Решено е: Местни храни във веригите и глоби, ако ги няма

Ще се предлагат млечни продукти, риба, зеленчуци, прясно месо
50
Решено е: Местни храни във веригите и глоби, ако ги няма
Снимка: БГНЕС

Търговски вериги с 10 и повече обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция, реши правителството.

Още по темата
Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

Припомняме, че с ПМС № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, българска фабрика купува свинско от Китай и боб от Македония, консервира ги тук и написва "Произведено в България". Това ли е целта?
23
2
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Винаги ги е имало тези продукти по супер/хипер маркетите-БГ производство.Хората искат друго-ДА СА ЗАДЪЛЖЕНИ 51 % ОТ МАГАЗИНА, ДА Е БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО. Разликата е, че няма разлика.Боцко пак ще си го приеме като заслуга, че е помогнал на българското.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
А фурми като няма български може ли да си взема от ОАЕ? Питам, защото скоро нашите неподкупни политици замениха 30 тона месо за 15 тона фурми и да не залежат само.
21
3
 
16
 
! Отговори
Клиента преди 3 години
И с пистолет до челото не могат да ме принудят да си купя продукт произведен в България ! Да ви купувам нитратните марули и лук ли? Или пилешко, наблъскано с антибиотик, което ще излекува и Ебола? Или алкохола ви от меласа и ароматизатори? Или силене и кашкавал от палми ?! Български прокдут като домат купувам единствено и само от някое селско бабе и то когато е за консумация до 24 часа. После се скапва и не става за нищо. Не купувам българско! Просто съм наясно какъв е контрола!
20
1
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 3 години
ПРИМОЦИИИ КЕ ИМАЛИ...ИНАК НЕ КОПУВАМ...
19
1
 
8
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Обаче ДДС не го сваляйте от 20 процента. Мислите за българина и за това ще налагате глоби. Хаха. По смешен аргумент не бях чел. Да държиш най високо ДДС на храни в цял свят във време на пандемия си е геноцид. ГЕРБ са по страшни и от турците
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ производители,не се натискайте да си давате стоките в тези халета,защото ние бг,които ценим ханата и мразим опашкитеи много хора на куп, ще ви намерим и по пазарите,и в малките магазинчета,и в месарниците,а халетата рядко да не кажа изобщо не посещаваме.
17
2
 
14
 
! Отговори
Магазинера преди 3 години
Решено е! Винаги съм имал щанд и витрина за български продукти. Винаги съм имал условие към доставчика: "Български продукт се взема само и единствено на консигнация и брака е за сметка на доставчика" ! Справедливо е! Като няма търсене, като се разваля, няма да го плащам аз!!! Не съм социална служба за български производител. Обмислям да спра тока към българската витрина. Разберете, че печалбата не ми плаща тока дори! Какво, с бухалка да принуждавам да си купуват хората палмово сирене ли ?!?!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсата да достатъчно производство е поради управленски фатални грешки. Меглена Кунева като главен преговарящ за ЕС носи изключителна вина. Как хората да произвеждат много, като знаят, че ще има голям внос отвън и че нямат осигурени пазари. Даже лук за зелено става поне за 3-4 седмици, не от днес за утре. Освен това наложиха ненатурални сортове, например домат, които имат привлекателен вид, но на вкус не са добри. Всеки западен сайт затова призовава да се ядат, защото просто НЕ ги харесват и там
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още повече ще застояват ...
14
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
билла връзка зелен лук от 3 стръка два вида цена 1.49 лв и 99 ст при тези ценизащо трябва да купувам българското
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глоби добре,ама ако не ги купуват хората пак ли ще глобявате веригите?Не съм против Българското,даже го предпочитам,но качеството на българското няма нищо общо с онова от преди 1989г.
12
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Абе няма ли тук да видим веднъж Анализ на млади съвременно мислещи ,независими експерти.Вместо старите кадри на бкп. Тези хора са обременени с комунистическо мислене. И на бялото черно ще кажат , за да се докопа анти Българската бсп/бкп на власт. Да докарат фалити и застой.са специалисти Този от снимката е един от тях".
11
0
 
14
 
! Отговори
мимоходом преди 3 години
Ясно - няма достатъчно производство на българска продукция.Следва, че ще започнат липси на сезонните зеленчуци и плодове.И какво - ще ги стреснете веригите ли?Ами не - дори ще ви съдят за липсата на организация за снабдяване с бълг. продукти.В крайна сметка потърпевшите ще бъдем обикновените клиенти - липса на дадени стоки или наличие на такива с прекалено високи цени и съмнително качество.Както винаги - добра идея, но невъзможно изпълнение и некадърни хора на отговорни постове.
10
4
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Добро утро......това го прави всяка разумна държава, а ние сега ли го открихме този метод за стимулиране на националната икономика...?!Министъра на земеделието да излезе по БНТ и да го заяви в прав текст, а не да го пишат тук и там и да, ние направихме нещо, ама слаб ефект.....!Ние произвеждаме мед....получаваме предложение за износ, но...не искаме, за нас е важно хубавия мед да стигне до българите, а ако остане чак тогава да иде при чужденците, мисля че това трябва да се прави!
9
1
 
4
 
! Отговори
-10 преди 3 години
До ПотърпевшТи като производител кога си продавал сурово мляко на верига? Да позная ли, че не си произвел нищо?
8
2
 
18
 
! Отговори
-10 преди 3 години
До ЧеститоПо-скоро какво е разликата от преди? Има ли верига, която да не е предлагала български стоки от мляко, плодове и зеленчуци? Поредната ялов напън на герберите! Губят времет она държавата, все седим на г.ъ.з..а. на Европа от такива тъпотии.
7
2
 
14
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Няма как да стане това няма защита на българското производство във всички области само един пример млякото и преди 10 години го изкупуват 050 ст. сиренето беше 4. 5.лв сега пак 050 сиренето 10лв за какво говорим големите вериги извиват ръцете на производителя. Прави промоция 30% Ана колко процента работи си горно на 100%
6
4
 
8
 
! Отговори
Честито преди 3 години
Сега като имат осигурен сигурен пазар, всичките *** без никакъв контрол и качество ще се излеят на пазара. Кеф ти кайма от магарета, кеф ти безалкохолни от някой гараж в махалата, на бай Драгой миризливите сирена дето ги е бъркал с немити ръце. От къде знам как се правят - по-добре не питайте. Но и не купувайте.
5
0
 
17
 
! Отговори
най-важно е качество преди 3 години
Пита се в задачата: кой български производител може да предлага ежемесечно по неколкостотин тона прясно месо за която и да е верига?Защото иде реч за договори за доставка, нали?Търговците знаят по колко продават и ще искат да договорират количества...Поне така е със зеленчуците. Познат производител изкупуваше от три села зеленчуци, защото му се прецака реколтата и не можеше да изпълни договора.Чия продукция купуваме тогава?

Спонсорирани публикации