Проф. Гроздински: Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1

Покрай коронавируса подценяваме другите заболявания
Обновена: 29 апр 2020 10:49 | 29 апр 2020 10:49, Ния Христова
12
 
Много пациенти подценяват сегашната ситуация. Самите здравни власти, които въведоха карантината, не обясниха достатъчно ясно, че пациентите трябва да продължават да търсят специалисти, когато имат сериозни проблеми. Това каза проф. Лъчезар Гроздински, завеждащ Клиниката по ангиология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ", в ефира на Bulgaria ON AIR. Той коментира и това дали подценяваме останалите заболявания покрай епидимията от коронавирус. 
 
"Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1. До известна степен са изместени от епидемията от коронавирус, но не са преставали да съществуват. В условията на епидемия, когато хората си седят вкъщи, задължително трябва да отидат на лекар, ако получат симптоми", обясни специалистът.
 
Проф. Гроздински каза, че не очаква бум на инфаркти и инсулти в близките дни, но допуска, че може да има такъв след епидемията и стреса от нея. Според него е важно в момента пациентите, които страдат от атеросклероза и получават сериозни симптоми, да потърсят лекарска помощ, защото са застрашени от инфаркт ли инсулт. 
 
Гроздсински е категоричен, че стресът от сегашната ситуация ще стимулира прогресирането на атеросклерозата с всички нейни усложнения. Всички пациенти с доказана атеросклероза, които са на медикаментозно лечение, имат поставени стентове или са били оперирани, трябва да си правят контролни прегледи. 
 
"Ако това спре да се прави, те може да получат усложнения. Новопоявилата се атеросклероза може да получи тежко усложнение, ако не се лекува", посочи проф. Гроздински.
 
Специалистът отбеляза, че коронавирусът нанася основен удар върху микроциркулацията - малките съдчета се възпаляват от вируса и се запушват. Развива се свръхсъсирваемост и след това се получава дефицит от тромбоцити. 
 
Проф. Лъчезар Гроздински изтъкна, че при 5% от хората коронавирусът прочита тежко, а за някои от по-възрастните е смъртоносен. Според него при лечение с хидроксихлолорин се получават някои усложнения. 
"Лечението на коронавируса трябва да започне по-рано, а не когато вече се развиват тежки усложнения", допълни още той.

12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
Полковник Годжи пак излъга тази сутрин за смъртността в България ?! За миналата година средно са умирали 8 800 на месец. Днес е 29.4. и починалите са 34 400. Разделете го на 4 и получавате 8 600 !! Намалението е 200 човека. Това е 2,27% от 8 800 ?!
Числата са от сайта countrymeters.info .
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яжте храната на Боговете - Портокали. По 3 портокала на ден - по един сутрин, обед и вечер преди ядене. 2 дни. На третия ден - Папая, също 3 пъти на ден. После пак 2 дена - Портокали. По тази схема се храните докато оздравеете. Лимони и банани няма да ядете.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 4

Достоверен източник т,н генерал Мутафчийски тази сутрин заяви 10% е намаляла общата смъртност,по време на пандемия.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горе долу ще се види истинския брой пациенти сега.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коржнавиресэт удари фалшивите стентове
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм Грозданов, този пък Гроздински
5
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 месеца
До Пенсионер А аз ви желая да сте жив и здрав! Да преборите заболяването си, вместо да мечтаете за по-лека смърт!
4
0
 
3
 
! Отговори
toi преди 3 месеца
До Анонимен Лесно е да се хвърлят някакви проценти от нищото и да се радпространяват глупости! Някакви достоверни източници да споделите?
3
4
 
1
 
! Отговори
анон преди 3 месеца
Докато има мобилни мрежи, ще има и сърдечно болни.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От както българите спряха да посещават специалистите в болниците заради коронавирус,общата смъртността е спаднала с 10%.
Защо ли,чудо,излиза че колкото по малко ходиш на лекар толкова повече ще живееш.
1
2
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
Онкоболен съм и мечтая да умра от инфаркт.Бързо и безболезнено.