САЩ дарява оборудване за тестване на коронавирус в България

Апаратурата е най-бързата и най-надеждната
30 апр 2020 18:55, Нели Христова
89
САЩ дарява оборудване за тестване на коронавирус в България
Снимка: БГНЕС

САЩ даряват на България най-бързото и надеждно оборудване за тестване на COVID-19, съобщиха от посолството на САЩ, цитирани от БТА.

Правителството на САЩ е дарило средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на агенцията и в отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на диагностичната техника.

"Нашето дарение на модерна диагностична техника за COVID-19 за България ще помогне за предотвратяването на разпространението на COVID-19 посредством точно и бързо тестване. Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство", казва посланик Херо Мустафа, цитирана в прессъобщението.

Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19, отбелязват от посолството на САЩ.

Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).

RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус. България ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби. Комплектът съдържа лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване; и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Комплектът формира своя собствена лаборатория. Този комплект, без консумативите, може да се използва безсрочно. МААЕ си сътрудничи с Центъра за инфекциозни и паразитни болести по организиране на международната доставка на оборудването.

Това е поредното дарение от страна на правителството на САЩ за България в борбата с COVID-19, припомнят от посолството.

Посолството на САЩ е партньор в инициативата "Обединени срещу COVD-19" заедно с Българския дарителски форум, Фондация "Америка за България" и Американската търговска камара в България, които събраха вече почти един милион лева дарения за български болници, граждански организации, обществени центрове и организации, свързани със социалното предприемачество.

Посолството на САЩ подкрепя също така инициативата Standing Together на Фондация "Америка за България", която осигури 50 000 лева за доброволчески дейности в различни населени места в България. На 16 април правителството на САЩ отпусна 500 000 долара на България за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната. Американското правителство осигури и 6500 теста за COVID-19 на българския Център за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия.

Освен това американски компании и неправителствени организации подкрепят българските общности като даряват средства, тестове, храна, напитки, медицински консумативи, софтуерни продукти и технологии и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство", казва посланик Херо Мустафа, цитирана в прессъобщението."Като ще си демонстрирате ангажимента, тогава ще ни продадете Ф-16 на реална цена, а не на цената на нов Ф-35. След пладнешкия обир за милиарди, да ни подхвърляте оборудване за 500 хилки е смешно.
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесна новина.Всяка ден от годината България подарява на САЩ 1 милион долара.365 дни в годината.Толкова струват наемът на базите и те не го плащат естествено.Тестовете са чудесно дарение нима има някой на планетата Земя който да не оцени този жест ама тва е все едно да подариш на някой ролс-ройс а той да върне жестът като ти подари билетче за градският транспорт. Така че не припадайте от възторг за сега резултатът е че най-бедната държава в ЕС е спонсор на най-богатата държава в светът.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме двама космонавти и нито един астронавт.Кога ще имаме астронавт?
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е член на МААЕ от 1957 година. Строи 2 ядрени електроцентрали до 1989 година. Още печелим от старата слава на развита държава от социализма.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 38 Прав си ще изпратят сега руснаците 2 самолета шпиони оп исках да кажа дипломати
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Барба Ганьос така е издънил хазната, че единствения начин да поръчаме оборудване е да просим пари за него.
36
4
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
аууу тези лоши американци ни цакат със 500 000 и отгоре на това ни дават техникасега очакваме добри братя от изток да ни дадат повече за да докажат че са ни братски славянски народ и са по надежни от лошите американциочаква се също бай боко да излезе пред медиите и да обяви че всичко е благодарение на неговоте лични връзки качества и умения да взема без да даваблагодарим херо
35
6
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Безкрайно съмнително. По какъв случай международната агенция за ядрена безопасност прави някакви проекти за някакво ковид19 иборудване от някакви си САЩ дето най-много да искат да сложат тук ядрени ракети или да ми зарибят с някакви фснтастични цени за реактор.Вирус няма. Всичко е стъкмистика, измишльотина и оправдание за дупедавството. България - Гренада на Балканите.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе има една организация Америка за България някой знаели дали има Русия за България или като гледам търговския баланс е по скоро България за Русия
33
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Зомбиленд 25 Не очаквах отговор-благодаря.Отговора не е лесен-но според мене БГ е единствената страна от старите соц.лагер, в която не настъпи промяна.Само в БГ БКП остана на власт, като официално се покръсти на БСП(и всички др.разновидности като ГЕРБ,ДПС,Атака и т.н).Мисля,че нямате шанс в БГ.Аз чакам 30г да се върна в Родината си,но явно няма да дочакам.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия помага - Братя Сащ помага - Заробвали ни
31
13
 
13
 
! Отговори
Слава на САЩ! преди 4 години
Освободиха ни от съветско робство през 1989 Ще ни освободят и от китайската чума през 2020
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските селяни из щатите нямат нашите връзки на високо ниво.
29
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
чети надолу :- Вагит Алекперов изп д-р, а не законодателните решения, не е етнически руснак.-1999г баш демократа Костов продава Нефтохим, който става част от групата Лукойл- почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк Евразия, което притежава на 100 %.- G Group има столетни връзки с банковата фамилия Ротшилд, от 1971 г. част от Inter alpha bank group, Якоб Ротшилдайде със здраве
28
8
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
Госпожо. Направете едно дарение на индианците на които отнехте земите и ги изтласкайте в джунглите! Та по ще има ефект пиар ви! България ще я бъде и без вашата " помощ"!-:)
27
3
 
2
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Що минуси бре?Нали Боко са цалува с тая,а он е ***?
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по близо до САЩ толкова по добре а и имат технологии които биха ни помогнали на производството
25
8
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Малко и дезинфектанти за пиене да прати Рижко
24
4
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Патриот 24 Пропуснал си 'руски' Патриот-не си българин ти.
23
2
 
9
 
! Отговори
Зомбиленд преди 4 години
До ЖороСъгласен съм с теб , ни я ми кажи , кой е по-виновен , тоя дето краде или тоя дето го вижда , че краде и нищо не прави да го спре ? 30 години всички говорят за това как се краде поголовно и никой не хваща дървото .