години
До Анонимен0.16 лв са били на дребно. Цена на едро 0,04лв за брой с ДДС.Слятай колко е надценката за всички по веригата.
25
5
 
5
 
! Отговори
младен преди 4 години
Аз редовно си гепя от супера. Дребни неща ама така за идеята - да не съм толкова назад ;)Правете го и вие.
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спекулата е оставена умишлено да се развива.Тя ще спомогне да подготви хората да свикват с новите цени след задалата се наложителна световна инфлация.Златото 1657.00$ за унция.За една година се е вдигнало с 35%,а това означава само едно.ИНФЛАЦИЯ. Инфлацията е обезценяване на парите,които са израз на човешкият труд.Вашият труд се е обезценил за една година с 35%. Разбирайте го както си искате.Който до сега е живял на ръбът,вече да се смята за ***.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани те ги тия. Господ ще ги накаже баш по Великден правят тия работи
22
5
 
12
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Мдааам! Заради дефицита растат цените. Не заради спекулативното използване на ситуацията. Та това може икономически неграмотната масовка да повярва, но не и средно интелигентен човек."И това ще мине!" казват мъдрите хора.Аз лично пазарувам от малки, квартални магазини. Така помагам на собствениците им да видят още един слъчев ден и да нахранят семействата си. Вярвам, че това е начина да се самосъхраним. Отговорнос се носи в 1 лице единствено число.
21
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 4 години
айде веригите да се откажат от 60-70%-товите отстъпки ненормални които им дават производителите и ще се нормализицат цените, даже може да поевтинеят, не да ви подмятат промоциики с -30% по-ниски цени, щото и с тея -30% си лапат като ненормални.
20
5
 
18
 
! Отговори
MEH преди 4 години
a zashto v Ispania ne se vdigat cenite po magazinite?
19
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега няма дефицит, сега е спекулата! А тя се оказа разрешена на държавно ниво - не гласуваха санкции за спекулантите, основната грешка на президента.А внушението, че следвало богатите да загубят най-много, да обеднеят - е цинизъм на квадрат.Не ми се мисли за дефицита следващата година, за цената на труда, за безработицата, за правата на работниците...За децата, за възрастните.
18
2
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
За големите вериги не съм съгласен че са с 60% спад на потреблението и нямат клиенти . Дори хората да не ходят всеки ден до магазина,са се запасили с храна. Идва и Великден,хората в семейството ще си празнуват. Просто няма да канят познати и приятели.
17
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като маските. Еднократните бяха по 16 стотинки преди кризата, сега са по 160 стотинки из под щанда. От дефицита, нали. Мили хора, купувайте.