Срокът за плащане на сметките за ток се удължава до 30 дни

Няма потребители, които са останали без ток, уверява Теменужка Петкова
Обновена: 30 апр 2020 09:53 | 30 апр 2020 09:03, Красимир Ангелов
44
Срокът за плащане на сметките за ток се удължава до 30 дни
Снимка: БГНЕС

От днес с моя заповед срокът за плащане на сметките за електричество на битовите потребители е удължен от 20 на 30 дни, обяви енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференция в Министерския съвет.

По думите й е извършен анализ на финансовите параметри на сектора, за да е сигурно, че тази мярка няма да доведе до проблем, ако възможността за разсроченост стане факт.

Още по темата
"Приблизително от 70 % от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да е налице забавяне. От тези 70 % редовни плащания, 26% са плащания, които хората са извършили в рамките на удвоения срок, вместо 10 - 20 дни, това на практика дава едни много добри възможности и показва, че тази мярка, която правителството предложи и българският парламент прие, наистина работи и дава ефект, посочи Петкова.

Тя посочи, че са подписани над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, свързани с разсрочване на техни плащания.

Всичките ЕРП-та на база тези данни са изплащали всичко към НЕК. Системата е стабилна и на база на това със заповед срокът за плащане става от 20 дни – 30 дни.

По думите на Теменужка Петкова целта е да се осигури комфорта и спокойствието на българските граждани.

"Благодари на всички, които заплащат в срок своите сметки. Това дава възможност системата да функцционира нормално", категорична бе тя.

Няма потребители, които са останали без ток и им е спряно електричеството поради неплащане, увери енергийният министър.

По думите на Петкова при топлофикационните дружества няма такава законова възможност.

Мярката с удължаване на плащането на сметките ще важи само за срока на извънредното положение. "Призовавам битовите потребители, които имат затруднения с плащанията след извънредното положение, да се обърнат към електроразпределителните дружества, които имат опции да сключат индивидуални споразумения за разсрочено плащане, ние ще помолим колегите да бъдат отзивчиви", допълни Петкова.

Над 10 700 са тези споразумения за трите месеца на кризата. Това е добър механизъм за този преходен период, уточни министърът на енергетиката.

По отношение на отчета на топлоенергията, при което се допускат хора в жилищата на абонатите на топлофикационните дружества, Петкова съобщи, че за това трябва да се изчака разрешение от щаба. "Не може да се влиза в домовете на хората за отчет към този момент. Това важи за тези абонати, които нямат дистанционно отчитане", допълни министърът.

КЕВР вече е стартирала проверка на по-високите сметки за парно през март. "Консумацията през март е била много по-висока, след като и хората си останаха по домовете в извънредното положение, затова сметките за март са по-високи. Изравнителните сметки ще внесат яснота", увери Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали сте ? да напишете най-същественото в заповедта на Теменужка, а именно, че срокът се удължава от 30 април до края на извънредното положение. Демек, до 13 май. 13 -дневна щедрост!!! Целта, уви, не е реално да подпомогнат хората, а да тушират на думи масовото недоволство за някой и друг ден.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да си платя и след 30 дни като от 2 месеца не работя Да ми ги плати Теменужка не може ли?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за всички гласували за ГЕРБ има страхотни кредити. Бон Вояж селинджърс
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тока ми миналия месец беше 70лв , този месец е по топло и тн... и сметката ми е 87 лв Природния газ го намалиха с 40 % , аз получих точно двойна сметка за газ Това е реалноста за моето домакинство , за вас не знам .
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Благодари на всички, които заплащат в срок своите сметки. Това дава възможност системата да функцционира нормално"Ей тука е заровено кучето ! Значи ако се организиране и не платим тока един месец(ама всички) , тогава кръвопийците може и да го намалят , а не както до сега през 3 месеца нова цена Абе ще се научим
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те му казват, че в Европа има кард бланш за сметките, то си знае и иска да се прави на интересен
32
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ей, ама страхотна щедрост! Само недей да прекаляваш със щедростите, ще вземеш да отслабнеш.Което ми напомня да питам - а докъде стигна с подаряването на ЧЕЗ на кумицата? Обзалагам се, че още не си се отказала?
31
0
 
6
 
! Отговори
akud преди 3 години
теменуШка реши проблемите на Българите, тая говори нелепици също като президента и ***
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нищо не е. Ще видите какво ви е подготвила тази табуретка Теменужка с "леберализирането" на пазара за битовите абонати. плюс 15-20% минимум на цените
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До добър.Не е вярно.След електромераси правиш реверсив и следиш ,да непрекараш.Преди се правеше примитивно,днес е ясно ,технологиите са напреднали,а и тарикатлъците също.Някой от хладилник се отопляват безпари.Други правят електроцентрали вкутия за обувки.Технологии сър.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с парното ко стана ? -мрън мрън Рашките намалиха с 45% цената от Август 2019 !!! а тея напраскаха мартенски сметки двойни ,че и Законно било !!!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента сметките за ток може да се платят и 30 дни след датата на излизане. Да го намалят ли се опитват.?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбрах кога ряя си платя тока луд *** нАправихте ей
25
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи, токът, водата, а и парното трябва да се плащат. Светът е така устроен че всяка услуга се заплаща, защото и в Енергото, и във ВИК, и в Теца, има служители които ви доставят тези услуги и трябва да получат заплатите си ... Държавата за да Ви даде също първо трябва да вземе от Вас ... Проумейте тези прости истини и престанете да циврите по форумите, а ако нямате работа в града, вървете си на село, да си копате фетериите и садите компирите ... !!!
24
3
 
4
 
! Отговори
Добър преди 3 години
До: номер 24 (Зъл)Няма законен начин да излъжеш електромера. Начини има много, но всичките са незаконни и са свързани с манипулиране на електромера.Най-елементарният начин е да го шунтираш изобщо, но има много други.В самото жилище всичко което е след електромера няма физически начин да направиш нещо така, че да не се отчита.Съветите са също толкова полезни, колкото съветите да пиеш много вода, за да отмиеш коронавируса или да пиеш ракия за вътрешна дезинфекция.
23
5
 
6
 
! Отговори
Лъжи до безкрай преди 3 години
А какво стана със срока, който лично ББ да си събори терасата, за да стане консул вув Валенсия? Премиерът Бойко Борисов заяви, че Пламен Георгиев трябва да събори терасата си, преди да замине като консул във Валенсия.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 3 месеца имам 1000 лева ток. Във моя случай това е двойно завишавене. "Благодаря" за мерките ви.
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще помогне това на хората останали без работа ще се натрупат сметки за 2 месеца после ако не платите съд и ще ви осъдят естествено ще платите и разноските по делото
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А брифинг ? Моля следващия брифинг ...искам още брифинги !
19
7
 
7
 
! Отговори
Само от ЛЮБОПИТСТВО преди 3 години
Сега ли го решихте? Точно навреме!