11,2 % от семействата не искат да ваксинират децата си

Отказът от ваксини създава предпоставки за поява на епидемии
Обновена: 21 апр 2020 07:56 | 21 апр 2020 07:45, Ния Христова
40
11,2 % от семействата не искат да ваксинират децата си
Снимка: Pixabay
11,2% от семействата категорично отказват да ваксинират децата си. Това става ясно от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната.
 
80,3% от участниците в проучването са заявили, че на децата им са поставени всички задължителни ваксини, а именно против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола и паротит. От тях 67.7 на сто са били поканени за имунизациите от педиатъра, други 32.2% сами следят задължителния имунизационнен календар и питат доктора кога трябва да заведат децата за ваксините. 7% от родителите все още не са завели децата си ваксиниране, но ще го направят, съобщава "Монитор". 
 
Първата ваксина срещу морбили се поставя на 13-я месец, до тогава бебетата са уязвими по отношение на заразата. Децата до 5 годинки са по-уязвими към хепатит Б, туберкулоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.
 
Отказът от ваксини може да създаде сериозни предпоставки да появи или разрастване на епидемии. 
 
52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, заявяват, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% от участниците са на мнение, че ползите са много повече от вредите. 9.6% казват, че са го направили, защото ако не ваксинират детето си, няма да го вземат в детската градина или училището.
 
Отлагането на ваксините може да стане при заболяване, по време на което те не могат да се правят, но в рамките до три месеца. След този период въпросът се решава от комисия.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
А кога е правено проучването? Защото, ако е към днешна дата, 11% са нищо. Как е възможно? Непрекъснато ни убеждават, че трябва да се държим като потенциални заразоносители, а в същото време пращат децата на ваксини.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11 процента Ха ха ха Много повече сме
32
1
 
2
 
! Отговори
Българино преди 4 години
И аз не искам
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20От еднс страна да ти дам + като не искате да се ваксинирате ми страдайте от хепатит, от морбили, от тетанус. Това си е естествен подбор - кадърните оцеляват. От друга защо да седим пак затворини в нас месеци на ред защото шепа бездарници са предизвикали пандемия от морбили... ми не ми се иска някак ама да ти дам ли - ....
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 25Сигурно е от васкините да знаеш...
29
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 4 години
Ваксинирам детето си спрямо календара, въпреки, че е с атопичен дерматит. Има всички ваксини за възрастта си. Прави скоро 1г,предстоят и 2 ваксини, но в памдемия не съм луда да ходя да я бодат кой каквото иска да си обяснява. Отговорността си е на родителя.
28
3
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Аз познавам лично двама ваксинирани като деца и останали инвалиди. Единият преди много години остана инвалид заради ваксина за детски паралич, а другото дете е от преди 12 години.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да - ще подпишем декларация, че в случай на заболяване няма да се възползваме от държавните здравни услуги, но пък в замяна трябва да ни се признае правото да не плащаме здравни осигуровки от заплатата си, нали?
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатурата на пролетариата.
25
3
 
2
 
! Отговори
Антиваксър преди 4 години
Айдеееее, изтриха ми линка към статията "Ваксините на Бил Гейтс целят сериозно намаляване на населението на Земята"!
24
3
 
10
 
! Отговори
Т. преди 4 години
Искам да попитам тези 11,2 %, които не искат да ваксинират децата си, не дай си боже да се разболеят от нещо с алтернативна медицина ли ще ги лекуват или ще отидат пак там, където са искали да им сложат ваксини за да няма усложнения след време?
23
7
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
всичкото това се прави за новата ваксина... подготвят ви за нещо от което после връщане няма... до сега съм имунизирал всичките си деца... отсега нататък не... те това е, новите няма да са за болестите изброени горе!!!
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сектанта ще го познаете по отказа да слагат ваксини на децата си! Малко са хората, които го оравят защото детето им страда от някакво неврологично заболяване или има алергия към бякоя ваксина. Болшинството антиваксари са сектанти!
21
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В миналото не е бил проблем, че хората не се ваксинират, защото са живеели в малки населени места и не са пътували много като цяло, но представяте ли си какво ще стане в тия огромни градове ако хората масово спрат да се ваксинират?! Тая пандемия с Covid19 ще ни се стори като детска игра! Така, че хайде малко да помислим, става ли?
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално колко хора познават дете останало инвалид от ваксина? Ама имам предвид познават лично, а не чули от съседката, от лелята, че на една позната детето...
19
8
 
19
 
! Отговори
Рени преди 4 години
Лошото е че после тия същите антиваксъри искат да се ползват от услугите на държавата като ходене на децата им на дет.градини и училище.Като искат да не ги ваксинират трябва да си понесат последиците от това,а те правят чудеса от храброст -подкупи и т.н. за да им издават фалшиви документи,че децата им имат ваксини и лошото е че има много продажен персонал,който си затваря очите за това и ги допуска сред нашите ваксинирани деца.
18
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми вие се ваксинирайте и не ги мислете другите. Нали ще сте ваксинирате, опасност за вас няма да има. Да му мислят, които не са ваксинирани.
17
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 18 век Екатерина Велика публично се ваксинира срещу едра шарка за да покаже на руските селяни, че не е опасно.Явно антиваксърите са си на ниво руски селянин от 18 век.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг мама е виновна тоИ кокошкармик
15
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 4 години
Лесно е да си антиваксър в държава със "стаден" имунитет и ваксинирани около 80%.Така да се каже, тези болести почти липсват и шанса някой да се зарази е минимален.Ама както вихяте, хората вече пътуват по целия свят.