Доброволец от ВМА разказва за невидимия враг

Лекарят смята, че същественото още не е започнало
16 апр 2020 15:32, Ния Христова
66
Доброволец от ВМА разказва за невидимия враг
Снимка: БГНЕС
Д-р Дончо Дончев е доброволец в клиниката по инфекциозни болести на ВМА, където се лекуват болни от COVID-19. За момента там са настанени 30 души, персоналът, който се грижи за болните е с екипировка, обясни лекарят в ефира на bTV. 
 
"Вирусите са летящи същества и могат да полепнат навсякъде, човек трябва да се пази, за да не полепнат по него, и второ да не ги полепи по откритите части на лицето и тялото си", каза д-р Дончо Дончев. 
 
"Реших да бъда доброволец, защото колегите от ВМА повече от два месеца работят на този график. Трябва да запазят силите си, защото същественото още не е започнало", обясни той. 
 
Д-р Дончев обясни, че по-голямата част от хората са с малки симптоми или даже без симптоми и признаци. "Това е коварно - хората, които са леко болни не могат да се разпознаят от околните", обясни той. 
 
"Това е истинският смисъл на думата война. Бил съм пряк свидетел и участник в някои от военните конфликти като доброволец. Има един невидим разкъсан на милиарди частици враг, който върти косата. Това е една война на цялото човечество", категоричен е лекарят. 
 
В общестово вървят спекулации като "къде са тези болни, дай да ги видим".
 
"Има ги и дано не ви се налага да ги видите", посочи д-р Дончо Дончев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
12
 
! Отговори
До ИИ преди 4 години
От какво още умират. От глад също ще умират, от самоубийства много скоро и от престъпления - гладния ще убива и за един хляб. Тогава ще кажат - няма пари за химиотерапия (да, но спасихме народа от коронагрипа). Няма пари за трансплантации. Няма пари за скрийнинг на други болести, засягащи огромен процент от населението. Като си толкова добър и загрижен недей да убиваш цели поколения заради твоите страхове.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По данни на НСИ в България умират по 293 души дневно от Не-ковид19Тая бройка не можем да я докараме цял месец от ковида. Страшен грип, ша знайти!
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умират от коронавирус, но от други неща повече умират, за които такива психози като теб са си затворили очите! Хайде да разкарате 20те души с ковид от ВМА и да лекувате 35000 (да се чете тридесет и пет хиляди) с прогресиращ рак. Хайде лекувате 2300 с ХИВ в София. Хайде да лекувате диабетиците. Хайде да спираме всичко за всеки грип, който дори и тази година е взел повече жертви от короната. (данни worldometer, Charite Berlin)
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е прекалили с вътрешната дезинфекция.
20
13
 
16
 
! Отговори
ИИ преди 4 години
Моля Ви престанете с тия простотии. Хората умират, колкото и да не вярвате от коронавирус. Първо е здравето на хората после - пари,икономики и т. н. Българите никога не са умирали от глад в историята си, но от лъжи, завист, лакомия, тарикатлък и липса на дисциплина са патили много пъти. Помислете за себе си и близките си. Отворете очите си, ушите си и душите си. Стига с тия пари, бизнес и конспирации. Когато сте здрави и живи, пак ще работите и ще печелите. Никой нищо не е занесъл на оня свят!
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робската менталност си е характерна за българина. Сега се наплаши и стана много послушен. Дадоха немците как са на въздух - не били немци, турци били..Дадоха във Виена, как ще снемат ограниченията - било за годишнината на Хитлер.Дадоха в Швеция как си пазят икономиката - те били самоубийци.Ех, хубаво бил да имаш честен, добронамерен и начетен щаб!
18
6
 
9
 
! Отговори
Късай преди 4 години
Късай дипломата, докторче"Вирусите са летящи същества и могат да полепнат навсякъде"Бахаха хах какво описание
17
6
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Каква дисциплина? Дисциплиниран шофьор съм, дисциплинирано си плащам сметките, дисциплинирано чакам на опашка, дисциплинирано се отнасям към работата си... Ако щабът на БКП охраната на Тато и далавераджийския началник на ВМА ти кажат да мяукаш като котка на улицата и не го направиш, ще си ***, така ли?
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко си заминаха от свински грип, който също е CoV? Кажете, господа панирани минуси? Колко умират в Европа годишно от грип, хив и адски заразния хепатит? Проверете, но МОЛЯ не ползвайте данни на БГ сайтове или на генерал Венци...
15
5
 
11
 
! Отговори
До бай Пешо преди 4 години
Това с безсмислените фирми може да го напише само такъв, който няма никаква представа за пазар, икономиката, здравеопазване. Очевидно си гледаш само Бокича, моля те харчи си пенсията и не занимавай обществото с наложената ти психоза. А, да - пази се от вируса, че е страшно, а има и кърлежи, и комари вече видях - карантина 20 години!
14
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С последни сили умиращият прошепна "Няма вирус, няма вирус" и умря от вируса.
13
9
 
18
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До Просто ДокторчеА не е ли здравето по-важно от фалита на твоите безсмислени фирми??
12
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като говориш нещо колко е страшно, го сравняваш с нещо друго. 197 души средно умират в БГ дневно. 68000 умряха в Италия през 2019-та от грип. 3000 в БГ от свински грип... Да ковид е по-страшен, ако го сравним със смъртността от ЖП катастрофи, но не и ХИВ в България..
11
11
 
22
 
! Отговори
Просто Докторче преди 4 години
Със вируса ни излъгахте, но пък вярно че сега започва съществената част!Стотици хиляди безработни.Хиляди фалирали фирми.Провален туристически сезон.Провалена година за ученици и студенти.Скапана европейска икономика поради поради което по ниски приходи от износ.Най малко 10 милиарда допълнителен държавен дълг.Спасяване на закъсали банки с народни пари заради не обслужвани кредити.Нови по големи дефицити в бюджета и в пенсионната система.Провалено членство за еврозоната и шенген.....
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз мечтая за длъжност с основно задължениие : ДА СЕДЯ И ДА СИ ПАЗЯ СИЛИТЕ. Значи не ви е толкова напрегнато във ВМА. Па и време за сисване на "есета" остава докато пафкате в кабинетите...Скука като лондонска мъгла се стеле по коридорите. Мъка...
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за тези, които умират, чакайки лечение или планови операции. Седиш пред празната болница, а туморът в теб расте, докато Венциславчо си играе на генерал Пиночет.
8
4
 
4
 
! Отговори
Човекът паяк преди 4 години
Чух, че невидимият и цялото му семейство са се заразили от ковид.
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не може да е лекар. Този артист не бива да лекува. Лекарят трябва да е фактологичен, обективен, професионален, а не циркаджия. Представям си, ако болницата беше пълна...
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ейййййй, какъв писател! Какъв патос. Наш човек на Мутафа! Чака го блестяща кариера.Отиди в онкология или реанимация, когато няма 5-*** души с грип....
5
5
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Аз пък направо се чудя как е възможно лекар да дрънка такива небивалици, ама ей на.. Имаше един виц за двамата инженери..Абе вие представяте ли си, че цели 30 болни има в тая сграда, при това непосредствено преди т. нар. пик на 'епидемията'!